Zomertaling
De schoonheid van de zomertaling doet hoofden duizelen tot helemaal in de Sahel. Daar overwintert hij. Telkens als deze prachtige eend tijdens de lente neerstrijkt in ons land, maakt ons hart een sprongetje. Helaas gaat het niet goed met de zomertaling.
maximum 15 jaar
in de winter uitsluitend waterplanten, daarbuiten ook dierlijke prooien (muggenlarven, wormen, waterkevers …)
monogaam voor het leven en vrij territoriaal
moerassige gebieden met ondiep water en veel water- en oevervegetatie
mysterieus en teruggetrokken
schuwt gymnastische gebaren niet
Hoe herken je de zomertaling?
- Kleine eend, slechts iets groter dan wintertaling
- De man heeft een witte ‘halve maan’ boven het oog, een warmbruine kop en een donkerbruine borst. Zijn flanken zijn lichtgrijs en fijn gebandeerd, met mooie zwart-witte, spitse schouderveren
- De vrouw lijkt sterk op het vrouwtje van de wintertaling, maar heeft een meer getekende kop en een beigewitte keel
- De vleugel is in vlucht opvallend lichtgrijs (zeker bij de man) en heeft twee witte lijnen op de armpennen
Of de zomertaling de mooiste van al onze eendensoorten is, durven we niet te zeggen. Met de prachtige verenkleden van onder andere pijlstaart en wintertaling is de concurrentie groot. Maar dat het een soort is om van te watertanden, staat buiten kijf. Het mannetje herken je aan de brede roomwitte veeg die over de kop loopt en de grijze flank waarover sierlijke schouderveren losjes gedrapeerd zijn. In vlucht vallen de blauwgrijze vleugels op.
Zoals bij veel eendensoorten is het vrouwtje van de zomertaling onopvallend bruin. Om haar te onderscheiden van de algemenere wintertaling moet je kijken naar de verschillen in het koppatroon: een vrouwtje zomertaling is contrastrijker getekend dan een vrouwtje wintertaling.
Het geluid van de zomertaling
Mannetjes van de zomertaling hebben een opmerkelijke roep: ze kwaken niet, ze maken een verrassend, rollend geluid. Dat klinkt eerder als een kikker dan als een eend.
Hoe leeft de zomertaling
Wat eet de zomertaling?
Het dieet van de zomertaling is gevarieerd. Terwijl ze in de Afrikaanse overwinteringsgebieden vrijwel uitsluitend van waterplanten leven, staan in de lente ook dierlijke prooien op het menu: onder andere muggenlarven, wormen, waterkevers en kikkervisjes.
Hoe plant de zomertaling zich voort?
Tijdens de balts slaan de mannetjes de kop helemaal achterover, zodat die de rug raakt. Broedparen worden meestal al gevormd in de Afrikaanse overwinteringsgebieden. De zomertaling start met de eileg vanaf midden april. Een legsel telt doorgaans 8 tot 9 eieren die 21 tot 23 dagen worden bebroed. Het goed verborgen grondnest ligt meestal op minder dan 20 meter van de waterkant.
Waar vind je de zomertaling?
Wil je in Vlaanderen zomertalingen bewonderen, dan maak je de meeste kans in de tweede helft van maart of begin april, wanneer doortrekkers ook even halt houden bij ons. Als broedvogel is de zomertaling bij ons maar dun gezaaid. Je ziet ze vooral in moerassige gebieden en ondergelopen weilanden. Plas-dras, dat heeft de zomertaling het liefst. In een aantal Natuurpuntgebieden maak je best een goede kans om deze prachtige soort te spotten: breng een bezoek aan de Blankaart, de Bourgoyen-Ossemeersen, het Viersels Gebroekt, het Turnhouts Vennengebied of De Luysen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Kom deze soort veel voor?
Het gaat niet goed met de zomertaling. In de Rode Lijst van de Vlaamse broedvogels (versie 2004 én 2016) staat de soort opgenomen in de categorie ‘bedreigd’. Het aantal broedparen kan sterk variëren van jaar tot jaar maar is zelden hoger dan 200.
Het lijkt er op dat de soort plaatselijk wel profiteert van natuurinrichtingsprojecten zoals in het Blankaartgebied, de Uitkerkse Polder en Antwerpen-Linkeroever. Daartegenover staat echter dat Zomertalingen nauwelijks nog stand kunnen houden buiten onze natuurgebieden, waar moerasbiotopen en vochtige, extensief beheerde graslanden steeds zeldzamer worden.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief