Staat jouw vraag er niet tussen? Contacteer onze vogelexpert

 

Hoe tel je mee tijdens Het Grote Vogelweekend?

  • Tel tijdens Het Grote Vogelweekend de vogels in je hele tuin of op je balkon. In 2023 vindt Het Grote Vogelweekend plaats op 28 en 29 januari.
  • Per soort noteer je het aantal verschillende vogels dat je tijdens jouw telling zag. Vermijd dezelfde vogel dubbel te tellen. Dus: zie je tijdens je telling 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je 5 koolmezen door. Hier vind je een instructiefilmpje over hoe je je tuinvogels telt.
  • Overvliegende vogels zoals meeuwen of reigers tel je niet mee.
  • Geef je telling tijdens Het Grote Vogelweekend via de website www.vogelweekend.be.

Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met je smartphone en je kan na je telling rustig controleren hoeveel vogels je zag.

Wanneer kunnen scholen meedoen?

De Vogeltelweek voor Scholen gaat in 2023 door van maandag 23 januari tot vrijdag 27 januari. Meer info over de Vogeltelweek voor Scholen.

Waar kan ik het tellijstje en andere hulpmiddeltjes downloaden?

Hier vind je enkele handige hulpmiddeltjes bij het tellen:

Worden vogels niet afhankelijk van het bijvoeren?

Vogels die bijgevoerd worden, worden hier niet afhankelijk van want ze vertrouwen niet op één voedselbron. Uit onderzoek blijkt dat vogels die bijgevoerd worden gemiddeld maar zo’n 20% van dit voedsel op hun menu hebben. Vogels houden van een gevarieerd menu en vullen het strooivoer aan met eten dat ze zelf vinden in de natuur.

Waar moet ik op letten bij het voeren van pinda’s en pindakaas?

Pindakaas en pindanoten bevatten voedingsstoffen die vogels nodig hebben wanneer het vriest of sneeuwt. Ze bevatten ook zout en dat is ongezond voor hen. Om zeker te zijn, voeder je de vogels beter zoutloze pindakaas (of andere notenpasta), die je kan kopen in de Natuurpunt Winkel. Of meng een kleine hoeveelheid pindakaas met strooivoer en smeer dat op de bast van een boom. Daar zullen de boomklever en grote bonte specht zeker van smullen. Meestal wordt geadviseerd ongebrande pinda’s aan vogels te voeren. Dit is het meest natuurlijke.

Ik heb een gewonde vogel gevonden. Wat nu?

In de natuur kunnen vogels gewond raken. Dat is onderdeel van de natuur. Wanneer een wilde gewonde vogels nog geholpen kan worden, breng je hem best moet zo snel mogelijk naar een opvangcentrum voor vogels en wilde dieren. Voor zieke vogels in de natuur is er helaas niet veel wat je kan doen. Opvangcentra nemen meestal geen zieke vogels aan vanwege besmettingsgevaar. Het beste is om de zieke vogel met rust te laten. Wanneer je twijfelt of merkt dat er op één plek ineens veel zieke vogels zijn, kan je dit melden aan het dichtstbijzijnde opvangcentrum. Vind je een dode vogel die op een onnatuurlijke manier gestorven is, dan rapporteer je dit best aan het ANB – via muriel.vervaeke@lne.vlaanderen.be.

Er is een vogel tegen het raam gevlogen. Wat nu?

Die vogel zal in eerste instantie erg versuft zijn. Vaak komt hij wel weer bij. Breng hem daarom niet meteen naar een opvangcentrum maar laat hem eerst op een rustige donkere plek bijkomen, in een kartonnen doos veilig weg van katten of op een veilige tak. Wanneer vogels vaker tegen het raam vliegen, kan je raamstickers kleven die ervoor zorgen dat de vogels je raam opmerken. Veelvuldig tegen ramen vliegen impliceert dat vogels je raam als enige vluchtroute zien. Voorzie in je tuin ook andere veilige, opvallende vluchtroutes, of een dichte struik waarin ze zich onmiddellijk kunnen terugtrekken bij gevaar.

Mijn kat vangt vogels in mijn tuin. Wat nu?

Jaarlijks vallen vele miljoenen tuinvogels ten prooi aan huiskatten. Een probleem waar je niet alles, maar wel iets aan kunt doen. Bind je eigen kat een belletje om en laat haar in de vroege ochtend niet buiten. Dan is de poes hongerig, maar ook de vogels en die zijn dan minder aandachtig. Zorg voor vluchtstruiken met doorns en plaats nestkastjes buiten het bereik van de poes. Door je schuttingen weelderig te laten begroeien of je haag van een gaas te voorzien, kan je de kat van je buur uit je tuin houden.

Waar zijn de vogels in de zomer?

Na het broedseizoen trekken veel zangvogels zich terug om in alle rust te kunnen ruien. Daarom is het tijdens de zomermaanden een pak stiller in de tuin. Bij het ruien krijgen de vogels een nieuw verenpak en zien er soms wat rafelig uit. Toch kunnen ze dan best wel wat extra voeding gebruiken, dus blijf je best voederen. Stem de hoeveelheid af op wat gegeten wordt.

Mag ik nog voederen tijdens de uitbraak van de vogelgriep?

Voederen kan nog, maar volg de logica: heb je zelf pluimvee of hebben je buren bijv. een kippenren in de tuin, vermijd dan om grote aantallen vogels aan te lokken. Beperk het voederen in dat geval zo dat de tuinvogels niet in contact kunnen komen met het pluimvee. Denk je dat dit niet te vermijden is, biedt dan beter geen voedsel aan wilde vogels.

Gebruik eerder voedersilo’s, pindasnoeren en vetbollen voor kleine zangvogels, dat wordt veel minder rondgedragen door de tuin dan gestrooid voedsel. Het voedsel komt zo ook minder in contact met uitwerpselen.

Water dien je zeer regelmatig te verversen. Reinig ook de voederplaats regelmatig en neem voedsel van de vorige voederbeurten zoveel mogelijk weg, ook als er geen pluimvee in de buurt zit.


Met al jouw vragen over vogels en voederen kan je altijd terecht bij onze tuinvogelexperts.

Logobalk Vogelweekend 2023

TOP