
Hermelijn
De hermelijn is een klein, slank roofdier dat behendig jaagt in graslanden en bosranden. In de winter kan hij een witte vacht krijgen, waardoor hij minder opvalt in de sneeuw.
3 - 5 jaar
Kleine knaagdieren zoals woelmuizen en konijnen
Niet monogaam, meerdere partners
Vaak te vinden in houtwallen, ruige graslanden, rietkragen en langs oevers.
Energiek, snel en behendig
Bekend om zijn snelle jachttechniek en kleurverandering in de winter
Hoe herken je de hermelijn?
- Slank en langwerpig lichaam
- Roodbruine rug en witte buik (zomervacht)
- In de winter soms een witte vacht, maar altijd een zwarte staartpunt
- Kleine, ronde oren en scherpe snuit
- Korte poten met scherpe klauwen
De hermelijn is een sierlijk roofdier met een lang, slank lichaam. In de zomer heeft hij een roodbruine rug en een witte buik, terwijl zijn vacht in de winter soms volledig wit wordt, met uitzondering van de zwarte staartpunt. Hij beweegt snel en is vaak in een typische kronkelende sluiphouding te zien.


Het geluid van de hermelijn
De hermelijn is meestal stil, maar kan sissende of knorrende geluiden maken bij gevaar of opwinding. Tijdens het paren of gevechten tussen soortgenoten kan hij ook hoge piep- of krijsgeluiden produceren.
Wat is het verschil tussen een hermelijn en een wezel?
De hermelijn (Mustela erminea) is gemakkelijk te onderscheiden van de wezel door zijn zwarte staartpunt en zijn strak afgelijnde witte en roestbruine lichaamsdelen. Daarnaast is de hermelijn groter.
Hoe leeft de hermelijn?
Wat eet de hermelijn?
De hermelijn is een echte jager en voedt zich voornamelijk met kleine knaagdieren zoals woelmuizen en muizen. Hij jaagt behendig in gangenstelsels en kan konijnen aanvallen die groter zijn dan hijzelf. Daarnaast eet hij ook vogels, amfibieën, insecten en soms aas. Zijn voedselkeuze hangt af van de beschikbaarheid per seizoen.

Hoe plant de hermelijn zich voort?
De voortplanting vindt plaats in het voorjaar, maar door een vertraagde implantatie worden de jongen pas in de lente van het volgende jaar geboren. Een vrouwtje werpt meestal 4 tot 12 jongen per nest. De jongen zijn eerst blind en hulpeloos en worden door de moeder verzorgd tot ze - rond 8 weken - zelfstandig kunnen jagen.
Waar vind je de hermelijn?
In Vlaanderen komt de hermelijn voor in open graslanden, rietkragen, akkers en bosranden. Hij houdt van gebieden met veel schuilplaatsen, zoals houtstapels en oude muizenholen. Buiten Vlaanderen komt hij voor in heel Europa, Noord-Amerika en delen van Azië. Hij vermijdt dichte bossen en stedelijke gebieden.
Komt deze soort veel voor?
De hermelijn is in Vlaanderen niet zeldzaam, maar wordt weinig gezien door zijn verborgen levenswijze. Zijn aantallen schommelen mee met de populaties van prooidieren, vooral woelmuizen. In strenge winters kan zijn witte vacht hem kwetsbaarder maken in sneeuwloze landschappen.
Soorten herkennen in een vingerknip
Installeer de gratis app ObsIdentify op je telefoon (beschikbaar voor iPhone en Android), en ontdek op basis van een foto welke soorten je tegenkomt in de natuur!
- Ontdek onmiddellijk op basis van een foto welke soorten je tegenkomt
- Maak leuke lijstjes aan van je waarnemingen in de natuur
- Neem deel aan challenges, telprojecten van Natuurpunt en daag je vrienden of familie uit
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenWat doet Natuurpunt?
Wij beschermen het leefgebied van de hermelijn door natuurreservaten te beheren met gevarieerde vegetatie en ruige overgangen. We pleiten voor het behoud van houtwallen en kleine landschapselementen en vermijden schadelijke bestrijdingsmiddelen in onze natuurgebieden. Door monitoring brengen we de verspreiding in kaart om beter bescherming te bieden.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief