Image
Vuurwants - Elwin van der Kolk

Vuurwants

firebug
pyrrhocoris apterus
vuurwantsen

Vuurwantsen zijn opvallende insecten met hun helderrode kleur en zwarte markeringen. Ze kunnen in grote aantallen voorkomen in tuinen, parken en bossen. De vuurwantsen spelen een rol als opruimers en zijn prooien voor andere dieren.

Grootte
0,9 - 1,2 cm
Gewicht
5 - 20 milligram
Levensverwachting

De vuurwantsen leven één tot twee jaar.

Favoriete maaltijd

De vuurwantsen eten graag de sappige bladeren van de lindeboom.

Burgerlijke staat

Vuurwantsen hebben meerdere paringspartners tijdens het voortplantingsseizoen.

Status
Algemeen
Woonplaats

Europa, Azië en Noord-Amerika

Karakter

Het zijn echte groepsdieren, je ziet ze vaak in grote aantallen.

Verleiding

De mannetjes produceren geurstoffen om de vrouwtjes aan te trekken.

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de vuurwants?

  • Opvallende rode kleur
  • Zwarte markeringen
  • Langwerpig, ovaalvormig lichaam
  • Heel korte of zelfs geen vleugels

Vuurwantsen zijn opvallende insecten en makkelijk te herkennen. Ze hebben een duidelijke rode kleur met zwarte markeringen op hun langwerpig, ovaalvormig lichaam. Vuurwantsen hebben heel korte of zelfs geen vleugels, ze kunnen dan ook niet vliegen.

Vuurwants - Elwin van der Kolk

Hoe leeft de vuurwants?

Wat eet de vuurwants?

Vuurwantsen eten vooral sappen uit bladeren of ze zuigen zaden leeg. Ze eten ook sappen uit boomschors, daardoor zie je ze soms met heel veel op een boombast. Vuurwantsen breiden hun menu uit met het leegzuigen van dode insecten en af en toe jagen ze ook actief op andere insecten zoals bladluizen. 

 

Afbeelding
Vuurwantsen op boomschors
Mie Meeuws

Hoe plant de vuurwants zich voort? 

Vuurwantsen hebben een hele lange paring. Dit doen de mannetjes zodat het vrouwtje niet met andere mannetjes kan paren, maar ook om meerdere eitjes te bevruchten zodat de bevruchtingskans groter wordt. Hierdoor duurt een paring soms wel tot 12 uur en kan zelfs uitlopen tot een aantal dagen.

In de zomer leggen vrouwtjes vuurwantsen hun bevruchte eitjes in kleine tunneltjes, meestal in de buurt van voedselbronnen. Na verloop van tijd komen de eitjes uit en komen de nimfen tevoorschijn. Deze nimfen ondergaan verschillende stadia van ontwikkeling voordat ze volwassen vuurwantsen worden.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Vuurwantsen kunnen met elkaar communiceren door middel van geurstoffen
  • De paring van de vuurwants duurt tot wel 12 uur of langer

Doe mee met de Insectenzomer

Waar vind je de vuurwants?

Vuurwantsen vind je op veel verschillende plekken, vooral in bossen, graslanden tot tuinen en stedelijke gebieden. Je ziet ze vaak in grote aantallen. Ze worden vooral gezien tijdens de warmere maanden van het jaar wanneer ze actiever zijn.

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

Vuurwantsen zitten verspreid, maar zijn vooral te vinden in gematigde klimaten. Zo zitten ze in Europa, Noord-Amerika en Azië.

Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help de vuurwantsen

Wat kan jij doen?

  1. Breng de insecten in Vlaanderen mee in kaart. Dat gaat makkelijk met de natuurherken-app ObsIdentify. En het kan overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt. ObsIdentify vertelt je welke kever, bij of vlinder je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stapje vooruit. Niet meppen, wel appen!
  2. Maak je tuin insectvriendelijk. Kies voor inheemse planten en zaden, hang een insectenhotel op en laat je gras wat langer staan. Download onze tuingids voor meer tips.
  3. Vermijd pesticiden.

 

Wat doet Natuurpunt?

Activiteiten