Lieveheersbeestje
Het lieveheersbeestje kent iedereen dankzij haar herkenbaar uiterlijk met felgekleurd en gevlekt schild. Het zijn nuttige insecten die je tuin kunnen redden van een bladluizenplaag. In ons land komen er maar liefst 62 soorten lieveheersbeestjes voor.
Ongeveer een jaar
Bladluizen en andere kleine insecten
Solitair
Voornamelijk in tuinen, weilanden en akkers maar ook in bossen en zelfs stedelijke gebieden
Vriendelijk en rustig
Bij lieveheersbeestjes is geen sprake van baltsgedrag. Het mannetje omklemt het vrouwtje met zijn voorpoten en de paring begint.
Hoe herken je het lieveheersbeestje?
- Opvallend ronde tot ovale vorm
- De schilden zijn meestal opvallend gekleurd en met stippen of banden bezet. Onder de schilden bevinden zich de vliesvleugels.
- Typisch voor lieveheersbeestjes zijn de korte antennes met verdikte uiteinden, de houtstructuur en de structuur van de kaaktasters.
- 6 korte poten die ingetrokken kunnen worden
Meestal herken je lieveheersbeestjes makkelijk aan hun vorm, kleur en stippen. Het kenmerk van de typische antennes kan je ook gebruiken om deze kever te onderscheiden.
Deze soort lijkt op
- Vuurwants
Hoe leeft het lieveheersbeestje?
Wat eet het lieveheersbeestje?
Lieveheersbeestjes zijn bekende bladluisbestrijders. Heel wat soorten zijn generalisten, maar sommige lieveheersbeestjes zijn specialisten in een bepaalde soorten bladluizen. Soms staan ook schildluizen op het menu. Een beperkt aantal soorten voedt zich alleen met meeldauwschimmels.
Hoe plant het lieveheersbeestje zich voort?
De eitjes van het lieveheersbeestje worden afgezet op bladeren, stengels of soms de schors van bomen. Het aantal eitjes dat gelegd wordt, varieert van 700 tot meer dan 1500. Na zo’n 4 dagen komen de eitjes uit. De larven gaan meteen op zoek naar voedsel: bladluizen. Na enkele weken verpoppen ze zich tot adult. Pas na enkele uren of dagen krijg ze hun definitieve kleur.
Waar vind je het lieveheersbeestje?
Je vindt de kevertjes terug in de meest diverse biotopen. Sommige soorten, zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje, hebben geen uitgesproken voorkeur. Andere soorten komen dan wel weer op een bepaalde plaats voor, dat heeft heeft te maken met de specifieke bladluizen die ze eten.
Bekijk het lieveheersbeestje op waarnemingne.be
Komt deze soort veel voor?
Ja, lieveheersbeestjes komen algemeen veel voor in ons land. Je ziet ze vanaf april tot oktober.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief