Image
Lieveheersbeestje - Elwin van der Kolk

Lieveheersbeestje

Ladybug
Coccinella
Coccinellidae

Het lieveheersbeestje kent iedereen dankzij haar herkenbaar uiterlijk met felgekleurd en gevlekt schild. Het zijn nuttige insecten die je tuin kunnen redden van een bladluizenplaag. In ons land komen er maar liefst 62 soorten lieveheersbeestjes voor.

Grootte
0,2 - 1 cm
Gewicht
Minder dan een gram
Levensverwachting

Ongeveer een jaar

Favoriete maaltijd

Bladluizen en andere kleine insecten

Burgerlijke staat

Solitair

Status
Algemeen
Woonplaats

Voornamelijk in tuinen, weilanden en akkers maar ook in bossen en zelfs stedelijke gebieden

Karakter

Vriendelijk en rustig

Verleiding

Bij lieveheersbeestjes is geen sprake van baltsgedrag. Het mannetje omklemt het vrouwtje met zijn voorpoten en de paring begint.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je het lieveheersbeestje?

  • Opvallend ronde tot ovale vorm
  • De schilden zijn meestal opvallend gekleurd en met stippen of banden bezet. Onder de schilden bevinden zich de vliesvleugels.
  • Typisch voor lieveheersbeestjes zijn de korte antennes met verdikte uiteinden, de houtstructuur en de structuur van de kaaktasters.
  • 6 korte poten die ingetrokken kunnen worden

Meestal herken je lieveheersbeestjes makkelijk aan hun vorm, kleur en stippen. Het kenmerk van de typische antennes kan je ook gebruiken om deze kever te onderscheiden.

Lieveheersbeestje - Elwin van der Kolk
Lieveheersbeestje - Elwin van der Kolk
Lieveheersbeestje - Elwin van der Kolk
Lieveheersbeestje - Elwin van der Kolk
Lieveheersbeestje - Larve - Elwin van der Kolk

Deze soort lijkt op

  • Vuurwants

Hoe leeft het lieveheersbeestje?

Wat eet het lieveheersbeestje?

Lieveheersbeestjes zijn bekende bladluisbestrijders. Heel wat soorten zijn generalisten, maar sommige lieveheersbeestjes zijn specialisten in een bepaalde soorten bladluizen. Soms staan ook schildluizen op het menu. Een beperkt aantal soorten voedt zich alleen met meeldauwschimmels. 

Afbeelding
Kevers - Ruigte lieveheersbeestje - Wim Veraghtert
Wim Veraghtert

Hoe plant het lieveheersbeestje zich voort?

De eitjes van het lieveheersbeestje worden afgezet op bladeren, stengels of soms de schors van bomen. Het aantal eitjes dat gelegd wordt, varieert van 700 tot meer dan 1500. Na zo’n 4 dagen komen de eitjes uit. De larven gaan meteen op zoek naar voedsel: bladluizen. Na enkele weken verpoppen ze zich tot adult. Pas na enkele uren of dagen krijg ze hun definitieve kleur. 

Icon

Wist je dat?

  • Bij lieveheersbeestjes is het geslacht moeilijk vast te stellen. Vrouwtjes zijn doorgaans iets groter. Om de subtiele verschillen echt te onderzoeken heb je een stereomicroscoop nodig.

  • Bij gevaar hebben lieveheersbeestjes verschillende strategieën. Ze trekken hun poten en antennes in en blijven doodstil liggen. Uit de gewrichten van hun poten scheiden ze een oranjegele, bittere vloeistof af met een eigenaardige geur. Dit verschijnsel heet reflexbloeden. Soms laat ze zich ook voor dood van een blaadje vallen om spoorloos tussen het groen te verdwijnen.

  • De oorsprong van de naam ‘lieveheersbeestje’ moeten we bij de Germanen zoeken. Zij vereerden het kevertje en zagen het als een boodschapper van de godin Freya. De Germaanse naam ‘Freyafugle’ werd dan verchristelijkt tot lieveheersbeestje. Een andere verklaring verwijst naar de Duitse term voor gierst: ‘Heers’. Volgens een Nederlandse bron werden lieveheersbeestjes als uiterst nuttig beschouwd omdat ze precies zoveel bladluizen op gierst opaten. Vandaar ‘Liebe Heers Käfer’. 

Doe mee met de Insectenzomer

Waar vind je het lieveheersbeestje?

Je vindt de kevertjes terug in de meest diverse biotopen. Sommige soorten, zoals het zevenstippelig lieveheersbeestje, hebben geen uitgesproken voorkeur. Andere soorten komen dan wel weer op een bepaalde plaats voor, dat heeft heeft te maken met de specifieke bladluizen die ze eten. 

Bekijk het lieveheersbeestje op waarnemingne.be

Komt deze soort veel voor?

Ja, lieveheersbeestjes komen algemeen veel voor in ons land. Je ziet ze vanaf april tot oktober.

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help het lieveheersbeestje

Wat kan jij doen?

  • Ruim bladeren en stengels niet op, voor lieveheersbeestjes is dit de ideale beschutting tijdens de winter
  • Zorg voor een gevarieerde beplanting in je tuin. Meidoorn, linde en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes
  • Laat brandnetels staan in je tuin, lieveheersbeestjes zijn er verzot op
  • Bloeiende planten in je tuin bezorgen lieveheersbeestjes pollen en nectar.
  • Je kan ook een kast voor lieveheersbeestjes installeren in je tuin, daarin kunnen ze overwinteren en schuilen. Koop jouw exemplaar in de Natuurpunt Winkel

Activiteiten

Gerelateerde pagina's