Grote klaproos
De grote klaproos is de grootste van onze klaprozen. Deze eenjarige plant kan tot circa 80 cm hoog worden en bevat een wit melksap. De bloemen zijn groot en scharlaken rood.
verstoorde terreinen als akkers, bouwterreinen, spoorwegen en begraafplaatsen
Hoe herken je de grote klaproos?
De grote klaproos is de grootste van onze klaprozen. Deze eenjarige plant kan tot circa 80 cm hoog worden en bevat een wit melksap. De bloemen zijn groot en scharlaken rood.
- Rode kroonbladeren
- Soms met zwarte vlekken
- De bloem heeft 8 tot 13 zwartpurperen stempelstralen
- Afstaande beharing op de steel
- Vrucht iets hoger dan breed
- De vrucht heeft 8 tot 16 purperen stempelstralen
- Kan tot 80 cm hoog worden
Bloeiperiode
Eenjarige klaprozen bloeien van mei tot en met augustus
Klaprozen spotten
Eind mei gaat het klaprozenseizoen van start! Wist je dat er 3 soorten klaprozen zijn, die je makkelijk kan onderscheiden? Maak er een sport van en ga op zoek naar de grote klaproos, de bleke of de ruige klaproos. Voer je waarnemingen ervan in op waarnemingen.be, zodat onze natuurkenners meer info verzamelen over hun voorkomen. Ben je niet zeker? Maak foto's en laad ze op in de app ObsIdentify.
Waar vind je de grote klaproos?
Grote klaproos komt voornamelijk op verstoorde terreinen als akkers, bouwterreinen, spoorwegen en begraafplaatsen voor, maar is slechts in kleinere getale te vinden. De soort heeft voorkeur voor open zandbodems met weinig beschaduwing.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Klaprozen verstrooien hun zaad via de wind. Ze maken per bloem circa 100 tot 150 zaadjes, en zijn dus grote verspreiders. De zaden zitten opgesloten in een vruchtdoos dat op een lange steel staat. Daarbovenop zit een dekseltje dat omhooggaat als het zaad rijp is. Door de wind of iemand die aan de bloem aankomt, strooit de klaproos via kleine openingen elke keer een aantal zaadjes.
Klaprooszaad is zeer kiemkrachtig. Het kan zeker tientallen jaren in de bodem zitten zonder aan kiemkracht te verliezen. Wordt de bodem omgewoeld, dan grijpen ze hun kans.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief