Image
Bruine rat - Elwin van der Kolk

Bruine rat

Brown rat
Rattus norvegicus
Ware muizen - Muridae

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, is plomper en robuuster dan de zwarte rat. Het is een alleseter. Bij ons komen zowel de bruine rat als de zwarte rat voor, waarvan de bruine rat het meest wijdverspreid is. De bruine rat is van oorsprong een exoot die lang geleden vanuit Azië in Europa terechtkwam door de scheepvaart.

Grootte
21 - 30 cm
Gewicht
140 - 500 gram
Levensverwachting

2 jaar

Favoriete maaltijd

alles

Burgerlijke staat

Groepsdier

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

Dicht bij mensen en water

Karakter

Sociaal en intelligent

Verleiding

Afval en vochtige plekjes
 

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de bruine rat?

  • Fors gebouwd
  • Korte, spitse neus met snorharen
  • Behaarde, ronde oren
  • Dikke en bijna kale staart
  • De bruine rat heeft een staart die korter is dan zijn lijf (bij de zwarte rat is die langer dan zijn lijf)
  • Verschillende kleuren: van zwart tot bruin, al bestaat er ook een albino-variant

De bruine rat, ook wel rioolrat genoemd, is plomper en robuuster dan de zwarte rat. Het is een alleseter. Bruine ratten zijn goede klimmers (maar klimmen nooit in bomen), zwemmers en gravers en voelen zich thuis erg thuis in bijvoorbeeld riolen, stortplaatsen en maïsvelden. 

Bruine rat - Elwin van der Kolk

Het geluid van de bruine rat

De bruine rat kan piepen, grommen, knorren en krijsen. Bij sociale contacten tussen moeders en hun jongen worden veel ultrasone geluiden gemaakt (tot 100kHz).

Hoe leeft de bruine rat?

Wat eet de bruine rat?

De bruine rat is een rasechte alleseter, en voedt zich zich met granen, groenten, fruit en vis. Ze zijn vaak te vinden op plaatsen met een groot (en slordig) voedselaanbod, tussen het afval en bij voorkeur in de omgeving van water. Bovendien is hij een zwemmer en duiker, wat hem een uitgebreide keuze aan voedsel oplevert.

Om zijn voedsel te zoeken, is de bruine rat meestal ’s nachts actief, met piekuren vlak voor de ochtendstond en kort na zonsondergang. Waar heel veel ratten dicht bij elkaar leven, zijn het de dominante ratten die de nacht opeisen en moet de rest zijn kostje tijdens de daguren bij elkaar zien te scharrelen.

Afbeelding
Bruine rat bij maïs - Hugo Willocx
Hugo Willocx
Afbeelding
Bruine rat - Hugo Willocx
Hugo Willocx

Hoe plant de bruine rat zich voort? 

Als er voldoende voedsel aanwezig is en de temperaturen niet te extreem zijn, plant de bruine rat zich snel voort. Vanaf drie maanden is zijn ze al vruchtbaar en kan hij het hele jaar door paren. Bij gunstige omstandigheden leidt dat tot zo’n drie tot vijf worpen van gemiddeld acht jongen per jaar. 
De jongen worden blind en naakt geboren. Na zeven tot tien dagen hebben ze de ogen geopend en zijn ze volledig behaard. De groei wordt beïnvloed door de worpgrootte; dieren in kleinere worpen groeien sneller. Enkel het vrouwtje zorgt voor de jongen. Jongen die zich te ver van het nest wagen, worden teruggebracht, indringers worden weggejaagd en bij verstoring zal een vrouwtje de jongen verplaatsen naar een ander nest. Na 21 dagen, als de dieren ongeveer 40 gram zwaar en 110 mm lang zijn, worden de dieren gespeend. De jongen zijn na 3-4 maanden geslachtsrijp en kunnen dan deelnemen aan de voortplanting.

