Ruige klaproos
De ruige klaproos is de middelste van onze klaprozen. Deze eenjarige plant kan tot 45 cm hoog worden en bevat een wit melksap. De bloemen zijn groot en felrood, en je herkent haar aan de bloemkroon met vier niet overlappende kroonbladen. De ruige klaproos heeft een langwerpige zaaddoos.
zandig en leemachtig bouwland
Hoe herken je de ruige klaproos?
De ruige klaproos is de middelste van onze klaprozen. Deze eenjarige plant kan tot 45 cm hoog worden en bevat een wit melksap. De bloemen zijn scharlakenrood. De bloemkroon bestaat uit vier elkaar niet overlappende kroonbladen. De ruige klaproos heeft een langwerpige zaaddoos.
- 4 Rode kroonbladeren
- Vaak met zwartgevlekte voet
- De bloem heeft 4 tot 6 stempelstralen die paars worden bij het rijpen van de vrucht
- Aanliggende beharing op de steel, afstaand op de vrucht
- Vrucht knotsvorming, cilindrich
- De vrucht heeft 4 tot 6 licht purperen stempelstralen
Bloeiperiode
De plant bloeit van mei tot juli
Klaprozen spotten
Eind mei gaat het klaprozenseizoen van start! Wist je dat er 3 soorten klaprozen zijn, die je makkelijk kan onderscheiden? Maak er een sport van en ga op zoek naar de grote klaproos, de bleke of de ruige klaproos. Voer je waarnemingen ervan in op waarnemingen.be, zodat onze natuurkenners meer info verzamelen over hun voorkomen. Ben je niet zeker? Maak foto's en laad ze op in de app ObsIdentify.
Waar vind je de ruige klaproos?
Klaprozen zijn pioniersplanten. Zij vertonen zich vaak als eerste op plekken waar de bodem onbegroeid is. Klaprozen gedijen vooral goed op voedselarme grond waar in de bodem wordt gerommeld, dan komen de zaden aan het oppervlak en ontkiemen ze. Ook op plekken waar wegen of spoorlijnen worden aangelegd zie je ze daarom vaak opduiken, net als op begraafplaatsen.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief