Image
Nachtzwaluw - Elwin van der Kolk

Nachtzwaluw

European Nightjar
Caprimulgus europaeus
Nachtzwaluwen (Caprimulgidae)

Overdag rust dit perfect gecamoufleerde zangwonder graag uit op een dennen- of berkentak. ’s Nachts komt hij tot leven en schalt hij door de heide met een indrukwekkend salvo aan buitenaardse klanken – tot wel 1900 noten per minuut.

Grootte
25 - 30 cm
Gewicht
tot 100 gram
Favoriete maaltijd

grote insecten, vooral nachtvlinders

Burgerlijke staat

Vormt vermoedelijk koppels per broedseizoen.

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

heide, stuifzand, dennenbos

Karakter

raadselachtige nachtbraker

Verleiding

Ontsteekt in een ratelende serenade en slaat driftig met de vleugels tegen elkaar tijdens de balts. 

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de nachtzwaluw?

  • Verenkleed met perfect camouflerende mix van bruin, grijs en zwart
  • Van dichtbij bekeken heeft de nachtzwaluw duidelijk uitstekende tastharen rond de snavel, die hem helpen om prooien te lokaliseren in de vlucht

Vanuit West-Europees oogpunt is de nachtzwaluw een unieke vogel. Hij behoort tot een aparte familie: de nachtzwaluwen, waarvan we bij ons maar één soort kennen. Nachtzwaluwen lijken eigenlijk niet zo op zwaluwen. Hun silhouet heeft meer weg van dat van een kleine valk. Het verenkleed van de nachtzwaluw vormt een perfecte mix van bruin, grijs en zwart. De ideale camouflage tijdens een dutje overdag op een dode tak of tussen het strooisel op de grond.

Nachtzwaluw - Elwin van der Kolk
Nachtzwaluw - Elwin van der Kolk
Nachtzwaluw - Elwin van der Kolk

Het geluid van de nachtzwaluw

Vanop een zangpost (doorgaans een dennenboom) laat de nachtzwaluw een monotoon, snorrend geratel weerklinken, dat af en toe wordt onderbroken door een hogere noot. Een zingende nachtzwaluw zou zo’n 1900 noten per minuut produceren. In de vlucht laten ze soms nog een andere roep horen, die min of meer klinkt als ‘krruIET’ en kikkerachtig aandoet – aldus de ANWB-vogelgids. Nog bijzonder is dat de mannetjes tijdens de vlucht soms hoorbaar met hun vleugeltoppen tegen elkaar klapperen.

Audio file
Beluister hier

Hoe leeft de nachtzwaluw?

Wat eet de nachtzwaluw?

Nachtzwaluwen eten graag grote insecten, met een voorkeur voor nachtvlinders. Vooral uiltjes – een familie van middelgrote nachtvlinders, met de huismoeder als talrijkste vertegenwoordiger – vinden ze niet te versmaden.

Afbeelding
Nachtzwaluw met kuikens - Vilda / Yves Adams
Vilda / Yves Adams

Hoe plant de nachtzwaluw zich voort?

Tijdens de balts laat het mannetje zijn typische, unieke ratel horen en slaat hij geregeld driftig met de vleugels tegen elkaar. Eens ze tot broeden overgaan, maken nachtzwaluwen hun nest onder dennen of berken langs de bosrand. Nu ja, ‘nest’. Ze maken eigenlijk gewoon een kuiltje in de grond in wat strooisel van dennennaalden. Daarin leggen ze dan twee eieren.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Het nachtelijke gedrag van de nachtzwaluw zorgt voor een waas van mysterie. Al eeuwenlang gaan allerlei verhalen de ronde over vermeende escapades. Aristoteles kwam bijvoorbeeld bijzonder fantasierijk uit de hoek: hij meende dat de vogel zich ’s nachts ging laven aan de uiers van geiten. Het leverde de nachtzwaluw de volksnaam ‘geitenmelker’ op. Ook zijn wetenschappelijke naam ‘Caprimulgus’ verwijst trouwens naar die fabel. 
  • Terwijl vleermuizen hun prooien opsporen met behulp van geluid en uilen superscherpe oren hebben, kunnen nachtzwaluwen enkel afgaan op hun zicht. Ze hebben dus aangepaste ogen met een heel breed gezichtsveld. Naast hun snavel staan tastharen ingeplant waarmee ze hun vangstkansen vergroten (en hun ogen een beetje beschermen).

Waar vind je de nachtzwaluw?

Doorgaans associëren we nachtzwaluwen met heidegebieden. Daar zitten de grootste Vlaamse populaties inderdaad. Maar eigenlijk verkiezen ze vooral de overgangen tussen heide en bos.

> Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Kom deze soort veel voor?

Het rapport Bijzondere broedvogels in Vlaanderen 2013–2018 schat de Vlaamse populatie op ongeveer 600 a 1000 broedparen. Het is wachten op de nieuwe broedvogelatlas voor nog recentere cijfers. Sowieso is het in kaart brengen van de populatie niet eenvoudig. Want nachtzwaluwen hebben misschien wel een opvallende zang, maar ze durven gerust de ene zangpost verlaten om even later een halve kilometer verderop te zingen.

Het is wel duidelijk dat de nachtzwaluwen profiteren van allerlei natuurherstelprojecten. Aaneengesloten dennenplantages worden op tal van locaties in de Kempen gevarieerder gemaakt, met open plekken waar heide zich kan ontwikkelen. Er zijn tientallen locaties in de provincies Antwerpen en Limburg waar nachtzwaluwen zijn teruggekeerd of toegenomen. Vooral de laatste twintig jaar nemen ze duidelijk toe in aantal.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden

Activiteiten