Wanneer er een groep wordt gevormd, ontstaat er een hiërarchie met een dominant mannetje en enkele vrouwtjes en ondergeschikte mannetjes. Die rangorde bepaalt wie er eerst mag eten of paren.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • De bruine rat is van oorsprong een exoot die lang geleden vanuit Azië in Europa terechtkwam door de scheepvaart.
  • Bruine ratten hebben hebben vier tenen aan de voorpoten en vijf tenen aan de achterpoten.
  • Bruine ratten zijn fascinerende, sociale en redelijk slimme dieren. Hij zal veranderingen in zijn omgeving meteen opmerken. Ze worden dan ook als huisdier gehouden. Tamme ratten en laboratoriumratten stammen van bruine ratten af.
  • Last van een rattenplaag? Het volledig uitroeien van deze intelligente dieren lukt bijna nooit. Daarom kunnen we ze maar beter goed beheren, zodat ze in kleinere aantallen voorkomen en geen last of gevaar vormen voor de mens. Een reden te meer om je afval goed op te ruimen!
  • Uilen, huiskatten en vossen zijn natuurlijke vijanden van de bruine rat, al is dat niet altijd zonder gevaar voor eigen lijf en leden. Soms durft de bruine rat namelijk wel eens op een agressieve manier zijn predatoren weg te jagen.

Waar vind je de bruine rat?

De bruine rat leeft vooral in de buurt van de mens. Hij is verzot op afval en vochtige plekjes, en je vindt hem dan ook vooral in de stad; op vuilnisbelten en in riolen. Maar ook op boerderijen en in de natuur langs waterlopen kan je bruine ratten vinden. De bruine rat leeft van nature in gangen onder de grond. Daarom zoeken ze in een menselijke omgeving ook vooral ondergrondse plekjes op, zoals riolen en vochtige kelders.

De bruine rat heeft geen territorium dat verdedigd wordt tegen andere bruine ratten. Ze hebben wel een vast activiteitengebied, waarbij de dieren meestal niet meer dan 100 meter afleggen. Bij voldoende voedsel verplaatsen ze zich zelfs nog minder. Andere ratten die niet tot de groep of het territorium behoren, worden al snel ontmaskerd door hun afwijkende geur en meteen agressief weggejaagd.

Overdag of bij koude nachten blijft zo’n groep beschut ondergronds zitten. De eerste rat die daarna het hol wil verlaten, zal ongeveer twee minuten lang de omgeving scannen - of zekeren. Zodra de kust veilig is, komt de rest van de groep ook het hol uitgekropen. De verschillende nesten van dezelfde groep staan vaak met elkaar in verbinding door zowel bovengrondse paadjes als ondergrondse gangen.

Bekijk deze soort op waarnemingen

Komt deze soort veel voor?

De bruine rat leeft in familiegroepen, roedels genaamd en vertoont daarbij een complex sociaal gedrag. Dikwijls hebben bruine ratten enkel een klein familieterritorium rond de nestplaats, maar foerageren ze op neutrale of gemeenschappelijke grond, bijvoorbeeld een stapelplaats van voedsel, waarbij ze zich niet agressief tegenover elkaar gedragen. Hierdoor kunnen soms zeer grote aantallen ratten op een zeer beperkte plaats voorkomen.

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus

 
Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Overlast van bruine ratten

Ratten worden meestal buiten in de tuin geconstateerd. De aanwezigheid van de bruine rat in de tuin is groter voor wie dicht bij water woont, of wanneer er voedsel in de tuin ligt (vb vogelvoer). Door het voedsel tuin weg te halen, verkleint de kans dat ratten zullen terugkeren. Daarnaast is het belangrijk om afval goed op te bergen en te zorgen voor een goede hygiëne. 
Wie toch de vogels wil voederen, strooit best een beperkte hoeveelheid vogelvoer per keer. Wanneer het voer niet volledig opgegeten wordt door de vogels, bestaat de kans dat ratten eropaf komen.

De uitwerpselen van de bruine rat, die dikwijls een eerste teken zijn van haar aanwezigheid in gebouwen, zijn cilindervormig en aan een of beide zijden puntig. Ze zijn 12 tot 15 mm lang en 5 tot 7 mm breed en hebben een variabele kleur. Ze worden dikwijls in grote hoeveelheden bij elkaar gedeponeerd, vaak langsheen muren of in hoeken. Dagelijks worden er door 1 rat een 40-tal keutels geproduceerd.

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Activiteiten