Image
Hamster - Elwin van der Kolk

Hamster

European hamster
Cricetus cricetus
Cricetidae

De Europese hamster is een stevig knaagdier en een kort staartje. De vachtkleur is heel specifiek: een rosbruine bovenzijde en zwarte onderzijde met witte vlekken. Onze hamster is een met uitsterven bedreigde soort die zich alleen dankzij fokprogramma's kan handhaven in het zuiden van de Belgische provincie Limburg.

Grootte
18 - 34 cm - Staart: 5 - 7 cm
Gewicht
160 - 600 g
Levensverwachting

 2 - 3 jaar

Burgerlijke staat

solitair - polygaam

Status
Zeldzaam
Woonplaats

Landbouwgebied

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de Europese hamster?

  • een stevig knaagdier 
  • een kort staartje
  • specifieke vachtkleur: een rosbruine bovenzijde en zwarte onderzijde met witte vlekken. 
  • kleine, afgeronde oren met een witte rand

Naast de bontgekleurde vorm komen er sporadisch ook melanistische dieren voor. Onze hamster is een met uitsterven bedreigde soort die zich alleen dankzij fokprogramma's kan handhaven in het zuiden van de Belgische provincie Limburg.

Hamster - Elwin van der Kolk
Hamster - Shutterstock

Hoe leeft de Europese hamster?

Wat eet de Europese hamster?

De hamster is een alleseter. Ze voedt zich voornamelijk met plantaardig voedsel, zoals de groene delen en zaden van onkruiden en landbouwgewassen. Daarnaast staan er ook ongewervelden (slakken, regenwormen, kevers ...) en gewervelden (kikkers, jonge knaagdieren en vogels ...) op het menu. De wintervoorraad bestaat voornamelijk uit granen (tarwe, maïs, zonnebloem ...) en andere gewassen (aardappel en biet).

 

Afbeelding
Hamster - Shutterstock
NP
Afbeelding
Hamster is prooi voor vos - Shutterstock
NP

Hoe plant de Europese hamster zich voort? 

Mannetjes hebben een groter leefgebied (0,5 - 2 ha) dan vrouwtjes (max. 600 m²). Het leefgebied van een mannetje overlapt niet met dat van andere mannetjes, wel met dat van een of meerdere vrouwtjes. Leefgebieden van vrouwtjes onderling kunnen tot 50 % overlappen. Hamsters zijn polygaam.

De voortplanting vindt plaats van zodra de vrouwtjes uit winterslaap komen, omstreeks april-mei. Na een uitgebreid begroetingsritueel vindt de paring plaats. De draagtijd bedraagt gemiddeld 20 dagen. Na 3 - 4 weken zijn de jongen zelfstandig. 

In optimale omstandigheden is een drietal worpen per jaar voor hamsters niet ongewoon. Hamsters in Vlaanderen komen echter meestal maar tot 1 succesvolle worp per jaar, bovendien vaak met een lager dan gemiddeld aantal jongen. Hierdoor wordt de populatie-ontwikkeling sterk beperkt, wat het duurzaam voortbestaan van de hamsterpopulatie bedreigt. Mogelijk leidt ook een tekort aan dierlijke eiwitten in het dieet van de hamsters tijdens de dracht en lactatie, tot een beperkt reproductiesucces in het wild.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Onze hamster heeft heel wat bijnamen: Europese hamster, wilde hamster, veldhamster, zwartbuikhamster of korenwolf.
  • Uiteraard kan de hamster hamsteren. Hij steekt zijn voedsel in zijn wangzakken en neemt het mee naar zijn voedselvoorraden. Daar leegt hij zijn wangzakken met zijn voorpoten. De voedselvoorraad kan tot 65 kilogram aan voedsel beslaan, maar is meestal niet meer dan 15 kilogram. Bij gevaar (vooral bij vossen) zet de gewone hamster zijn wangzakken op en maakt hij dreigende geluiden.
  • Er worden 2 ondersoorten onderscheiden: de wijd verspreide oostelijke vorm Cricetus cricetus cricetus en de zwaar bedreigde westelijke vorm Cricetus cricetus canescens, die enkel voorkomt in België, Nederland en de Duitse staat Noord-Rijn-Westfalen ten westen van de Rijn. De hamster uit de Elzas behoort tot de Duitse en niet de Nederlands-Vlaamse populatie. De opdeling in deze 2 ondersoorten wordt echter weerlegd door genetisch onderzoek, waaruit blijkt dat de westelijke vorm een sterk verarmde oostelijke vorm is. Zolang er hieromtrent geen zekerheid is, is het vanuit het voorzorgsprincipe aangeraden om onze geïsoleerde populaties met een specifieke genetische samenstelling sowieso te beschermen.
  • De hamsterburcht is een complex geheel van ondergrondse gangen en kamers. Hier heeft hij voedselvoorraden, een latrine, en nesten. De nesten zijn vaak bedekt met gras, hooi en ander zacht materiaal. 's Avonds en 's nachts wordt een hamster actief en komt hij uit zijn hol om te eten. Via schuine en verticale valpijpen staat de burcht in contact met de buitenwereld. Ze doet dienst als verblijfplaats, opslagplaats voor voedsel, toevluchtsoord en overwinteringsplaats. Naarmate een burcht langer in gebruik is, wordt ze verder uitgebouwd. Gedurende de zomer maken de mannetjes soms meerdere burchten, of bewonen meerdere individuen (moeder met jongen) 1 enkele burcht, zodat het moeilijk is om uit het aantal burchten af te leiden hoeveel individuen er zijn. 
  • Als aanpassing aan de grote variatie in voedselaanbod en weersomstandigheden, houdt de hamster een winterslaap (van september tot mei). Tijdens die periode trekt ze zich terug in de hamsterburcht. Lethargische periodes worden afgewisseld met wakkere fasen, waarin de dieren zich voeden met de aangelegde wintervoorraad. Indien de wintervoorraad ontoereikend is, zijn ze verplicht om hun burcht gedurende de winter te verlaten. Ze beëindigen hun winterslaap wanneer de gemiddelde dagtemperatuur gedurende enkele dagen boven 5-10 °C komt. De mannetjes ontwaken eerst. De vrouwtjes openen de burchten vaak pas een maand later.

Waar vind je de Europese hamster?

De hamster is van oorsprong een steppebewoner, die zich als cultuurvolger ook aanpaste aan het leven in landbouwgebieden. Ze is voor de bouw van haar burcht gebonden aan stevige leem- en lossbodems. Ze komt voor in bijna alle landbouwteelten. Velden met meerjarige luzerne en rode klaver fungeren als een brongebied van waaruit andere teelten tijdelijk worden ingenomen. De hamster komt ook voor in kleine landschapselementen (graften, akkerranden, holle wegen, ...), die, voornamelijk in gebieden zonder waardevolle brongebieden, als wijkplaats dienen. Sporadisch is ze ook te vinden in tuinen, boomgaarden en weilanden.

Bekijk deze soort op waarnemingen.be

Komt deze soort veel voor?

De Europese hamster verscheen in België tijdens het Pleistoceen en verdween later. 
Zij verscheen terug rond 1840 en was zeer algemeen rond de eeuwwisseling, waardoor ze voor problemen in de landbouw zorgde. De hamster werd toen bestreden als pestsoort. Al snel bleven aan het eind van vorige eeuw nog maar enkele zeer kleine, geïsoleerde, populaties wilde hamster over. In 2015 werd een soortbeschermingsplan (SBP) opgemaakt om de hamster en haar biotoop te beschermen. Het ‘SBP Hamster’ liep van 2015 tot 2021. Bij de start van het plan was de hamster haast uitgestorven in Vlaanderen. Er bleven maar een dertigtal individuen over in één leefgebied: de akkers in Widooie, in de provincie Limburg (België). 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Vrijwilligers - Helpende handen

Help de hamster

Wat doet Natuurpunt?

In België (in het zuiden van de provincies Vlaams-Brabant en Limburg) stond de wilde hamster ook op uitsterven en daarom heeft het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid in 2007 en 2008 hamsters uit het Nederlands kweekprogramma bijgezet op de twee locaties waar ze zeker nog voorkwamen. In 2011 beschouwde Natuurpunt de aantallen echter nog steeds als teruglopend. In 2015 was de wilde hamster praktisch uitgestorven. Enkel in Widooie, een deelgemeente van Tongeren, leven nog een dertigtal wilde hamsters.

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus

 

Activiteiten