
Havik
De havik, een middelgrote roofvogel, behoort uiteraard tot de familie van de havikachtigen. Het zijn dagroofvogels, die voornamelijk leven op het noordelijke halfrond.
Andere vogels of kleine zoogdieren
Leeft jarenlang in paar in hetzelfde territorium
Beboste gebieden of halfopen landschappen
Door rondjes te vliegen boven het territorium met diepe vleugelslagen en uitgespreide onderstaartdekveren
Hoe herken je de havik?
- Grote vogel, waarbij het vrouwtje aanzienlijk groter is.
- Korte, brede vleugels
- Een lange vierkante staart, met afgeronde hoeken en donkere dwarsbanden
- Bruingrijs, met vaalwitte onderdelen en fijne, donkerbruine dwarsstrepen.
- Juveniele vogels hebben een bruiner verenkleed, de buik is lichter beige, met donkere druppelvormige strepen.
- Een volwassen havik heeft een witte wenkbrauwstreep boven het oog, die sterk contrasteert met de donkere kruin en oorstreek.
- Het vrouwtje heeft grotere klauwen, daarmee kan ze grotere prooien vangen dan een mannetje.
De havik is een middelgrote roofvogel die tijdens de dag actief is. Verscholen tussen de bomen in het bos of vanuit een lage vlucht racet hij tegen snelheden van 100 km/u tijdens zijn verrassingsaanval op zijn prooi af. Meer en meer kom je haviken ook in de stad tegen.





Het geluid van de havik
Haviken maken weinig geluid, enkel tijdens de broedtijd kan je hen horen. Je hoort ze dan op verschillende manieren kekkeren.
Hoe leeft de havik
Wat eet de havik?
Op het menu van de havik staan andere vogels en kleine zoogdieren. Duiven, lijsters, spreeuwen, eksters en zoogdieren tot de grootte van een konijn lust hij wel als hapje.
De roofvogel jaagt in bosgebieden en halfopen gebieden vanaf een zitplaats of in een lage vlucht. Op korte termijn bereikt hij hoge snelheden tot wel 100 km/u. Hij is een geduchte jager, die zelfs roofvogels, als ransuil en sperwer, weet te verschalken. Regelmatig wordt hij ook gespot, wanneer hij eenden verdrinkt, vooraleer ze uit het water te slepen.


Hoe plant de havik zich voort?
Een paartje haviken leeft jarenlang in hetzelfde territorium waar ze meerdere nesten bouwen. Ze verhuizen naar een nieuw nest om parasieten te vermijden. Het nest wordt, hoog in een boom, gebouwd met dode takken. Van half maart tot begin mei beginnen ze te broeden. Het vrouwtje legt 1 tot 5 blauwwitte eieren, die ze in een maand uitbroedt. Het vrouwtje blijft gedurende die 3 maanden bijna heel de tijd op het nest, waar ze voedsel krijgt aangeboden door het mannetje. Na vliegoefeningen in het nest, vliegen de jongen na 40 dagen uit. Na 3 tot 4 weken verlaten ze uiteindelijk het territorium van de ouders.
Waar vind je de havik?
De havik komt verspreid voor in Europa. Hij heeft een voorkeur voor grote bossen en halfopen gebieden. Soms tref je ze eens aan in landbouwgebieden, waar ze op een paal het landschap afspeuren. De gebieden moeten vooral voldoende dekking bieden, om de verrassingsaanval voor te bereiden. Meer en meer komen ze ook voor in verstedelijkte gebieden, maar slechts uitzonderlijk bezoeken ze je tuin.
De havik is over het algemeen een vrij standvastige vogel, eens een territorium ingenomen, verlaat hij dit maar zelden. Haviken uit noordelijke gebieden trekken soms wel zuidwaarts om hier te overwinteren. In de winter heb je daarom iets meer kans om haviken te zien.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De havik is een vrij algemene vogel in Vlaanderen.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief