Wielewaal
De wielewaal is een exotisch gekleurde trekvogel met een zeer melodieuze jubelzang. Duudeljo is zijn lied, je hoort hem wel maar je ziet hem niet.
Rupsen, meikevers, sprinkhanen en vlinders
Eiken- en populierenbos
Heel teruggetrokken
Hoe herken je de wielewaal?
-
mannetje: fel geel met zwarte vleugels, zwarte staart en zwarte teugel
-
vrouwtje: bovendelen groen, onderzijde vuilwit met fijne, donkere strepen
roodachtige snavel
De wielewaal laat zich gemakkelijker horen dan zien ondanks zijn felgele verenkleed.
Hoe klinkt de wielewaal?
De zang bestaat uit prachtige, luide en zeer heldere fluittonen en is onmiskenbaar.
Hoe leeft de wielewaal?
Wat eet de wielewaal?
De wielewaal eet vooral grote rupsen, meikevers, sprinkhanen en vlinders. Harige rupsen worden eerst ‘gevild’ door ze stevig tegen de vegetatie aan te slaan, alvorens ze worden opgegeten. Vanaf de zomer staan ook bessen op het menu. Kersen zijn zijn favoriete hap.
Hoe plant de wielewaal zich voort?
Een legsel telt doorgaans drie tot vijf eieren. Het broedsel gaat zelden verloren omdat beide oudervogels alle belagers (vooral gaai, ekster en rode eekhoorn) zeer agressief verjagen. Mantelzorg is bij de wielewaal heel gewoon: jongen van het vorige jaar helpen bij het uitbroeden en voeden van jongen van de nieuwe generatie.
Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Waar vind je de wielewaal?
De wielewaal heeft een voorkeur voor hoog, vochtig loofbos in beek- en riviervalleien. Vooral eiken- en populierenbos genieten de voorkeur. De wielewaal laat zich gemakkelijker horen dan zien. De soort houdt zich doorgaans hoog in de kroonlaag op en valt er, ondanks zijn tropische kleuren, niet goed op.
Bekijk deze soort op waarnemingen
Komt deze soort veel voor?
De wielewaal komt steeds minder voor in Vlaanderen. De dalende trend van het aantal broedpaar kan deels worden verklaard door het verdwijnen van hoogstamboomgaarden en het rooien van vele (waterzieke) populierenbossen. De wielewaal is, samen met de boomvalk, de kramsvogel en de kleine bonte specht, een soort die goed gedijt in (nochtans exotische) populierenaanplanten.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenSamen creëren we meer bos
We hebben dringend meer bos nodig, voor onze biodiversiteit, ons klimaat en ons eigen welzijn.
Overal in Vlaanderen willen Natuurpunters bos planten. Ze hebben de kennis en de goesting, maar missen nog centen. Met elke € 10 die jij schenkt kunnen zij 4 m2 bos realiseren. Mét 3 garanties: slim aangeplant, goed beheerd en eeuwig beschermd!
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief