Stikstof
Vlaanderen zit onder een stikstofstolp. We stoten véél meer stikstof uit dan gezond is, zowel voor onszelf als de natuur. In Europa zijn we zelfs stikstofkampioen. En elke stikstof-aanpak heeft al gefaald. Tot nu?
Laat de natuur niet stikken: een stikstofplan is nu nodig!
Eind februari stelde de Vlaamse Regering haar ambitieuze stikstofplan voor. De kritiek klinkt luid, maar toch is het fundamenteel een goed akkoord. Het verlost onze natuur van een overdaad aan stikstof, verbetert de volksgezondheid en biedt zekerheid aan ondernemers. Daarom roepen we op om zoveel mogelijk positieve signalen te geven aan de overheid om door te zetten met dit plan.


Meer dan 80% van onze natuur lijdt onder het Vlaamse stikstofoverschot. Vooral intensieve veeteelt is de oorzaak

Bomen verzwakken, heide kleurt bruin, helder water wordt groene drab... Lees meer over de gevolgen in de reeks natuurberichten

Dit najaar start een onderzoek over de stikstofscenario’s. Doel: de stikstofdrempel niet meer overschrijden

Natuurpunt pleit voor afbouwen en natuurherstel

Wat kan jij doen als bezorgde natuurliefhebber?

Wat kan jij doen als vrijwilliger bij Natuurpunt?
Onze schrale natuur heeft het zwaar te lijden onder de stikstofdepositie. Maar wat is het probleem eigenlijk? Stikstof is toch goed voor planten? Wim van Natuurpunt legt het haarfijn uit!
Wat is het probleem?
Dagelijks regent het stikstof op onze natuur: 24 kilo per hectare per jaar. Dat is véél meer dan gezond én toegestaan is. In heel Vlaanderen is er een stikstofoverschot, meer dan 80% van onze (vaak Europees beschermde) natuur lijdt eronder.
Vooral intensieve veeteelt is de oorzaak. Daarnaast ook de uitstoot van industrie, verkeer en ieders schoorsteen. Probleem is dat de uitstoot van de industrie langzaam daalt, maar dat die van de veestallen al 10 jaar niet daalt. Zonder een drastische aanpak van de stikstof-uitstoot worden we zelf en de natuur steeds zieker, en kunnen we het dalende biodiversiteitsverlies nooit een halt toe roepen.

10 NATUURBERICHTEN OVER DE STIKSTOFPROBLEMATIEK
Lees vanaf 13 september 2021 elke week een nieuw natuurbericht over de stikstofproblematiek in Vlaanderen, en de gevolgen op de natuur.
Wil je de natuurberichten graag in je mailbox ontvangen? Abonneer je hier.
Wat is de aanpak in Vlaanderen?
Er wordt al enige tijd aan een stikstof-aanpak gewerkt. Maar gezien de impact op zowel landbouw, industrie als mobiliteit ligt die zwaar onder vuur en komt het onderwerp geregeld negatief in de pers.
De tijdelijke stikstof-aanpak onder ex-minister Joke Schauvliege (CD&V) belandde zoals verwacht bij de rechter, en werd vernietigd.
Huidig natuurminister Zuhal Demir (N-VA) startte dit jaar met een nieuwe stikstof-dienst en wil een Nederlands scenario met een vergunningenstop voorkomen. Zonder tegenslag start dit najaar een openbaar onderzoek over de verschillende stikstofscenario’s die deze stikstofdienst uitrekende.
Doel: in 2045 mag nergens in de natuur de stikstofdrempel overschreden worden. In 2030 moet het aantal plaatsen al gehalveerd zijn.
Wat is het standpunt van Natuurpunt?
Er moet een breuk komen met het verleden, dat geen garantie op beterschap bood op het terrein. Een aanpak die juridisch ook geen stand houdt.
Natuurpunt pleit daarom voor een 2-sporen-aanpak:
- enerzijds het dichtdraaien van de stikstofkraan (en maatregelen om dit gefaseerd en sociaal verantwoord te doen)
- en anderzijds natuurherstel na jarenlang stikstofovervloed. Enkel middelen voorzien om getroffen landbouwers te vergoeden, is dus allesbehalve de oplossing. Ter vergelijking verwijzen we naar Nederland waar het budget voor natuurherstel op 3 miljard euro wordt geraamd.
Wat kan jij doen?
Wat kan jij doen aan het stikstofprobleem als bezorgde natuurliefhebber?
Deel ons standpunt op Facebook. Gebruik #laatdenatuurnietstikken
Vrijwilligers in actie
Log hier in om te weten hoe je als vrijwilliger kan bijdragen
De stikstofcampagne is een campagne van Natuurpunt.
> naar natuurpunt.be
Deel de campagne op sociale media met #laatdenatuurnietstikken
Contact: jos.ramaekers@natuurpunt.be - Diensthoofd Beleid Natuurpunt