Image
Kortschildglimworm - Mannetje - Elwin van der Kolk

Kortschildglimworm

Short-winged firefly
Phosphaenus hemipterus
Lampyridae

Een glimworm die vaak over het hoofd wordt gezien. Met zijn unieke kenmerken en interessante levensstijl is dit een boeiend beestje voor natuurliefhebbers.

Grootte
10mm
Levensverwachting

1 tot 2 weken als volwassenen

Favoriete maaltijd

regenwormen

Burgerlijke staat

solitair

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

Hagen en bosjes naast beekjes, ze geven voorkeur aan leemgronden

Karakter

mysterieus

Verleiding

feromonen

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de kortschildglimworm?

  • Het vrouwtje is veel kleiner en slanker dan de grote glimworm, terwijl het mannetje sterk lijkt op een kortschildkever.
  • Het vrouwtje heeft dikke, afgeknotte voelsprieten, terwijl het mannetje opvallend lange voelsprieten heeft, tot twee keer de lengte van het halsschild
  • Zowel het vrouwtje als het mannetje hebben lichtorganen die oplichten bij verstoring. Het vrouwtje heeft twee naast elkaar liggende bolletjes, terwijl het mannetje twee lichtere vlekken heeft.
  • Het vrouwtje en de larve zijn glanzend bruin tot zwartbruin gekleurd, terwijl het mannetje donkerbruine tot zwarte dekschilden heeft, met mogelijk een roze borststuk tussen de poten.
Kortschildglimworm - Mannetje - Elwin van der Kolk
Kortschildglimworm - Vrouwtje - Elwin van der Kolk
Kortschildglimworm - Larve - Elwin van der Kolk

Het vrouwtje van de kortschildglimworm lijkt sterk op het vrouwtje van de grote glimworm, maar is veel kleiner en slanker. Ze heeft dikke voelsprieten en haar lichtorganen bestaan uit twee naast elkaar liggende bolletjes in het voorlaatste achterlijf segment. Het mannetje daarentegen lijkt sterk op een kortschildkever, met donkerbruine tot zwarte dekschilden en opvallend lange voelsprieten. Zijn lichtorganen zijn twee lichtere vlekken in het voorlaatste segment. De larve vertoont gelijkenissen met de larve van de grote glimworm, maar is langer. Ze is bovenaan glanzend bruin tot zwartbruin gekleurd, terwijl haar lichtorganen bestaan uit twee bolvormige lichtvlekken op het voorlaatste achterlijfssegment.

Deze soort lijkt op

  • Mannetje: kortschildkever
  • Larve: grote glimworm
  • Vrouwtje: vrouwelijke grote glimworm

Hoe leeft de kortschildglimworm?

Wat eet de kortschildglimworm?

Volwassen kortschildglimwormen eten niet, ze leven op reserves die ze opbouwen als larve. De larve daarentegen gaan 's nachts op zoek naar regenwormen. In tegenstelling tot de larven van andere soorten glimwormen in België, die slakken eten. 

Afbeelding
Kortschildglimworm - shutterstock
NP

Hoe plant de kortschildglimworm zich voort?

De vrouwtjes zijn vleugelloos en daarom zeer honkvast. Ze lokken hun partners niet met lichtsignalen, maar met geurstoffen, ook wel feromonen genoemd.
De mannetjes, die ook niet vliegen maar rondkruipen met een maximale snelheid van ongeveer 20 meter per uur, worden aangetrokken door deze feromonen en zoeken actief naar de bron ervan. Wanneer ze een vrouwtje vinden, volgt de paring. De larven verpoppen na 2 tot 3 jaar. 

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Volwassen kortschildglimwormen worden maar 1 tot 2 weken oud. 
  • De vrouwtjes hebben geen vleugels en de mannetjes kunnen niet vliegen.

Doe mee met de Insectenzomer

Waar vind je de kortschildglimworm?

Je kunt kortschildglimwormen vinden in vochtige parken, tuinen en loofbossen, vooral op open plekken en bosranden. Ze zijn ook te vinden in hagen en bosjes langs beekjes en rivieren. Ze geven de voorkeur aan leemgronden. 

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

Deze soort is vrij algemeen in België.

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help de kortschildglimworm

Wat kan jij doen?

Om kortschildglimwormen thuis te helpen, kan je enkele eenvoudige stappen volgen. Maak delen van je tuin wat vochtiger, minimaliseer het gebruik van pesticiden, behoud natuurlijke vegetatie en verminder 's nachts de verlichting. Deze maatregelen creëren een gastvrije omgeving voor kortschildglimwormen en bevorderen hun overleving in je omgeving.

Activiteiten