Meikever
De meikever is een middelgrote kever met roodbruine dekschilden en poten. Zijn zwarte lijf heeft een opvallend driehoekspatroon aan weerszijden, en hij heeft roodbruine voelsprieten. De larve van de kever, de engerling, is erg opvallend. Je ziet de meikever vooral in de maand mei.
Kever: 4 - 6 weken - Larve: leeft 3 jaar onder de grond
Open plekken in bossen, bosranden en open velden met gras als begroeiing
Verlichting. De meikever komt af op je tuinverlichting en verwart het met maanlicht.
Hoe herken je de meikever?
- middelgrote kever van 2 - 3 cm
- roodbruine dekschilden met 4 lengteribbels
- roodbruine poten, behaard, met kleine, scherpe sporen
- fijne, witte beharing
- kop en achterlijf zijn zwart
- driehoekig witte vlekjes langs beide zijkanten
- lange, onbedekte achterlijfspunt
- roodbruine voelsprieten, uiteinde: verdikt, kan uitwaaieren tot 7 lange lamellen (mannetje) of 6 kortere (vrouwtje)
- ogen: zwart, rond, glanzend, kraalvormig
Hoe herken je de larve, de engerling?
- witachtig, vlezig lichaam, dat C-vormig gekromd is.
- Verharde bruine kop, zonder ogen en met 2 krachtige kaken.
- 6 korte, lichtbruine pootjes.
- Achterlichaam donker tot zwart.
- Ademopeningen aan de zijkant van het lichaam
De meikever is een middelgrote kever met roodbruine dekschilden en poten. Hij heeft een zwart lijf met opvallend driehoekspatroon aan weerszijden. De meikever heeft roodbruine voelsprieten. De verdikking op het uiteinde van de voelsprieten kan uitwaaieren tot lamellen (bladen). De meikever behoort hierdoor tot de familie van de bladsprietkevers. Engerling is een naam voor de larve van de meikever. Deze zijn gekend omdat ze zich voeden met plantenwortels, vooral van grassoorten.
Het geluid van de meikever
Tijdens de vlucht klapt de meikever zijn voorvleugels omhoog, waardoor ze tijdens het vliegen een opvallend brommend geluid maken. In vergelijking met andere vliegende insecten is de vleugelslag vrij langzaam, een meikever slaat ongeveer 46 keer per seconde met de vleugels.
Hoe leeft de meikever?
De meikever is een schemeractieve soort die overdag rust op takken in bomen. De kevers zijn overdag inactief.
Wat eet meikever?
De volwassen meikever heeft een voorkeur voor eiken, maar leeft ook wel van andere bomen. De kever eet verschillende plantendelen zoals bladeren en bloemen. Bij al te grote aantallen kan een boom geheel kaal gevreten worden.
De volwassen kevers hebben een grote voorkeur voor bladeren van de zomereik, ook worden beuk en haagbeuk gewaardeerd. Daarnaast worden bladeren van andere bomen wel gegeten, zoals esdoorn, walnoot, iep, populier, wilg, hazelaar en verschillende soorten fruitbomen.
Wat eet de engerling, de larve van de meikever?
De larve van de meikever is berucht om zijn vraatzucht aan de wortels van planten. Die eten vooral kruidachtige planten en grassen, inclusief granen die dienen voor menselijke consumptie en siergrasvelden (golfbanen, sportvelden en tuinen). Ook houden ze van sommige tuinplanten.
Hoe plant de meikever zich voort?
De meikever kruipt in de lente uit de grond maar is dan nog niet geslachtsrijp. De kever doet zich eerst een tijd tegoed aan bladeren van bomen, en is pas na tien tot vijftien dagen klaar om zich voort te planten.
De mannelijke meikevers sporen een partner op met behulp van feromonen die door de vrouwtjes worden uitgescheiden. Hun grotere antennes kunnen de kleinste concentraties van dergelijke verbindingen waarnemen. Als een mannetje een vrouwtje tegenkomt, vindt de paring plaats. Tijdens de paring worden de achterlijfspunten verbonden. Hierbij valt op dat de kevers niet op elkaar zitten, zoals bij veel andere insecten het geval is. Het mannetje laat zich op zijn rug vallen en wordt zo een tijdje door het vrouwtje meegesleept.
Het vrouwtje zet ongeveer twintig eitjes af op een diepte van enkele centimeters in de bodem. Na het afzetten van het legsel begeeft het vrouwtje zich weer in bomen om te eten, waarna wederom eitjes worden afgezet. Deze cyclus herhaalt zich zo’n drie keer, waarna het vrouwtje sterft. De eitjes zijn ovaal van vorm en hebben een diameter van 2 tot 3 millimeter en een vuilwitte kleur.
De engerling
Na vier tot zes weken komen de eitjes uit. De larve kent drie groeistadia. Pas in het derde jaar bereikt de larve zijn laatste stadium en heeft een lengte van 40 tot 46 millimeter.
Deze larve wordt een engerling genoemd. Wanneer de temperatuur zakt bij het naderen van de winter, kruipt de larve dieper de grond in om te overwinteren en te verpoppen. Pas in de lente van het volgende jaar komen ze tevoorschijn uit de grond. Zodra de kevers zich enige tijd hebben volgegeten, begint de cyclus opnieuw.
Beelden
Waar vind je de meikever?
Je kan de meikever waarnemen vanaf eind april tot eind mei. Bij temperaturen boven de 20°C kan je ze in de avondschemering zien zwermen rond loofbomen. Ze komen wijdverspreid voor in loofbossen, tuinen en boomgaarden. Meikevers hebben een duidelijke voorkeur voor zomereik, beuk, haagbeuk en fruitbomen. Ook op kunstmatige lichtbronnen komen ze af. Overdag zijn meikevers niet actief en rusten ze op boomtakken uit.
In België komt de kever overal voor met een zwaartepunt in het midden van het land. In Vlaanderen komt de meikever bijna uitsluitend voor in streken waar veel beuken voorkomen.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
De meikever komt voor in grote delen van Europa, en is vooral te vinden op open plekken in bossen, bosranden en open velden met gras als begroeiing. In België is de soort niet meer zo algemeen als vroeger. De meikever is een van de bekendere Europese kevers en speelt een bescheiden rol in de cultuur.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief