Image
Witsnuitdolfijn - Elwin van der Kolk

Witsnuitdolfijn

White-beaked dolphin
Lagenorhynchus albirostris
Dolfijnen (Delphinidae)

De witsnuitdolfijn is een middelgrote, zwaargebouwde dolfijn. Hij heeft een opvallend witte snuit en een hoge, sterk gebogen zwarte rugvin.

Grootte
210 - 300 cm
Gewicht
180 - 350
Levensverwachting

34 jaar 

Favoriete maaltijd

vis, kreeftachtigen en inktvissen

Burgerlijke staat

Groepsdier 

Status
Zeldzaam
Woonplaats

diepere wateren op 10 kilometer van de kust

Karakter

Sociaal

Verleiding

Vis

Afkomst
Inheems

Hoe herken je de witsnuitdolfijn?

  • middelgroot, zwaargebouwd
  • opvallend witte snuit, iedere kaakhelft heeft 22- 27 tanden, witte kin
  • hoge, sterk gekromde rugvin, sikkelvormig, bijna zwart van kleur
  • bonte flanken: vooraan zwart, grijs-witte vegen achter en onder de rugvin naar kop toe tot aan blaasgat
  • borstvinnen en staart meestal zwart, vaak met een fijne witte vlektekening
  • lichtgrijze tot witte buik
  • lichte oogring

De witsnuitdolfijn is een middelgrote, zwaargebouwde dolfijn. Hij heeft een opvallend witte snuit en een hoge, sterk gebogen rugvin. Die is zwart van kleur. De witsnuitdolfijn heeft als duidelijk kenmerk een grijze vlek op de bijna zwarte rug die loopt vanaf de rugvin tot aan de staart. Hij heeft ook een duidelijke grijze veeg over de flank. Die gaat onder de rugvin door tot over de kop tot aan het blaasgat.
 

Witsnuitdolfijn - Elwin van der Kolk

Het geluid van de witsnuitdolfijn

Witsnuitdolfijnen maken tijdens het jagen in groep gebruik van echolocatie (sonar) en fluittonen. Daarnaast produceren ze geluid door met hun staart op het water te slaan of uit het water te springen. Deze technieken gebruiken ze om groepen vissen naar het oppervlak te drijven.

Hoe leeft de witsnuitdolfijn?

Wat eet de witsnuitdolfijn?

De witsnuitdolfijnen eten hoofdzakelijk vis, maar ook kreeftachtigen en inktvissen. In de Noordzee bestaat hun voedsel voornamelijk uit makreel, haring, wijting, kabeljauw en inktvissen.

Witsnuitdolfijnen leven in groepen van minder dan 50 dieren, maar groepen van enkele honderden dieren zijn ook waargenomen. Ze komen vaak voor in gezelschap van andere walvisachtigen. Ze jagen in groep en drijven vissen naar het oppervlak.

Afbeelding
Witsnuitdolfijn - Shutterstock
NP
Afbeelding
Witsnuitdolfijn - Shutterstock
NP

Hoe plant de witsnuitdolfijn zich voort?

De paartijd van de witsnuitdolfijn vindt plaats in de zomer. Na een draagtijd van 10 maanden wordt het jong ergens tussen juni en september van het daaropvolgend jaar geboren. Dit jong wordt ook kalf genoemd. Het jong wordt gezoogd. De duur van de zoogtijd is niet gekend. Na 2 jaar zijn de jongen geslachtsrijp. 

Ze kunnen maximaal 5 minuten duiken, maar gebruikelijk is dat ze om de 20 seconden ademhalen.

Icon
Icoon - Wist je dat

Wist je dat?

  • Witsnuitdolfijnen klieven krachtig door het water. Dit veroorzaakt veel schuim. Hun sikkelvormige scherpe rugvin is dan duidelijk zichtbaar. Het snelle zwemmen wordt vaak afgewisseld met trage zwembewegingen. Hierbij wordt willekeurig door elkaar heen gezwommen. De veeg over de flank en op de rug zijn op dat moment goed herkenbaar.
  • Kenmerkend voor witsnuitdolfijnen zijn de hoge, bijna verticale sprongen. Ze komen met een plons in het water terecht, op de rug, buik of flank. Dit doen ze meestal 3 à 4 keer achter elkaar. Erna zwemmen ze weer gewoon verder. Regelmatige horizontale sprongen zoals bij tuimelaars of gewone dolfijnen worden niet opgemerkt.
  • Door hun opvallend zwart- wit patroon en hun hoge rugvin worden ze wel eens voor orka’s aanzien. Ook een vergissing met de witflankdolfijn wordt soms gemaakt. De witsnuitdolfijn heeft een zeer kenmerkende grijze vlek achter de rugvin (zadelvlek). De witflankdolfijn heeft deze niet.
  • Witsnuitdolfijnen worden slechts per uitzondering in dolfinaria gehouden.

Waar vind je de witsnuitdolfijn?

Witsnuitdolfijnen komen voor in het noordelijk halfrond, in koele en gematigde wateren (6- 20°C). In de Noordzee is de witsnuitdolfijn de talrijkste dolfijnensoort. De grootste concentraties zijn te vinden in het noordelijk en westelijk deel van de Noordzee. Witsnuitdolfijnen verkiezen open zee. Ze mijden troebel water en ondiepe zandige kusten zoals in het zuidelijk en oostelijk deel van de Noordzee. De verspreiding hangt samen met het klimaat (zeewatertemperatuur, zeestromingen) en het aanwezige voedselaanbod.

Bekijk deze soort op waarnemingen

Komt deze soort veel voor?

Witsnuitdolfijnen verkiezen volle zee, meestal binnen een tiental kilometer van de kust. In de Noordzee zijn ze talrijk aanwezig. Ze leven meestal in kleine groepen (minder dan 50 dieren). Soms vormen ze grote groepen van een honderdtal dieren. Dan zwemmen ze meestal samen met verwante dieren, zoals de witflankdolfijn. Witsnuitdolfijnen zijn actieve, snelle en krachtige zwemmers.Hierbij ontstaat veel schuim. Hun sikkelvormige rugvin is dan goed zichtbaar. Ze zwemmen graag voor de boeg van schepen mee, maar meestal slechts voor enkele minuten.
 

Leer soorten herkennen en geef je waarnemingen door

Afbeelding
ObsIdentify - Shutterstock
NP

Trek met je telefoon naar buiten en identificeer soorten met de gratis app ObsIdentify: de natuurherkenner in je broekzak. Door je waarnemingen op te slaan, lever je tegelijk een belangrijke bijdrage aan het onderzoek rond soorten. Download de app hier:
 

Download voor iOS    Download voor Android

Icon
Icoon - Egel

Leer Wild Spotten in onze natuur

Afbeelding
Gratis online cursus wild spotten
NP

Er valt in België heel wat prachtige natuur te spotten, zoals te zien was in de reeks en de film Onze Natuur. Je hoeft maar goed te kijken en te luisteren. En hoe meer je over de soorten en hun verstopplaatsen weet, hoe boeiender je zoektocht wordt. Start met de gratis online cursus en kom meer te weten over wilde natuur in Vlaanderen. Je ontvangt 1 les per week waarbij onze Natuurpunt-experts je de beste zoektips geven om wilde soorten te spotten.

Schrijf in voor de gratis online cursus

 

Activiteiten