Fazant
De fazant is in grote delen van Europa uitgezet als jachtwild. De mannetjes zijn prachtig gekleurd en hebben een lange pluimstaart. Ook genaamd: de boskip.
maximaal 8 jaar, vaak veel minder
vooral plantaardig voer (granen, maïs, zaden, bessen, knoppen)
Polygaam
Bosrijke omgevingen en halfopen landschap met bosjes, struwelen en akkerland.
kunnen erg tam zijn op plaatsen waar ze worden bijgevoerd
De mannetjes voeren mooie dansbewegingen uit om de dames te imponeren.
Hoe herken je de fazant?
- Volwassen mannetjes zijn onmiskenbaar door de lange, bruine, gestreepte staart en de rode gezichtslellen
- Vrouwtjes zijn een stuk kleiner en met hun bruine verenkleed zijn ze goed gecamoufleerd.
- Er zijn verschillende ondersoorten zoals de torquata met witte halsband en grijze stuit en de colchicus zonder witte halsband en met bruine stuit.
Het geluid van de fazant
De roep van fazant is vrij schel en rauw en doet wat denken aan een krakend klapdeurtje. Het mannetje is vooral in de maanden april en mei te horen, daarna zijn ze minder luidruchtig.
Hoe leeft de fazant
Wat eet de fazant?
De fazant eet vooral plantaardig voer (granen, maïs, zaden, bessen, knoppen). Je ziet fazanten ook gemakkelijk scharrelen op een akker.
Het uitzetten van jachtfazanten zou er in een aantal gebieden toe hebben geleid dat hazelworm en levendbarende hagedis sterk achteruit gingen. Beide soorten worden frequent aangepikt door fazanten.
Hoe plant de fazant zich voort?
De paringsperiode van fazanten loopt van eind maart tot mei. De hanen maken dan mooie dansbewegingen rond de hennen. Een mannetje bevrucht vaak meerdere vrouwtjes. In het nest, dat meestal op de grond wordt gemaakt, worden maximaal 14 eieren gelegd. De broedduur is maximaal 27 dagen. De kuikens kunnen na ca. 12 dagen al vliegen, maar blijven wel nog 70 tot 80 dagen bij de moederkloek.
Waar vind je de fazant?
De fazant werd in Europa waarschijnlijk ingevoerd door de Romeinen. De soort komt in België dus niet van nature voor. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied strekt zich uit tussen Georgië, Armenië en Azerbeidjan, Korea, grote delen van China tot in Noord-Vietnam.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
Een boswandeling biedt tegenwoordig een goede kans op een waarneming met een fazant. Sommige exemplaren zijn schuw, andere kunnen erg tam zijn (vooral in de omgeving van plekken waar ze worden bijgevoerd). Ook velden met graanstoppels afspeuren levert vaak wel een waarneming van enkele fazanten op.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief