Kwartel
De kwartel is een zeer kleine hoender die zich zelden laat zien. De typische roep hoor je vooral op zwoele zomeravonden die uit graanakkers weerklinken.
2-3 jaar, in gevangenschap tot 5 jaar
De kwartel eet zaden van akkeronkruiden en graangewassen maar ook ongewervelden (voornamelijk insecten) die het van de grond pikt.
het vrouwtje broedt alleen
Akkers
Territoriaal
baltsgedrag
Hoe herken je de kwartel?
- De kwartel is een erg kleine vogel, ongeveer ter grootte van een spreeuw.
- Een onopvallend donkerbruin verenkleed met geelbruine strepen en een witte oogstreep. korte, dikke poten en een kort snaveltje. korte staart en relatief grote vleugels.
- Het mannetje heeft een donkerder kop dan het vrouwtje met een zwarte keel en is iets groter.
Het geluid van de kwartel
De kwartel is vooral in de schemering te horen met een zeer kenmerkend geluid: een zwepend "kwk…kwik-kwik!", vaak vooraf gegaan door een zacht, raspend hees "ieu-wie".
Hoe leeft de kwartel
Wat eet de kwartel?
De kwartel eet zaden van akkeronkruiden en graangewassen maar ook gras, knollen en bloemen., maar ook ongewervelden (voornamelijk insecten zoals wormen, spinnen,; kevers) die het van de grond pikt.
Hoe plant de kwartel zich voort?
Het vrouwtje legt vanaf de tweede helft van mei tot juni 8 tot 13 bruingevlekte, geelachtige eitjes in een grondnest, verscholen in het gras. Ze bebroedt de eieren 17 dagen alleen. Er is dus geen gedeelde broedzorg
De jongen verlaten meteen het nest (nestvlieders) en zijn vliegvlug na ca. 19 dagen. Ze blijven nog 30 tot 50 dagen in het gezelschap van het vrouwtje.
Waar vind je de kwartel?
De kwartel is een echte trekvogel die overwintert in Afrika, maar ook in Zuid- Europa. Eind april/begin mei keren de eerste kwartels terug in West-Europa. Trekt 's nachts, waarschijnlijk alleen of in kleine groepjes. Trekroutes kunnen per jaar en per individu verschillen
Kwartels broeden in open landbouwgebied met een uitgesproken voorkeur voor uitgestrekte korenvelden en graanakkers.
Je ziet ze amper omdat ze zich altijd schuilhouden. Je kan ze slechts waarnemen door middel van hun zeer kenmerkende 'kwik-me-dit'-geluid die ze op rustige zomeravonden in de schemering minutenlang kunnen uitroepen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De kwartel broedt in het grootste deel van Europa, behalve Scandinavië, en in Azië.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief