Image
Bosbeekjuffer - Elwin van der Kolk

Bosbeekjuffer

Calopteryx virgo

Beekjuffers behoren tot de meest opvallende verschijningen onder de Vlaamse libellen. Mannetjes hebben een donkerblauw lichaam en zwarte vleugels met een blauwe schijn. De vrouwtjes hebben een groen tot bruin metaalglanzend lichaam. 

Grootte
45 tot 49 mm
Levensverwachting

De bosbeekjuffer leeft maar enkele weken

Burgerlijke staat

Als het vrouwtje haar eieren afzet, houdt het mannetje de wacht vanop een uitkijkpost. Andere mannetjes verjaagt hij, en soms houdt hij daarvoor een minutenlang schijngevecht in de lucht. Hij imponeert door de binnenkant van zijn vleugels te laten zien.

Woonplaats

De bosbeekjuffer komt zowat in heel Europa  voor. Hij is best streng voor zijn leefgebied. Het liefst vertoeft de bosbeekjuffer aan natuurlijke, langzaam stromende (bos)beken met een heel goede waterkwaliteit. 

Karakter

Een zonneklopper is hij niet: de juffer houdt vooral van schaduwrijke plekjes.

Verleiding

Om een vrouwtje aan te trekken, laat het mannetjes de rode stip aan de onderkant van zijn achterlijf zien.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de bosbeekjuffer

Bosbeekjuffers behoren tot de meest opvallende verschijningen onder de Vlaamse libellen. Mannetjes hebben een donkerblauw lichaam en zwarte vleugels met een blauwe schijn. De vrouwtjes hebben een groen tot bruin metaalglanzend lichaam. Bosbeekjuffers worden 45 tot 49 mm groot.

Bosbeekjuffer - Elwin van der Kolk

Hoe leeft de bosbeekjuffer?

De bosbeekjuffer komt zowat in heel Europa  voor. Hij is best streng voor zijn leefgebied. Het liefst vertoeft de bosbeekjuffer aan natuurlijke, langzaam stromende (bos)beken met een heel goede waterkwaliteit. Alsof dat nog niet genoeg is, bestaat het omringende landschap ook nog eens bij voorkeur uit een variatie van natte graslanden (dotterbloemgraslanden) en natte ruigten met struikgewas. Een zonneklopper is hij niet: de juffer houdt vooral van schaduwrijke plekjes.

Lange tijd ging het niet goed met de bosbeekjuffer in Vlaanderen. Vervuilde beken deden hem de das om. In sommige regio’s werd hij heel zeldzaam of verdween hij zelfs volledig. Gelukkig gaat het steeds beter met de kwaliteit van de Vlaamse waterlopen. Dat kon de bosbeekjuffer bekoren en langzaamaan is hij aan de beterhand.

Afbeelding
bosbeekjuffer_wim_verschraegen
Wim Verschraegen
Afbeelding
Bosbeekjuffer, Saxifraga-Kees Marijnissen
Saxifraga-Kees Marijnissen

Hoe plant de bosbeekjuffer zich voort?

De bosbeekjuffer leeft maar enkele weken. Er is dan ook geen tijd te verliezen om zich voort te planten. Om een vrouwtje aan te trekken, laat het mannetjes de rode stip aan de onderkant van zijn achterlijf zien. Daarna, tijdens de balts, zet het mannetje de achtervolging in op het vrouwtje. Na de paring zet het vrouwtje haar eitjes af in waterplanten, en daarvoor duikt ze soms volledig onder water.

Het vrouwtje zet tot wel 300 eieren af. Intussen houdt het mannetje de wacht vanop een uitkijkpost. Andere mannetjes verjaagt hij, en soms houdt hij daarvoor een minutenlang schijngevecht in de lucht. Hij imponeert door de binnenkant van zijn vleugels te laten zien.

De jonge bosbeekjuffertjes (nimfen) zijn vrij groot en opvallend slank gebouwd. Ze zijn ‘s nachts actief en verbergen zich vrij diep onder water in de oeverplanten. Het duurt 2 jaar voor de jonge juffertjes volgroeid zijn. Net voor ze definitief volgroeid zijn, verlaten ze het water.

Afbeelding
Bosbeekjuffer, Saxifraga, Vlinderstichting-Tim Termaat
Saxifraga, Vlinderstichting-Tim Termaat
Icon

Wist je dat?

Je libellen kan onderverdelen in 2 hoofdgroepen, juffers en libellen.
Juffers zijn kleine, slanke libellen die hun vleugels in rust over het algemeen over hun achterlijf vouwen. Waterjuffers vliegen trager dan libellen.
De andere groep, de 'echte' libellen, zijn groter en forser en houden hun vleugels horizontaal gespreid. 

Waar vind je de bosbeekjuffer?

De bosbeekjuffer fladdert graag op beschaduwde plekken boven het water. 

> Bekijk deze soort op waarnemingen

Doe mee met de Insectenzomer

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help het bosbeekjuffer

Wat kan jij doen?

  1. Breng de insecten in Vlaanderen mee in kaart. Dat gaat makkelijk met de natuurherken-app ObsIdentify. En het kan overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt. ObsIdentify vertelt je welke kever, bij of vlinder je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stapje vooruit. Niet meppen, wel appen!
  2. Maak je tuin insectvriendelijk. Kies voor inheemse planten en zaden, hang een insectenhotel op en laat je gras wat langer staan. Download onze tuingids voor meer tips. www.natuurpunt.be/tuingids
  3. Vermijd pesticiden.

Activiteiten