Kolibrievlinder
Kolibrievlinders zijn unieke insecten bekend om hun aparte manier van vliegen. Hij lijkt op de kolibrie, omdat de vlinder net zoals de vogel ter plaatse in de lucht kan blijven hangen.
5 - 6 maanden
Nectar
In de buurt van bloemen, in alle tuinen. Hij vliegt meestal overdag, voornamelijk bij zonnig weer maar ook bij bewolking en lichte regen.
Zenuwachtig
Paart al vliegend
Hoe herken je de kolibrievlinder?
- De vlinder hangt stil voor bloemen, waaruit hij met zijn roltong nectar haalt. De zenuwachtige vlinder slaat wel 70 tot 80 keer per seconde met zijn vleugels. Aan dat gedrag dankt hij ook zijn alternatieve naam ‘onrust’.
- Langste tong van alle bloemzoekende insecten in ons land: tot wel 28mm lang. Daarom lijkt de vlinder nog meer op de kolibrie met zijn lange, rechte snavel.
- Opvallende oranje achtervleugels die meer opvallen dan de grijze voorvleugels
- De rups maakt duidelijk waarom de kolibrievlinder tot de familie van de pijlstaarten behoort. Hij heeft een opvallende stekel achteraan. Over het doorgaans groene lijf lopen twee opvallende witte tot gele strepen.
Maar weinig vlinders hebben zo’n apart gedrag als de kolibrievlinder, niet zelden worden ze aangezien voor een echte kolibrie. Hij kan stilhangen voor een bloem, maar zelfs achteruit vliegen en is bovendien heel snel. En als jij niet snel bent, is de zenuwachtige vlinder zo weer weg.
Lijkt op
- Glasvleugelpijlstaart
- Windepijlstaart
- Hommelvlinder
Hoe leeft de kolibrievlinder?
Wat eet kolibrievlinder
Kolibrievlinders hebben veel nectar nodig. Met zijn lange tong haalt de vlinder die uit een waaier van inheemse planten en tuinplanten. Voorbeelden zijn: lavendel, ijzerhard, vlinderstruik, rode spoorbloem, slangenkruid, kamperfoelie of zeepkruid.
De rups leeft op walstrosoorten, vooral op Geel walstro. Ook op meekrap komt de rups regelmatig voor. Daarom werd de kolibrievlinder ook wel eens meekrapvlinder genoemd.
Hoe plant kolibrievlinder zich voort?
Kolibrievlinders overwinteren als volwassen vlinder, maar doen dat zelden in West-Europa. Doorgaans zijn de winters hier te koud voor de soort. In het voorjaar trekken vlinders vanuit Zuid-Europa naar het noorden, soms in grote aantallen.
In het voorjaar vindt de paring van de vlinder plaats. Kolibrievlinders zijn een van de enige pijlstaartvlinders die al vliegend kunnen paren. Na de paring zet het vrouwtje haar eieren af, waar later rupsen uitkomen. Die verpoppen waarna de volwassen vlinders tevoorschijn komen.
Waar vind je de kolibrievlinder?
Je kan de kolibrievlinder in principe overal tegenkomen, zelfs in een kleine stadstuin. Het is een trekvlinder die vanuit het zuiden richting Noord-West-Europa vliegt. Van nature komt hij voor in het zuiden van Europa, Noord-Afrika tot in China en Japan. Bij ons verblijft de vlinder tot de eerste zware nachtvorst, hoewel er in uitzonderlijke gevallen ook overwinterende exemplaren worden gesignaleerd.
De vlinder overwintert in holle bomen of in ondergrondse nesten van andere dieren. Ook soms op oude zolders kan je een overwinterende kolibrievlinder tegenkomen.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
De kolibrievlinder is prominent aanwezig in Vlaanderen. Je ziet ze zowel overdag, ‘s avonds en ‘s nachts vliegen.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief