Roodborst
De roodborst is met zijn opgerichte houding, rond lichaam en rode borst een onmiskenbare vogel die vaak in tuinen voorkomt.
2 - 3 jaar
Insecten
Leeft solitair behalve in broedperiode
bossen, heggen, parken en tuinen
Nieuwsgierig maar bijzonder territoriaal
Hoe herken je de roodborst?
- oranjerood snuitje, kin, keel en borst
- bruine kop (met grote donkere ogen), mantel en rug
- vuilwitte buik
- huppelt vaak op de grond (vaak met schuin naar beneden uitstekende vleugelpunten)
Kleine bruine vogel met kenmerkende oranjerode borst en gezicht en een lichte onderbuik. Leeft buiten de broedperiode solitair. Jonge vogels zijn lichtbruin gevlekt. Man en vrouw zien er hetzelfde uit.
Het geluid van de roodborst
Een van de weinige vogels die eigenlijk het gehele jaar door zingt, vooral in de schemering. Hoor je een sprankelend helder liedje, wat je een beetje aan een klaterende waterval doet denken, dan is dit zeker de roodborst.
Hoe leeft de roodborst
Wat eet de roodborst?
De roodborst eet vooral insecten, larven, spinnen, slakken en wormen. In de winter vult ze het insectendieet aan met zaden, vruchten en voedselrestjes.
Hoe plant de roodborst zich voort?
Een roodborstnest telt gemiddeld vier tot zes eieren. Enkel het vrouwtje staat in voor het broeden. Na twee weken komen de eieren uit. Opmerkelijk: dit gebeurt bijna altijd ’s nachts of in de vroege ochtend. Zowel het mannetje als het vrouwtje staan in voor de broedzorg. De roodborst heeft twee legsels per jaar. Wanneer het vrouwtje aan het tweede legsel begint, staat het mannetje alleen in voor de jongen van het eerste legsel.
Waar vind je de roodborst?
Zodra er wat gespit of gewied wordt in de tuin, is de roodborst er snel bij om de bovengegraven diertjes weg te pikken. Hij is waakzaam maar niet schuw. De roodborst is vaak de eerste vogel die ’s ochtends begint te zingen. Onder invloed van kunstlicht (tuinverlichting, straatlampen …) zingen roodborstjes ook geregeld ’s nachts.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De laatste jaren wordt een toename van de populatie vastgesteld en die trend lijkt nog steeds door te zetten. De verdere verparking en vertuining van ons landschap en het ouder worden van bosjes en aanplanten in landbouw- en urbaan gebied zorgt er wellicht voor dat er extra broedgebied ontstaat voor deze soort. Deze toename wordt ook in Nederland vastgesteld.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief