Visarend
De naam is geen leugen, de visarend eet bijna alleen maar vis.
20 - 25 jaar
Vis!
Eenmaal dat een koppeltje is gevormd blijven ze lang bij elkaar.
Langs visrijke wateren zoals rivieren, meren en soms aan de kust
De visarend is een behendige vogel in de jacht terwijl ze trekken langs de waterrijke oppervlakten.
Het mannetje versiert een vrouwtje door zijn indrukwekkende jaagkunsten.
Hoe herken je de visarend?
- donkerbruine veren
- witte onderlichaam
- geknikte vleugels
- witte kop met donkere oogstreep
Je kan de visarend herkennen aan zijn grote bruine vleugels met een witte onderkant en tijdens de vlucht vallen de geknipte vleugels extra op. Bovendien heeft de visarend zijn witte kop met een opvallende donkerbruine oogstreep.
Hoe klinkt de visarend?
De visarend heeft een heel karakteristieke klank. Ze maken scherpe en hoge geluiden, vaak tijdens de vlucht of in interactie met soortgenoten.
Hoe leeft de visarend?
Wat eet de visarend?
De visarend staat bekend om zijn indrukwekkende jachttechniek: zwevend boven het wateroppervlak tuurt hij naar prooivissen. Zodra ze er een zien, duiken ze met indrukwekkende snelheid naar beneden. Op het laatste moment strekt hij zijn klauwen naar voren, waarbij zijn scherpe klauwen (voorzien van kleine stekels) hem helpen de glibberige prooi stevig vast te grijpen.
Hoe plant de visarend zich voort?
De visarend bouwt grote, indrukwekkende nesten, hoog in de boomtoppen of op palen, vaak in de nabijheid van water waar zijn voedsel te vinden is. Tijdens de broedperiode van mei tot september legt het vrouwtje gemiddeld drie eieren, met een broedduur van 34-43 dagen. Na het uitkomen worden de jongen gedurende 30-60 dagen gevoerd voordat ze na ongeveer 50 dagen uitvliegen.
8x Wandelen over water
Wandel over vlonderpaden, vaar in een fluisterboot, trek je modderlaarzen aan en ontdek de mooiste waterrijke natuur. Natuurpunt ontrafelt al de geheimen én superkrachten van waternatuur in de Waterwandelgids.
Waar vind je de visarend?
De visarenden zitten overal in de wereld, met uitzondering van Antarctica. In Vlaanderen doorkruisen ze de regio tijdens hun trek, zichtbaar van augustus tot september en opnieuw in april. Vooral boven uitgestrekte, visrijke wateroppervlakten zijn ze te spotten. Hoewel hun aanwezigheid momenteel beperkt is tot de trek, bestaat de mogelijkheid dat ze in de toekomst ook hier zullen broeden. In Nederland heeft al een eerste broedgeval plaatsgevonden. De voorkeur van visarenden gaat uit naar locaties in de buurt van hoge bomen, rotswanden of platforms, waar ze hun nesten kunnen bouwen.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt deze soort veel voor?
De visarend komt algemeen voor over de hele wereld, maar is bij ons enkel op doortrek. Als broedvogel is hij zeldzaam bij ons.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenWat doet Natuurpunt?
Natuurpunt zet palen met kunstnesten die de visarenden moeten aansporen om te beginnen broeden in België.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief