Image
Veldleeuwerik - Elwin van der Kolk

Veldleeuwerik

Eurasian skylark
Alauda arvensis
Leeuwerik

Veldleeuweriken staat bekend om hun zangvlucht. Ze vliegen al zingend naar grote hoogtes, blijven hier even rondvliegen en dalen daarna fladderend af.

Grootte
18 - 16 cm - Spanwijdte: 30 - 36 cm
Gewicht
35 - 45 gram
Levensverwachting

2 - 3 jaar

Favoriete maaltijd

Insecten en larven

Burgerlijke staat

Monogame koppeltjes

Status
Zeldzaam
Woonplaats

Akker & weide - graslanden - heide

Karakter

Een levendig karakter met energieke zangvluchten

Verleiding

De mannetjes voeren zangvluchten uit om vrouwtjes aan te trekken

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de veldleeuwerik?

  • Een korte kuif die vaak plat ligt
  • Een gestreepte borst en rug
  • Een witte buik
  • Een korte snavel

Het zangvogeltje is niet de opvallendste vogel met hun lichtbruine kleur. De witte achterkant van de vleugels en het witte buikje vallen vooral op als ze vliegen. De veldleeuwerik wordt meestal herkend door hun gezang in de plaats van hun uiterlijke kenmerken.

Veldleeuwerik - Elwin van der Kolk
Veldleeuwerik - Vliegend - Elwin van der Kolk
Veldleeuwerik - Zingend - Elwin van der Kolk
Veldleeuwerik - Jong - Ei - Elwin van der Kolk

Hoe klinkt de veldleeuwerik?

De veldleeuwerik staat bekend om zijn levendig en vrolijk gezang, dat ze lang aanhouden, zelfs op grote hoogtes. Tijdens hun opvallende zangvluchten stijgen ze zingend omhoog, waarna ze fladderend naar beneden zweven. Dit dient onder andere om hun territorium af te bakenen.

Deze soort lijkt op

  • Kuifleeuwerik
  • Boomleeuwerik
  • Graspieper

Hoe leeft de veldleeuwerik?

Wat eet de veldleeuwerik?

De veldleeuwerik vindt hun eten op de grond. Ze eten insecten en larven zoals rupsen, kevers en regenwormen, maar ook zaden en granen. Meestal eten ze gevarieerd, maar tijdens het broedseizoen zijn insecten hun belangrijkste voedingsbron.

Afbeelding
Veldleeuwerik - waarnemingen.be - Geert Vanhulle
waarnemingen.be - Geert Vanhulle

Hoe plant de veldleeuwerik zich voort?

De veldleeuwerik legt gedurende het jaar 2 - 3 legsels, elk bestaande uit 2 - 5 eieren. Het broedseizoen begint vanaf eind maart. Hoewel hun nesten zich in open velden bevinden, weten ze deze goed te verbergen. Na twee weken broeden duurt het nog eens 8 dagen voordat de jongen voor het eerst hun nest verlaten. Zowel het mannetje als het vrouwtje zijn betrokken bij het voeden van de jongen.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De veldleeuwerik kan wel 600 verschillende zangnoten zingen.
  • Mannetjes verdedigen hun nest door te zingen.

Waar vind je de veldleeuwerik?

Je vindt de veldleeuwerik in open gebieden zoals graslanden, akkers en heidevelden. Ze geven voorkeur aan drogere en binnenlandse gebieden. De veldleeuwerik komt voor in Noord-Afrika, Europa en delen van Azië. In het oosten van Europa komen ze enkel voor tijdens het broedseizoen.

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

In het westen en zuiden van Europa zijn ze het hele jaar door te vinden. Ze broeden in open landschappen. De soort is wel enorm afgenomen in aantallen laatste jaren. Ze hebben het steeds moeilijker een plek te vinden om te broeden door de intensieve beheerde graslanden.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de veldleeuwerik

Wat kan jij doen?

  • Je kunt het gebruik van pesticiden vermijden, omdat deze schadelijk zijn voor insecten die de veldleeuwerik graag eet.
  • Als je een veldleeuwerik opmerkt, deel dan je waarneming. Dit helpt organisaties een duidelijker beeld te geven van de soort.
  • Als laatste tip om de veldleeuwerik te beschermen, is het belangrijk afstand te bewaren van de broedgebieden. Vermijden van verstoringen tijdens het broedseizoen zorgt ervoor dat ze in alle rust hun jongen kunnen grootbrengen.

Activiteiten