Image
Galloway - Elwin van der Kolk

Galloway

Galloway cattle

Het gallowayrund dankt zijn naam aan het gelijknamige graafschap in Schotland. Galloways worden vaak in natuurgebieden ingezet als grote grazers. Ze hebben weinig zorg nodig en zijn niet agressief.

Grootte
Hoogte: 120 - 135 cm
Gewicht
450 - 900 kg
Favoriete maaltijd

Gras, bramen, takken en twijgen

Burgerlijke staat

Leeft in groep

Status
Vrij algemeen
Woonplaats

Het begrazingsblok in heel wat natuurgebieden

Karakter

Zachtaardig

Hoe herken je de galloway?

  • grote koe met lang golvend haar, meestal bruin of zwart
  • een ruwe buitenvacht en zachtere binnenvacht. Deze vormen een ideale bescherming tegen wind en regen.
  • oorschelpen die voorzien zijn van lange haren.
  • geen hoorns

In onze natuurgebieden helpen zo’n 1.800 grote grazers mee met het beheer. Op je wandeling kan je een bonte verzameling tegenkomen van schapen, koeien, paarden en pony’s. Ook in de winter. Want de oerrassen uit onze gebieden zijn echte buitenbeesten.

Galloway - Elwin van der Kolk
Galloway - Wim Dirckx

Enkele belangrijke regels bij het betreden van natuurgebieden met grote grazers

  • Aai de runderen niet
  • Voeder de runderen niet
  • Hou altijd afstand
  • Doorkruis nooit een kudde
  • Hou je hond aan de leiband (altijd in een natuurgebied) en hou afstand. In sommige begrazingsblokken mogen honden aangelijnd binnen, in andere totaal niet. Bekijk dus per gebied wat de toegangsregels zijn

Waar vind je de galloways?

In verschillende natuurgebieden van Natuurpunt kan je galloways komen bewonderen.

 

Hoe leeft de galloway?

Wat eet de galloway?

De gallowayrunderen zijn zeer goed aangepast aan het leven buiten en vragen weinig zorg. Zo hebben ze geen hulp nodig bij het kalveren of moeten ze niet gemolken worden. Het graasgedrag van galloways is zeer verscheiden. Ze eten zowel (groffe) grassen als bramen, takken, twijgen ... Omdat ze niet enkel grassen eten en sommige delen meer of minder begrazen neemt de diversiteit van het landschap toe.

Bijvoederen is niet nodig (als het natuurgebied voldoende groot en gevarieerd is). Hun gedwee karakter maakt het een ideaal ras voor natuurgebieden met veel bezoekers. Zelden wordt een razende of lastige stier aangetroffen. 
Toch zijn het geen lammetjes, in groep kunnen ze krachtig reageren wanneer hun rust wordt verstoord door bijvoorbeeld honden. En ook het moederinstinct moet gerespecteerd worden.

Afbeelding
Galloway - Wim Dirckx
Wim Dirckx
Afbeelding
Galloway - kudde - Wim Dirckx
Wim Dirckx

Hoe plant de galloway zich voort?

Een galloway is vanaf 1,5 jaar geslachtsrijp. Een koe krijgt haar eerste kalf meestal vanaf 2,5 jaar. De dracht duurt 9 maanden en het kalveren gebeurt vrij gemakkelijk. De kalfjes zijn gehard, sterk en vitaal en wegen 25 à 30 kg. Het kalf drinkt het eerste half jaar bij de moeder en eet na een jaar enkel nog gras. Een koe baart zo'n 10 tot 12 kalveren.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Ondanks het zeer zachtaardig karakter zijn deze dieren niet tam en kunnen ze niet vergeleken worden met de koeien die we kennen van op de boerderij. Het is ook belangrijk dat de dieren hun zelfredzaamheid behouden en niet afhankelijk worden van de mens. Er wordt dan ook gevraagd de dieren met rust te laten, er niet naar toe te lopen en ze niet te voederen. Ook de hond moet aan de leiband blijven.
  • De galloway stamt af van voornamelijk zwart vee, dat sinds de Keltische tijd in Schotland voorkwam. Inkruisingen met andere rassen hebben nooit plaatsgevonden. In 1879 werd het eerste galloway stamboek opgericht.

Natuurgebieden

Alle natuurgebieden

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Helpen

Wat kan jij doen?

  • De gallowayrunderen zijn zeer goed aangepast aan het leven buiten en vragen weinig zorg. Ze lopen vrij los in de begrazingsblokken in onze natuurgebieden. Wandelaars mogen de begrazingsblokken betreden. We raden aan om de nodige afstand tot de galloways te bewaren, hen niet aan te raken, en honden altijd aan de leiband te houden.
Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus

 

Activiteiten