
Konijn
Het konijn is één van de meest bekende zoogdieren. Konijnenkeutels, konijnenholen en myxomatose dragen bij tot die bekendheid. Ze zijn kleiner dan hazen, hebben kortere oren en achterpoten en een donkerbruine iris.
2 jaar
Grassen, kruiden, loten, bast en akkergewassen
Konijnen leven in losse groepen van een paar dozijn individuen.
Hun holen graven ze bij voorkeur in zandige bodems. Ze verkiezen graslanden en weilanden die omgeven zijn door bossen, hagen, braakliggende stukken ...
Zachtaardig
Hoog voortplantingsvermogen
Hoe herken je het konijn?
- compact, gedrongen beestje (35 - 45 cm)
- zandkleurige tot grijsbruine vacht
- kort wipstaartje met witte onderzijde en zwarte bovenzijde. Bij het lopen houden ze hun staartje omhoog (in tegenstelling tot een haas) zodat de witte onderzijde te zien is
- lange, lepelvormige oren
- donkerbruine iris
Het konijn is één van de meest bekende zoogdieren. Konijnenkeutels, konijnenholen en myxomatose dragen bij tot die bekendheid. Ze zijn kleiner dan hazen, hebben kortere oren en achterpoten en een donkerbruine iris.


Hoe leeft het konijn?
Wat eet het konijn?
Het konijn is een planteneter en eet bij voorkeur grassen, kruiden loten van jonge struiken en boompjes en akkergewassen. Ze eten vooral de eiwitrijke en licht verteerbare delen. In de winter schakelen ze over op bast.


Hoe plant het konijn zich voort?
Mannetjes worden seksueel actief na 8 à 9 maand, vrouwtjes na 6 maand. Het voortplantingsseizoen begint doorgaans in februari en loopt tot eind juli, met een piek in april en mei. Het vrouwtje kan jaarlijks vier tot zes worpen van gemiddeld vijf jongen produceren. Konijnen hebben veel jongen maar tijdens de eerste drie maanden sterft tot 75%. Opmerkelijk: bij voedselschaarste, te lage temperaturen of wanneer er te veel konijnen zijn, worden tot 60% van de embryo’s in het lichaam van het vrouwtje afgebroken en terug opgenomen (resorptie) waardoor de voortplanting sterk geremd of gestopt wordt.
Waar vind je het konijn?
Konijnen verkiezen gras- en weilanden die omgeven zijn door bossen, hagen, braakliggende terreinen … Ze hebben een voorkeur voor droge, zandige gebieden en halfopen landschappen maar je vindt ze in allerlei landschapstypen: stadsparken en tuinen, dijken en wegbermen, bosranden, duinen, weiden, industrieterreinen.
> Bekijk deze soort op waarnemingen.be
Komt het konijn veel voor?
Konijnen zijn vooral in de schemering en ’s nachts actief. Hun aanwezigheid verraden ze meestal door konijnenholen en -keutels. Een wandeling in de duinen of een fietstocht op het jaagpad van de Schelde biedt een goede kans om een konijn te spotten.
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenLeer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier: