Gehoornde metselbij
De gehoornde metselbij is een solitaire bijensoort die bekend staat om hun efficiënte bestuiving. De vrouwtjes hebben hoornachtige structuren op het voorhoofd. Ze zijn vreedzaam en maken nesten in natuurlijke holtes of kunstmatige nestkasten. Hun belangrijke rol in bestuiving maakt hen tot een fascinerende soort voor onderzoek en natuurbehoud.
3 - 6 weken
Longkruid, aalbes, kruisbes
Solitair
Holle stengels, gaten in boomstammen en bijenhotels
Steken niet, tenzij in uiterst bedreigde en dodelijke situatie
Hoe herken je de gehoornde metselbij?
- Vrouwtjes hebben zwarte beharing op de kop en het borststuk en een oranje-rode beharing op het achterlijf.
- De mannetjes zien er ongeveer hetzelfde uit maar zijn herkenbaar aan de witte haren op de kop.
- De mannetjes hun antennes zijn iets langer dan die van de vrouwtjes
- Vrouwtjes hebben een buikschuier, de lange, dichte beharing aan de onderkant van hun achterlijf waarmee ze stuifmeel verzamelen
De gehoornde metselbij is een relatief grote bij met sterke beharing, wat haar nog groter doet lijken. Vrouwtjes hebben zwarte beharing op de kop en het borststuk, en fel oranje-rode beharing op het achterlijf. Mannetjes zien er hetzelfde uit, maar hebben witte haren op de kop die bij vrouwtjes ontbreken. Ze zijn meestal kleiner en hebben langere antennes dan vrouwtjes. Vrouwtjes hebben rijen lange haren op de buikzijde van het achterlijf, bekend als de buikschuier. Deze buikschuier dient om verzameld stuifmeel van bloemen naar het nest te transporteren. In tegenstelling tot honingbijen en hommels, hebben gehoornde metselbijen geen stuifmeelkorfjes aan hun achterpoten. De naam van de soort komt van de twee gebogen hoorntjes op de kop van de vrouwtjes.
Lijkt op
- Steenhommel
- Rosse metselbij
Hoe leeft de gehoornde metselbij?
Wat eet de gehoornde metselbij
De gehoornde metselbij voedt zich hoofdzakelijk met nectar en stuifmeel van fruitbloesems, zoals die van appel, peer en kers. Deze bijen zijn waardevol voor de bestuiving van fruitbloesems vanwege hun voorkeur voor deze planten.
Hoe plant de gehoornde metselbij zich voort?
De gehoornde metselbij plant zich voort door eitjes te leggen in nesten die ze maakt in buisvormige holtes, zoals die in natuurlijke materialen zoals rietstengels of gaten in boomstammen, en in kunstmatige nestholtes zoals bijenhotels. Nadat ze eitjes heeft gelegd, voorziet ze de nesten van een voorraadje stuifmeel en nectar voor de larven. De eitjes komen uit en de larven voeden zich met het opgeslagen voedsel terwijl ze groeien en zich ontwikkelen tot volwassen bijen.
Waar vind je de gehoornde metselbij?
Ze komen veel voor in verschillende delen van België en andere Europese regio's. Ze zijn te vinden in diverse habitats, waaronder tuinen, parken, boomgaarden, natuurgebieden en zelfs stedelijke omgevingen. Deze bijen zijn niet kieskeurig wat betreft hun voedselbronnen, wat betekent dat ze op veel verschillende plaatsen te vinden zijn waar bloeiende planten beschikbaar zijn. Je kunt ze ook tegenkomen in bijenhotels, waar ze vaak hun nesten bouwen in de kunstmatige nestholtes die worden aangeboden.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief