Junikever
De junikever lijkt sterk op de meikever, maar is kleiner. Hij is lichtbruin en volledig bedekt met lichte haren. De dekschilden zijn doorschijnend waardoor de opgevouwen achtervleugels eronder zichtbaar zijn. De larven worden engerlingen genoemd, net zoals bij de meikever.
Kever: 4 - 6 weken - Larve: leeft 3 jaar onder de grond
Volwassen kevers eten van de bladeren van verschillende loofbomen. Larven eten plantenwortels
Solitair
Open plekken in bossen, bosranden en open velden met gras als begroeiing
Geduldig
De mannetjes zoeken graag de hoogte op.
Hoe herken je de meikever?
- middelgroot, 14-18 mm
- volledig lichtbruin
- sterk behaard met bruine tot witachtige haren
- dekschilden: 3 lengteribbels, doorschijnend (achtervleugels eronder zichtbaar)
- poten: bruin; vrij lang; behaard; met kleine, scherpe sporen
- voelsprieten: verdikt uiteinde, bij openen 3 waaiervormige lamellen
- geen lange achterlijfspunt
Hoe herken je de larve, de engerling?
- duidelijk C-vormig gekromd,
- rupsachtig, geelwit lichaam;
- zakvormig, verdikt achterlijf;
- harde, oranjebruine kop, oogloos, met sterke kaken;
- 3 paar korte poten;
- ademopeningen aan de zijkant van het lichaam
Deze kever lijkt op de meikever maar is kleiner. Opvallend is dat de junikever bijna volledig bedekt is met lichte haren. De junikever is volledig lichtbruin van kleur met vrij lange, bruine poten. De dekschilden zijn doorschijnend waardoor de opgevouwen achtervleugels eronder zichtbaar zijn. De larven worden engerlingen genoemd, net zoals bij de meikever.
Hoe leeft de junikever?
De junikever is een schemeractieve soort die overdag rust op takken in bomen. De kevers zijn overdag inactief.
Wat eet junikever?
De junikevers eten de bladeren van verschillende struiken en bomen. De larven voeden zich met de wortels van grassen en planten.
Wat eet de engerling, de larve van de junikever?
De larve van de meikever is berucht om zijn vraatzucht aan de wortels van planten. Die eten vooral kruidachtige planten en grassen, inclusief granen die dienen voor menselijke consumptie en siergrasvelden (golfbanen, sportvelden en tuinen). Ook houden ze van sommige tuinplanten.
Hoe plant de junikever zich voort?
Zoals de naam doet vermoeden komt deze het meest voor in juni (en begin juli). Maar de levenscyclus begint veel eerder. Net als bij andere kevers doorloopt de junikever meerdere levensfases, die starten in de grond.
De kevers cirkelen in zwermen rond boomtoppen of elektriciteitspalen en zijn daar op zoek naar een partner om te paren. Als het vrouwtje een mannetje naar haar zin heeft gevonden en de daad verricht heeft, laat ze zich meteen vallen om ergens haar eitjes te gaan leggen.
Net zoals de meikever legt de junikever haar eieren in de bodem. Ze legt er ongeveer 35. De engerlingen voeden zich met de wortels van grassen en planten. De larven overwinteren tweemaal voor ze voldoende volgroeid zijn. Dan verpoppen ze in het voorjaar om enkele maanden later, meestal in juni, als kever bovengronds te komen. Zoals bij bijna alle andere kevers zorgt de kever niet voor schade, maar zijn het de larven, (de engerlingen) die verantwoordelijk zijn voor schade aan plantenwortels.
Waar vind je de junikever?
De junikever komt wijdverspreid voor. Plaatselijk kan hij zeer algemeen en massaal voorkomen. In Vlaanderen komt hij wijdverbreid voor, van de Westhoek tot aan de Maas. De junikever is beduidend algemener ten oosten van de as Antwerpen-Brussel. In delen van West- en Oost-Vlaanderen en Haspengouw lijkt hij te ontbreken.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
De junikevers kan je zien in de maanden juni en ook juli, soms zelfs al eind mei. Je treft ze aan in tuinen, parken, bossen en boomgaarden. Zij zijn actief in de avonduren. Dan zwermen ze in grote aantallen rond de boomkruinen of vliegen over weiden. Plaatselijk kunnen ze massaal voorkomen. Overdag rusten ze in struikgewas en bomen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief