Gewone bosmuis
Met haar grote oren is de kleine bosmuis de Mickey Mouse onder de muizen. De bosmuis behoort, net als de huismuis en de bruine rat, tot de familie van de ware muizen en komt algemeen voor in Vlaanderen. Heb je wat wilde hoekjes in je tuin, dan is er een grote kans dat ze daar woont.
6 - 8 maanden
Paddenstoelen, bessen, mos, stengels en bladeren. maar ook slakken, kevers, regenwormen en vlinderlarven.
Overal waar voldoende dekking is, zoals in bossen, houtkanten, niet-begraasde graslanden, parken en tuinen, heide en akkers.
Opportunist
Hoe herken je de gewone bosmuis?
- Goudbruine rug en witte buik
- Grote, afgeronde oren
- Opvallend grote zwarte ogen
- Gewicht: 14 tot 35 gram
- Lengte (zonder staart) 75 tot 100 mm
- Lange staart (langer dan het lichaam)
- Jonge bosmuizen zijn eerder grijs dan bruin. Daardoor worden ze wel eens verward met jonge huismuizen.
Met haar grote oren is de kleine bosmuis de Mickey Mouse onder de muizen. De bosmuis behoort, net als de huismuis en de bruine rat, tot de familie van de ware muizen en komt algemeen voor in Vlaanderen. Heb je wat wilde hoekjes in je tuin, dan is er een grote kans dat ze daar woont.
Hoe leeft de gewone bosmuis
Wat eet de gewone bosmuis?
Op het menu van de bosmuis staan zaden, paddenstoelen, bessen, mos, stengels en bladeren. Daarnaast lust hij ook dierlijk voedsel: slakken, kevers, regenwormen en vlinderlarven zijn niet veilig in zijn buurt.
De bosmuis zoekt zijn voedsel vooral boven de grond (maar ze ook in bomen en struiken op zoek naar eten) en transporteert het naar een vaste beschutte eetplaats. In de loop van de tijd stapelen zich daar allerlei voedselresten op. Vooral in het najaar worden er voedselvoorraden aangelegd in het eigen gangenstelsel of in beschikbare holtes zoals bijvoorbeeld vogelnestkastjes. De ingang naar de ondergrondse voorraadkamers wordt met steentjes of zand afgedekt.
Hoe plant de gewone bosmuis zich voort?
De voortplantingsperiode begint in maart en eindigt in oktober. Bij zachte winters kan die ook langer doorlopen. De mannetjes zijn geslachtsrijp na 28 dagen en de vrouwtjes na 3 tot 6 maanden. Jongen die in het najaar geboren zijn, ontwikkelen zich trager.
Bij bosmuizen duurt de dracht 23 tot 26 dagen. Toch hebben de meeste vrouwtjes maar 1 of 2 nestjes jongen per jaar. De grootte van het nest kan variëren van 2 tot 9 jongen.
In jaren met een goede zaadval (mastjaren) loopt het voortplantingsseizoen langer door, en bij zeer zachte winters wordt soms ook voortplanting tijdens de winter waargenomen.
Waar vind je de gewone bosmuis?
Ondanks zijn naam komt de bosmuis niet alleen in het bos voor. Als er genoeg plaats is om zich te verstoppen, vindt hij ook een geschikte woonplaats in parken, tuinen, akkers, graslanden en heide. In de winter zoekt hij soms de warmte van gebouwen op. Toch blijft de bosmuis niet altijd met zijn pootjes op de grond: hij klimt zonder problemen tot 5 meter hoog in een boom.
In beboste gebieden of houtkanten leeft de bosmuis in een uitgebreid gangenstelsel dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. De gangen hebben een diameter van ongeveer 3 cm en lopen 5-20 cm onder de grond. Het nest zelf bevindt zich meestal onder een omgevallen boom, onder een boomstronk of onder een struik. Het is bekleed met allerlei plantenmateriaal, waarvan de dikte samenhangt met de buitentemperatuur. In de buurt van het nest bevinden zich vaak enkele voorraadkamers. In akkers is het gangenstelsel veel minder uitgebreid en ligt het ook dieper (tot 50 cm). Daarnaast worden bosmuizen in bossen ook vaak in vogelnestkastjes aangetroffen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt de gewone bosmuis veel voor?
De bosmuis is strikt nachtactief. Tijdens de zomerperiode met korte nachten zijn de dieren de hele nacht actief. Bij langere nachten is de activiteit verdeeld over 2 pieken (bij begin en einde van de nacht). Tijdens nachten met neerslag zijn de bosmuizen actiever omdat ze dan moeilijker gehoord worden door potentiële predatoren, maar tijdens koude nachten met neerslag zijn de dieren weinig actief.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door
Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier: