Egel
De egel is vooral bekend door zijn stekelvacht en zijn gewoonte om zich bij gevaar op te rollen. Elk jaar sneuvelen duizenden egels in het verkeer.
8 jaar
Insecten en slakken.
Solitair.
Bosranden, houtkanten, boomgaarden, tuinen en parken.
Luidruchtig.
Zoet fruit, hoewel dat slecht voor hen is.
Hoe herken je de egel?
- spitse, donkere snuit (reukzin is zeer goed ontwikkeld) met scherpe tanden
- kleine ogen (egels zijn bijziend), korte oren (maar egels horen zeer goed)
- rug en flanken bedekt met 6000 tot 9000 bonte stekels
- kop, buik, poten, borst en keel begroeid met dunne vacht van lang, stug haar
- kort staartje
De egel is vooral bekend door zijn stekelvacht en zijn gewoonte om zich bij gevaar op te rollen. Elk jaar sneuvelen duizenden egels in het verkeer.
Hoe klinkt de egel?
Egels snuiven, smakken, snuffelen en knorren. Door hun geknor worden ze in het Engels hedgehog genoemd (hedge = haag, hog = varken). Ons woord ‘egel’ betekent dan weer stekelig.
Hoe leeft de egel?
Wat eet de egel?
Egels voeden zich vooral met kevers, regenwormen, spinnen, slakken, duizendpoten en rupsen. Ook muizen, amfibieën en vogels (en hun eieren) staan op het menu, al gaat het hier waarschijnlijk meestal om aas dat ze vinden (zoals doodgereden dieren op de baan). Soms worden ook reptielen (hagedissen, slangen) verorberd. Af en toe eten ze ook paddenstoelen of kleine hoeveelheden plantaardig voedsel, zoals gevallen fruit of andere vruchten. Ze smullen ervan omdat het lekker zoet is, maar ze kunnen het niet goed verteren en de suikers zijn slecht voor hun tanden. Ook allerlei resten van menselijke etenswaren vinden ze lekker, ondanks dat het ongezond voor hen is.
Hoe plant de egel zich voort?
Het paarseizoen van de egel begint kort na de winterslaap en loopt door tot in juli, uitzonderlijk zelfs tot begin september.
Het mannetje loopt een paar keer rond het vrouwtje, waarop het vrouwtje agressief haar stekels opzet. Vaak zet ze het op een lopen en dwingt ze het mannetje tot een achtervolging. Als hij daardoor niet ontmoedigd is en haar bijgehaald heeft, omcirkelt hij haar met veel gesnuffel en gehijg. Die luidruchtige egelcarrousel kan uren doorgaan alvorens er wordt gepaard. Hierbij drukt het vrouwtje zich tegen de grond en legt haar stekels plat.
Na een dracht van vijf weken worden gemiddeld vijf jongen geboren. Drie weken later gaan ze met hun moeder op pad om voedsel te zoeken.
Het mannetje neemt geen deel aan de bouw van het nest en laat ook de zorg voor de jongen volledig aan het vrouwtje over. Na nog twee weken kunnen ze voor zichzelf zorgen, maar vaak blijven de jongen nog een tijdje bij elkaar en overwinteren ze zelfs in hun geboortenest. Soms kunnen egels nog een tweede worp krijgen. Die jongen zullen meer moeite hebben om tijdig aan te vetten voor de winterslaap.
Waar vind je de egel?
Egels houden van gevarieerde, kleinschalige landschappen met veel dekking en voedsel. Bosranden, houtkanten, struweel, boomgaarden en (natuurlijke) tuinen en parken vormen een optimaal leefgebied. De egel is een cultuurvolger en leeft ook in de nabijheid van bebouwing. Hij dringt zelfs vrij ver door in grote steden.
Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt de egel veel voor?
Egels leven solitair in een vast woongebied, dat ze echter niet verdedigen tegenover soortgenootjes. Wanneer meerdere dieren een gebied delen, mijden ze elkaar door op verschillende momenten en plaatsen naar eten te zoeken. Als je toch een groepje egels tegenkomt, is dat meestal een moeder met haar kleintjes, die tijdelijk samenleven. Op voederplaatsen in tuinen kunnen wel meerdere egels tegelijk afkomen.
Om een levende egel te zien kan je best ’s avonds of ’s nachts op stap gaan. Goed luisteren is daarbij belangrijk, aangezien egels heel luidruchtig kunnen zijn. Als je er eentje hoort, kan je stil op het geluid afgaan en voorzichtig met een zaklamp schijnen (rood licht werkt voor zoogdieren minder verstorend dan wit licht) om te zien of je hem kan vinden
Hoe zorg je voor de egel in je tuin?
Hoe maak je jouw tuin egelvriendelijk? En hoe zorg je ervoor dat egels veilig van tuin naar tuin kunnen lopen? In de gratis Egelgids vind je tonnen praktische tips om het hele jaar door voor de egels in je tuin te zorgen.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief