Tjiftjaf
De tjiftjaf is een kleine, bruingroenige zangvogel. Hij zingt zijn eigen naam en is een typische lentebode.
14 jaar
Bijna uitsluitend insecten en hun larven: vliegen, muggen, kevers. In de herfst en de winter worden ook bessen en zaden gegeten
Zowat overal waar bomen struiken staan. In (stads)parken, tuinen met loofbomen, open bossen (met een voorkeur voor oudere loofbossen en gemengde bossen) maar evengoed in duindoornstruweel of moerassen.
Beweeglijk en onrustig
Hoe herken je de tjiftjaf?
- De tjiftjaf is vooral te herkennen aan zijn zang: hij zingt zijn eigen naam!
- Onopvallende, bruingroene bovenzijde
- Vuilwitte onderzijde met gelige tint op keel en borst
- Korte, onduidelijke, lichte wenkbrauwstreep
- Donkere poten (gelijkende fitis heeft blekere poten)
De tjiftjaf is een kleine, onopvallend vogel met tinten van bruin, geel en groen. Hij heeft donkere poten en relatief korte vleugels. Als je hem ziet, vliegt hij vaak rusteloos van de ene naar de andere plaats of wipt hij zijn staart zenuwachtig op en neer.
Het geluid van de tjiftjaf
Een tjiftjaf herken je eerder aan zijn zang dan aan zijn uiterlijk: hij zingt zijn eigen naam. Je hoort hem ook wel een keer "fwiet" of "tsju-lie" roepen.
Hoe leeft de tjiftjaf
Wat eet de tjiftjaf?
De tjiftjaf eet bijna uitsluitend insecten en hun larven: vliegen, muggen, kevers. In de herfst en de winter worden ook bessen en zaden gegeten.
Hoe plant de tjiftjaf zich voort?
De tjiftjaf maakt haar nest meestal op of dicht tegen de grond, goed verscholen in dichte vegetatie. Het nest wordt gemaakt van droge grasstengels, bladeren en mos en wordt aan de binnenkant afgewerkt met fijne grassprietjes en pluimpjes. Een legsel telt meestal vier tot zeven eitjes die na een broedduur van 15 tot 17 dagen uitkomen. De jongen vliegen na 14 tot 16 dagen uit. De broedzorg (broeden, opkuis van het nest, voederen van de jongen) wordt bijna uitsluitend door het vrouwtje uitgevoerd.
Waar vind je de tjiftjaf?
De tjiftjaf kan je eigenlijk zowat overal zien waar bomen struiken staan. In (stads)parken, tuinen met loofbomen, open bossen (met een voorkeur voor oudere loofbossen en gemengde bossen) maar evengoed in duindoornstruweel of moerassen.
De tjiftjaf verraadt zijn aanwezigheid meestal door zijn kenmerkende ‘tjif-tjaf-zang. Een zingende tjiftjaf zit meestal in een boom of struik. Het is een onrustige soort die niet lang op dezelfde plaats blijft zitten en zich onrustig en zeer beweeglijk door de vegetatie beweegt, maar echt verstoppen doet de soort zich niet.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor
De tjiftjaf komt algemeen voor.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief