Image
Weidebeekjuffer - Elwin van der Kolk

Weidebeekjuffer

Calopteryx splendens

De weidebeekjuffer is een soort die de laatste jaren weer algemener geworden is dankzij de verbetering van de waterkwaliteit in waterlopen. Het gaat dus goed met deze soort die vooral opvalt door haar vlinderachtige vlucht in de buurt van beken.

Grootte
45-48 mm
Status
Vrij algemeen
Woonplaats

Bij beken, rivieren en kanalen

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de weidebeekjuffer

De weidebeekjuffer is een forse juffer met brede vleugels en een dicht netwerk van vleugeladers.

  • Mannetjes: blauw metaalglanzend lichaam. Grote zwarte vlek in vleugels (van knoop tot vlak onder top). Vleugeladers met blauwe glans. Geen pterostigma's. De onderkant van de achterlijfspunt is vuilwit gekleurd.
  • Vrouwtjes: groen metaalglanzend lichaam. Vleugels egaal van kleur, groen tot groenbruin getint. Wit pterostigma, waarin vleugeladers doorlopen.
Weidebeekjuffer - Elwin van der Kolk

Hoe leeft de weidebeekjuffer?

Je vindt de weidebeekjuffer bij beken, rivieren en kanalen. De habitat betreft vrijwel altijd stromend water, met een vrij hoge zuurstofverzadiging. De hoogste dichtheden worden bereikt op plaatsen met een afwisselend, natuurlijk verloop van de beek, waardoor snel en langzaam stromende delen aanwezig zijn. Het water moet voor een deel in de zon liggen en in het water moeten voldoende drijvende of in het water hangende planten aanwezig zijn voor de ei-afzet.

> Bekijk deze soort op Waarnemingen

Afbeelding
Weidebeekjuffer, Saxifraga-Tom Heijnen
Saxifraga-Tom Heijnen
Icon

Wist je dat?

Je libellen kan onderverdelen in 2 hoofdgroepen, juffers en libellen.
Juffers zijn kleine, slanke libellen die hun vleugels in rust over het algemeen over hun achterlijf vouwen. Waterjuffers vliegen trager dan libellen.
De andere groep, de 'echte' libellen, zijn groter en forser en houden hun vleugels horizontaal gespreid. 

Doe mee met de Insectenzomer

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden
Icon
Icoon_Groot - Verleiding

Help de weidebeekjuffer

Wat kan jij doen?

  1. Breng de insecten in Vlaanderen mee in kaart. Dat gaat makkelijk met de natuurherken-app ObsIdentify. En het kan overal: in je tuin, in het bos of in de stad. Elk insect telt. ObsIdentify vertelt je welke kever, bij of vlinder je hebt gespot en jij helpt de wetenschap een stapje vooruit. Niet meppen, wel appen!
  2. Maak je tuin insectvriendelijk. Kies voor inheemse planten en zaden, hang een insectenhotel op en laat je gras wat langer staan. Download onze tuingids voor meer tips. www.natuurpunt.be/tuingids
  3. Vermijd pesticiden.

Activiteiten