
Bonte vliegenvanger
De bonte vliegenvanger is een zwart-witte zangvogel die graag in nestkasten broedt. De soort brengt veel tijd door in de boomkruinen.
Vliegende insecten
Polygaam; het mannetje heeft vaak 2 vrouwtjes.
Deze bonte vliegenvanger wordt vooral aangetroffen in halfopen loof- en gemengde bossen met een gevarieerde structuur.
Hoe herken je de Bonte vliegenvanger ?
- Het mannetje heeft een zwartachtig of bruingrijze bovenzijde met een kleine, dubbele witte vlek op zijn voorhoofd.
- Het vrouwtje heeft bruine bovendelen en geen witte vlek op haar voorhoofd.
- De bonte vliegenvanger heeft een heldere witte keel en buik.
- De bonte vliegenvanger heeft een witte vlek op zijn donkere vleugels.
- Hij maakt vanaf zijn uitkijkplek korte vluchten achter vliegende insecten aan
De bonte vliegenvanger is een zwart-witte zangvogel die graag in nestkasten broedt. De soort brengt veel tijd door in de boomkruinen.




Het geluid van de bonte vliegenvanger
De bonte vliegenvanger zingt een helder liedje. Kenmerkend is het begin, waarin de tonen op- en neergaan. Vaak duurt een zang niet langer dan 2 sec, waarin ze veel herhaling en een afwisseling tussen hoge en lage tonen laten horen.
De herhaalde, oplopende "wiet, wiet" roep is vooral te horen bij trekkende vogels. Een ander veelgebruikt roepje is een zacht “tek”.
De bonte vliegenvanger kan andere soorten imiteren zoals boompieper, koolmees of zwartkop.
Wat eet de bonte vliegenvanger?
Bonte vliegenvangers eten hoofdzakelijk (rupsen van) insecten. Vooral rupsen van de kleine wintervlinder zijn erg in trek. Vaak kiest de soort een uitkijkplaats van waar ze korte, lusvormige jaagvluchten uitvoeren om insecten van het bladerdek of te grond oppikken of ze in vlucht uit de lucht vangen.


Hoe plant de bonte vliegenvanger zich voort?
Bonte vliegenvangermannen hebben regelmatig twee vrouwtjes. Ze krijgen dit voor elkaar door nadat ze gepaard zijn geraakt, vaak enkele honderden meters verderop weer te gaan zingen om een tweede vrouw aan te trekken. Voor deze zogenaamde bijvrouwtjes is dit nadelig, want die krijgen zo’n 20% minder uitgevlogen jongen dan de eerste vrouwtjes. Dit fenomeen staat bekend als polygynie en is afkomstig van de Griekse woorden poly (= veel) en gune (= vrouwen). De Nederlandse term luidt veelwijverij.
De bonte vliegenvanger broedt vanaf eind april tot juni. Eén legsel per jaar geeft zo'n 6 tot 7 eieren. Het vrouwtje broedt ze op 12 tot 17 dagen uit. Na 16 dagen vliegen de jongen al uit. Dan blijven ze nog 8 dagen in de omgeving van het nest om daarna de broedplaats te verlaten.
Waar vind je de bonte vliegenvanger?
De bonte vliegenvanger broedt vooral in loof- en gemengd bos (bij voorkeur met oude eiken), parken en tuinen. Tijdens de najaarstrek wordt de soort vooral langs de kust opgemerkt.
Je krijgt de bonte vliegenvanger relatief moeilijk te zien. Hij zit vaak hoog in de bomen en is dan weinig opvallend. Een goede kennis van zijn zang is een must om de soort op te sporen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen
Komt deze soort veel voor?
De bonte vliegenvangers trekken in zuidelijke tot zuidwestelijke richting weg. Daarbij doorkruisen ze Frankrijk en het Iberisch Schiereiland. Ze trekken 's nachts. Maar er wordt ook overdag gevlogen als ze dwars door de Sahara vliegen in 40 tot 60 uur, naar tropisch West-Afrika, hun overwinteringskwartier. Deze najaarstrek vindt plaats vanaf eind juli tot half oktober. In die periode trekken ook Scandinavische vogels door Vlaanderen. De voorjaarstrek weer onze kant op vindt plaats vanaf half april tot begin juni.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief