Galloway
Het gallowayrund dankt zijn naam aan het gelijknamige graafschap in Schotland. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.
Gras, bramen, takken en twijgen
Leeft in groep
Het begrazingsblok in heel wat natuurgebieden
Zachtaardig
Hoe herken je de galloway?
- grote koe met lang golvend haar, meestal bruin of zwart
- een ruwe buitenvacht en zachtere binnenvacht. Deze vormen een ideale bescherming tegen wind en regen.
- oorschelpen die voorzien zijn van lange haren.
- geen hoorns
In onze natuurgebieden helpen zo’n 1.800 grote grazers mee met het beheer. Op je wandeling kan je een bonte verzameling tegenkomen van schapen, koeien, paarden en pony’s. Ook in de winter. Want de oerrassen uit onze gebieden zijn echte buitenbeesten.
Enkele belangrijke regels bij het betreden van natuurgebieden met grote grazers
- Aai de runderen niet
- Voeder de runderen niet
- Hou altijd afstand
- Doorkruis nooit een kudde
- Hou je hond aan de leiband (altijd in een natuurgebied) en hou afstand. In sommige begrazingsblokken mogen honden aangelijnd binnen, in andere totaal niet. Bekijk dus per gebied wat de toegangsregels zijn
Hoe leeft de galloway?
Wat eet de galloway?
De gallowayrunderen zijn zeer goed aangepast aan het leven buiten en vragen weinig zorg. Zo hebben ze geen hulp nodig bij het kalveren of moeten ze niet gemolken worden. Het graasgedrag van galloways is zeer verscheiden. Ze eten zowel (groffe) grassen als bramen, takken, twijgen ... Omdat ze niet enkel grassen eten en sommige delen meer of minder begrazen neemt de diversiteit van het landschap toe.
Bijvoederen is niet nodig (als het natuurgebied voldoende groot en gevarieerd is). Hun gedwee karakter maakt het een ideaal ras voor natuurgebieden met veel bezoekers. Zelden wordt een razende of lastige stier aangetroffen.
Toch zijn het geen lammetjes, in groep kunnen ze krachtig reageren wanneer hun rust wordt verstoord door bijvoorbeeld honden. En ook het moederinstinct moet gerespecteerd worden.
Hoe plant de galloway zich voort?
Een galloway is vanaf 1,5 jaar geslachtsrijp. Een koe krijgt haar eerste kalf meestal vanaf 2,5 jaar. De dracht duurt 9 maanden en het kalveren gebeurt vrij gemakkelijk. De kalfjes zijn gehard, sterk en vitaal en wegen 25 à 30 kg. Het kalf drinkt het eerste half jaar bij de moeder en eet na een jaar enkel nog gras. Een koe baart zo'n 10 tot 12 kalveren.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier: