Canadese gans
De Canadese gans komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Deze ganzen zijn hier uitgezet of ontsnapt en hebben zich inmiddels gevestigd in allerlei waterrijke gebieden waaronder ook in de stedelijke omgeving. Stadsparken, oude riviermeanders, maar ook natuurgebieden zijn een favoriete stek voor deze exoot.
De oudste gekende Canadese gans werd minstens 33 jaar en 3 maanden.
Grassen, zaden en graan
Canadese ganzen gaan op zoek naar een partner in hun tweede levensjaar. Ze blijven doorgaans samen voor de rest van hun leven.
Overwegend op het water, maar overdag ook op het land
Agressief, vooral naar andere vogels, maar soms ook naar mensen die te dicht bij de jongen of het nest naderen
Ze gaan op zoek naar een soortgenoot die even groot is als zijzelf. In de vakliteratuur staat dit verschijnsel bekend als ‘assortative mating’. Opvallend is dat ze het ook durven aanleggen met andere ganzensoorten, wat tot een serieus aantal kruisingen leidt.
Hoe herken je de Canadese gans?
- grote gans met zeer lange hals
- zwarte hals en kop
- opvallende witte band over keel en wangen
- lichte borst (gelijkende brandgans heeft een donkere borst)
- bruin lichaam
Het geluid van de Canadese gans
Luid, nasaal en 'honkend'.
Hoe leeft de Canadese gans
Wat eet de Canadese gans?
In de lente en zomer staan vooral grassen en moerasplanten op het menu. In het najaar en de winter wordt overgeschakeld op zaden, granen, landbouwgewassen. In stedelijk gebied kan je Canadese ganzen jaarrond zien foerageren op de keurig gemaaide gazons in stadsparken.
Hoe plant de Canadese gans zich voort?
Canadese ganzen gaan op zoek naar een partner in hun tweede levensjaar. Ze blijven doorgaans samen voor de rest van hun leven. De vrouwtjes leggen vanaf hun derde levensjaar jaarlijks meestal vier tot zeven eieren.
Waar vind je de Canadese gans?
Canadese ganzen krijg je vooral te zien in waterrijke gebieden. In juni en juli groeperen de Canadese ganzen zich op open plassen en weilanden in de buurt van water. In die periode verliezen ze alle slagpennen tegelijk (= simultane arm- en handpenrui), waardoor ze drie tot vier weken niet kunnen vliegen. Hierdoor zijn ze erg kwetsbaar. Door samen te hokken in grote aantallen, hopen ze aan eventuele gevaren te kunnen ontsnappen: vele ganzenogen kunnen potentieel gevaar immers sneller opmerken dan één paar ganzenogen en een grote groep ganzen kan bv. een vos makkelijker verdrijven dan een enkeling. In de ruiperiode kan je dus gemakkelijk grote aantallen samen zien. Vaak keren Canadese ganzen elk jaar naar dezelfde plaats terug om te ruien.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom de Canadese gans veel voor?
Helaas wel. Hun impact op natuur en landbouw is groot. Ze eten het gras op dat bestemd is voor koeien en vernietigen oogsten van landbouwers. Verder zorgt de grote hoeveelheid ganzenuitwerpselen ervoor dat in kwetsbare natuurgebieden te veel voedingsstoffen in de grond en het water terechtkomen, wat het voortbestaan van die gebieden bedreigt. Daarnaast zijn ze vaak ook zeer agressief naar andere vogelsoorten, waardoor lokale, inheemse broedvogels verdreven worden uit hun broedgebied.
De verwilderde ganzen zijn een probleem geworden voor de natuur én de landbouw. Ingrijpen is helaas noodzakelijk geworden. We moeten ingrijpen omdat het de beste en de enige haalbare optie is. Als we de opmars van invasieve exoten als de Canadese gans laten doorgaan, eindigen we met een lege, kaalgevreten natuur. Nog langer wachten, zou het probleem alleen maar groter maken, met nog meer dierenleed tot gevolg.
We zijn trouwens lang niet de enige die te kampen krijgen met het exotenvraagstuk. Bestrijding van exoten is een vraagstuk op wereldschaal geworden. Meer info over het beleid in Vlaanderen en Europa.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief