Wrattenbijter
De wrattenbijter is de grootste inheemse sprinkhaan van Nederland en België. Met zijn opvallende groene kleur en krachtige kaken is hij een zeldzame verschijning in heideterreinen.
enkele weken tot maanden
kruidachtige planten en andere soorten sprinkhanen
solitair
heide met een afwisselende, rijk gestructureerde begroeiing
Hoe herken je de wrattenbijter?
- De wrattenbijter heeft over het algemeen een donkergroene kleur, met een bruine vleugelbasis en bruine poten
- Het mannelijke exemplaar heeft vleugels die net over het achterlijf steken, terwijl het vrouwtje iets langere vleugels heeft. Bij het vrouwtje is ook een ongeveer 1,5 cm lange legbuis te zien.
- De wrattenbijter vertoont vaak donkerbruine tot zwarte vlekjes op het lichaam.
- De achterpoten van deze sprinkhaan zijn opvallend krachtig.
De wrattenbijter onderscheidt zich door zijn opvallende donkergroene kleur met bruine accenten. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben vleugels, maar bij het vrouwtje zijn ze iets langer en is een karakteristieke legbuis zichtbaar. Op hun lichaam vertonen ze vaak donkerbruine tot zwarte vlekjes, wat hen een uniek uiterlijk geeft. De achterpoten van de wrattenbijter zijn opvallend krachtig en goed ontwikkeld. Deze helpen niet alleen bij het voortbewegen, maar ook bij het vastgrijpen van prooien en bij verdediging tegen mogelijke bedreigingen.
Hoe klinkt de wrattenbijter
Het geluid van de wrattenbijter wordt gevormd door een opeenvolging van klikjes die steeds sneller worden tot ze samen een langdurige ratel vormen die tot wel minuten kan duren.
Deze soort lijkt op
- Heidesabelsprinkhaan
- Bramensprinkhaan
- Greppelsprinkhaan
Hoe leeft de wrattenbijter?
Wat eet de wrattenbijter
De wrattenbijter voedt zich met een gevarieerd dieet. Dit omvat onder andere kruidachtige planten, maar ook andere insecten, waaronder verschillende soorten sprinkhanen.
Hoe plant de wrattenbijter zich voort?
De wrattenbijter plant zich voort door haar eitjes één voor één in los zand te leggen, meestal in een open terrein zoals akkers. Het vrouwtje gebruikt haar legboor om de eitjes in de grond te leggen. Deze eitjes kunnen daar tot wel acht winters liggen voordat ze uitkomen, maar meestal komen ze na ongeveer twee winters uit.
Waar vind je de wrattenbijter?
De wrattenbijter komt vooral voor in heide met een afwisselende, rijk gestructureerde begroeiing. De soort verspreidt zich zeer moeizaam naar andere leefgebieden omdat hij niet goed kan vliegen.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
Deze soort is zeer zeldzaam in België. Dit komt door de toenemende druk op schraalland als gevolg van stijgende stikstofdepositie waarden.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief