Bruinvis
De bruinvis is de kleinste walvisachtige in Europa. Het is geen vis, maar een zoogdier. Tijdens het zwemmen verschijnt de bruinvis maar enkele keren kort boven het wateroppervlak. Daarna duikt hij weer voor enkele minuten onder water.
6 jaar
Kleine vissen
Bruinvissen leven alleen, of in kleine groepjes van 3 tot 5 dieren.
De bruinvis komt zowel in zout water als in brak en zoet water voor. Zolang het maar koud ( < 17°C) en ondiep (tot 300 m) is.
Hoe herken je de bruinvis?
- Lengte: tot 190 cm
- Gewicht: 75 kg
- Vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes.
- Bruinvissen hebben een typisch kenmerkende bult op het voorhoofd, een kleine driehoekige rugvin met stompe tip net achter de helft van de rug en een platte staartvin.
- De rug is bruin tot donkergrijs, de buik lichter tot wit, de vinnen en staart zijn donker.
- Van hun mondhoek tot de borstvinnen loopt een donkere streep.
- De bruinvis heeft een karakteristieke manier van zwemmen, waarbij hij kort achter elkaar enkele keren aan de oppervlakte komt om dan vervolgens onder te duiken voor een paar minuten.
De bruinvis is de kleinste walvisachtige in Europa. Het is geen vis, maar een zoogdier en hij is bovendien ook niet bruin maar eerder donkergrijs. Tijdens het zwemmen verschijnt de bruinvis maar enkele keren kort boven het wateroppervlak. Daarna duikt hij weer voor enkele minuten onder water. Bruinvissen maken gebruik van sonar (laagfrequent), om zich te kunnen voortbewegen in ondiepe gebieden.
Hoe leeft de bruinvis?
Wat eet de bruinvis?
Bruinvissen zijn tandwalvissen die actief op zoek gaan naar kleine vissen. Via echolocatie jagen ze op haringen en kleinere vissen, maar ook kreeftachtigen staan op hun menu. Ze doen zich eveneens te goed aan bodemvissen, als grondels en kleine platvissen.
Een bruinvis moet heel wat grondels en kleine platvissen vangen om aan zijn 5 kg vis per dag te komen, dat heeft hij nodig om te overleven.
Hoe plant de bruinvis zich voort?
Bruinvissen leven alleen, of in kleine groepjes van 3 tot 5 dieren. Pas wanneer het vrouwtje 5 of 6 jaar oud is, kan er gepaard worden. Van juni tot begin augustus loopt de paarperiode. De jongen worden 11 maanden later, meestal in juli, geboren.
Kalfjes worden 8 maanden gezoogd, maar in de laatste maanden eten ze ook al eens een visje. De kalfjes leren van hun moeder hoe ze op jacht moeten gaan. Wanneer ze het alleen moeten redden, hebben jonge dieren vaak moeite om genoeg voedsel te vinden, ongeacht de goede lessen van hun moeder.
Tussen maart en augustus heb je het meeste kans om bruinvissen aan onze Belgische kust waar te nemen. Maar ook in andere maanden kan je wel eens een bruinvis spotten. In onze Noordzee wordt het aantal bruinvissen geschat op 100.000 tot 500.000 exemplaren. Een waakzaam oog is nodig om een bruinvis waar te nemen. Hoewel hij dit wel kan, springt een bruinvis bijna nooit uit het water. Enkel het bovenste deel van de rug, met de driehoekige rugvin, is te zien wanneer hij boven water komt.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt de bruinvis veel voor?
De bruinvis is vrij wijdverspreid. In kustgebieden van de Atlantische Oceaan tot de Noordelijke IJszee, in de Middellandse Zee en in de Noordzee komt hij voor. Vooral langs de kust van IJsland en Groot-Brittannië en de westkust van Europa wordt de bruinvis vaak waargenomen. Daarnaast komen ze ook voor aan de west- en oostkust van Noord-Amerika, in de wateren rond Japan, in de Baltische en Zwarte Zee en langs de noordwestelijke kust van Afrika.
De bruinvis komt zowel in zout water als in brak en zoet water voor. Zo wordt er regelmatig een exemplaar in een rivier gespot; zoals in de Wester- en Oosterschelde. Bruinvissen verkiezen ondiep, koud water, met een temperatuur onder 17°C.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier: