
Wezel
De wezel is het kleinste roofdier ter wereld, maar je moet hem niet onderschatten. Dit razendsnelle roofdiertje is een efficiënte jager die zich aanpast aan verschillende leefgebieden.
2 - 3 jaar
Woelmuizen en andere kleine knaagdieren
Niet monogaam
Vaak te vinden in oude muizenholen, houtstapels, heggen en ruige graslanden
Snel en fel
Bekend om zijn razendsnelle en behendige jachttechniek
Hoe herken je de wezel?
- Slank en langwerpig lichaam
- Kort staartje zonder zwarte punt
- Bruine bovenzijde en witte onderzijde zonder duidelijke scheiding
- Zeer klein
- Scherpe snuit en korte pootjes
De wezel is een klein en slank roofdiertje met een bruin-witte vacht en een korte staart. Hij lijkt op de hermelijn, maar mist de zwarte staartpunt en blijft kleiner. Hij beweegt zich snel en kronkelend voort en jaagt op kleine knaagdieren.

Het geluid van de wezel
De wezel maakt zachte piepgeluiden om met soortgenoten te communiceren. Bij gevaar kan hij sissen of grommen en bij opwinding klagende kreten slaken.
Wat is het verschil tussen een hermelijn en een wezel?
De hermelijn (Mustela erminea) is gemakkelijk te onderscheiden van de wezel zij zwarte staartpunt en zijn strak afgelijnde ivoorwitte en roestbruine lichaamsdelen. De hermelijn is ook groter.
Hoe leeft de wezel?
Wat eet de wezel?
De wezel is een efficiënte jager die voornamelijk woelmuizen vangt, maar ook andere kleine knaagdieren, vogels, insecten en reptielen eet. Dankzij zijn slanke lichaam kan hij muizenholen binnendringen en prooien besluipen. Hij doodt zijn prooi met een snelle beet in de nek en verorbert vrijwel alles, inclusief de botjes en organen.

Hoe plant de wezel zich voort?
De voortplanting vindt meestal plaats in het voorjaar en de zomer. Na een dracht van ongeveer 34 tot 37 dagen worden 4 tot 6 blinde jongen geboren in een nest van gras en haren. De moeder voedt en beschermt de jongen alleen; de vader speelt geen rol in de zorg. Na 8 weken zijn de jongen zelfstandig en na enkele maanden kunnen ze zich al voortplanten.
Waar vind je de wezel?
De wezel komt voor in open landschappen zoals graslanden, akkers, bosranden en ruige velden. Hij vermijdt dichte bossen en steden. In Vlaanderen is hij te vinden in agrarische gebieden en natuurreservaten. Hij leeft ook in heel Europa, Azië en Noord-Amerika, behalve op eilanden zoals Ierland en sommige delen van Scandinavië.
Komt deze soort veel voor?
De wezel is vrij algemeen in Vlaanderen, maar blijft vaak onopgemerkt door zijn schuwe aard en verborgen levenswijze. Hij is vooral te vinden in gebieden met veel knaagdieren, omdat hij afhankelijk is van een stabiele prooipopulatie. De aanwezigheid van wezels schommelt sterk naargelang de hoeveelheid muizen in een bepaald jaar.
Soorten herkennen in een vingerknip
Installeer de gratis app ObsIdentify op je telefoon (beschikbaar voor iPhone en Android), en ontdek op basis van een foto welke soorten je tegenkomt in de natuur!
- Ontdek onmiddellijk op basis van een foto welke soorten je tegenkomt
- Maak leuke lijstjes aan van je waarnemingen in de natuur
- Neem deel aan challenges, telprojecten van Natuurpunt en daag je vrienden of familie uit
Natuurgebieden
Alle natuurgebiedenWat doet Natuurpunt?
Natuurpunt beschermt het leefgebied van de wezel door natuurrijke landbouwgebieden te behouden en ruige graslanden en houtkanten te stimuleren. We zetten ons in voor pesticidenvrije zones en het behoud van kleine landschapselementen zoals houtwallen en knotwilgen, waar wezels schuilplaatsen vinden. Zo zorgen we voor een gezonde muizenpopulatie en een toekomst voor dit bijzondere roofdier.
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief