Vaak gestelde vragen over paddenstoelen
- Hoe doe ik mee aan De Digitale Paddenstoelenpluk?
- Waarom pluk of eet ik best geen paddenstoelen?
- Hoe kan ik paddenstoelen gemakkelijk op naam brengen?
- Hoe herken ik giftige paddenstoelen?
- Mijn (klein)kind heeft een stukje paddenstoel gegeten. Wat nu?
- Ik heb paddenstoelen in mijn gazon staan. Moet ik hier iets tegen doen?
- Waar kan ik de app voor De Digitale Paddenstoelenpluk downloaden?
- Hoe werkt de app ObsIdentify?
- Wat doe ik best als de app geen 100% uitsluitsel geeft over de paddenstoelsoort?
Hoe doe ik mee aan De Digitale Paddenstoelenpluk?
1. Download de ObsIdentify-app en maak een account. Zo vind je je verzameling paddenstoelen terug op waarnemingen.be, de online databank voor natuurwaarnemingen.
2. Duik de natuur in, bij voorkeur na een natte periode.
3. Zoek paddenstoelen en neem enkele foto’s van de hoed (boven en onder) en de steel.
4. Open de app, laad je foto op, snij eventueel bij en klik op de knop "ObsIdentify". Of je kan de paddenstoel determineren met een klassieke, papieren paddenstoelengids.
5. Identificatie is niet altijd 100% dus pluk of eet geen paddenstoelen.
Op het einde van de herfst maakt Natuurpunt bekend hoeveel soorten er in Vlaanderen waargenomen zijn en welke paddenstoelen het meeste voorkwamen.
Waarom pluk of eet ik best geen paddenstoelen?
1. Dat mag gewoon niet in natuurgebieden.
2. Sommige paddenstoelen zijn dodelijk giftig en enkele onder hen lijken perfect op eetbare paddenstoelen, dus: niet opeten!
3. Paddenstoelen zijn belangrijk herfstvoedsel voor insecten en slakken, maar ook voor schattige eekhoorns en reetjes. Laat hun maaltijd dus maar staan.
4. Paddenstoelen zijn de vruchten van een zwam (zoals appels vruchten zijn van een boom). Als je ze laat staan of liggen kunnen ze hun sporen nog verspreiden en zorgen voor nakomelingen.
5. Paddenstoelen zijn de afvalopruimers van de natuur: zij zorgen ervoor dat alle organisch afval weer voedsel voor de bomen wordt.
6. Er is te weinig natuur in Vlaanderen en we wonen hier met veel mensen: laat ze dus staan zodat iedereen ervan kan genieten.
Hoe kan ik paddenstoelen gemakkelijk op naam brengen?
1. Gebruik de app ObsIdentify en ontdek met 1 druk op de knop de naam van de paddenstoel.
2. Download onze prachtige herkenningsposter met 22 gemakkelijk te herkennen en veel voorkomende paddenstoelen. Hang hem op, kijk er vaak naar en je zal de paddenstoelen snel herkennen als je op pad bent.
3. In onze Natuurpunt winkel vind je een selectie compacte gidsen om mee te nemen onderweg, zoals 'De grote paddenstoelengids voor onderweg'.
Mijn (klein)kind heeft een stukje paddenstoel gegeten. Wat nu?
Laat kinderen genieten van paddenstoelen zonder hen schrik aan te jagen. Een paddenstoel aanraken kan heus geen kwaad. Een hapje proeven daarentegen kan bij een beperkt aantal soorten erg gevaarlijk zijn. Vaak gaat het bij zo’n proefongeval om kleine hoeveelheden en dus is het meestal niet ernstig.
Identificatie van de paddenstoel is soms nodig, om zeker te zijn dat de paddenstoel niet giftig is.
Twijfel je of zie je ziekteverschijnselen, contacteer dan het Antigifcentrum op het nummer 070/245.245.
Bewaar indien mogelijk ook een stukje van de paddenstoel. Op de website van het Antigifcentrum kan je meer informatie vinden.
Ik heb paddenstoelen in mijn gazon staan. Moet ik hier iets tegen doen?
Maak je geen zorgen: paddenstoelen berokkenen geen schade aan je keurig gemaaide grasmat. Paddenstoelen die in gazons groeien zijn meestal opruimers van dode grasresten. Opruimers komen elk jaar op dezelfde plek terug, zolang er genoeg voedsel is. De eigenlijke zwam, de zwamvlok, overleeft vaak jaren ondergronds. Pas in de herfst worden de vruchten, de paddenstoelen, gevormd. Het brengt dus weinig op om ze te plukken. Zo verwijder je enkel de vruchten, want de zwamvlok blijft onder de grond. Laat ze dus staan zodat dieren er van kunnen smullen en je gazon er alleen maar beter van wordt.
Meer lezen over gazonpaddenstoelen: https://www.natuurpunt.be/pagina/gazonpaddenstoelen
Hoe werkt de app ObsIdentify?
Het gebruik van de app is simpel: maak een foto van een paddenstoel, plant of dier. Snij de foto bij voor een betere herkenning. Klik op de knop ObsIdentify en krijg binnen enkele seconden de naam van de soort met aanvullende informatie. Als je foto(s) informatie bevat over tijd, datum en locatie dan neemt de app die gegevens automatisch over. Door vervolgens op ‘bewaar identificatie’ te klikken wordt de herkenning opgenomen in waarnemingen.be, je digitale notitieboekje, en help je de wetenschap ook een handje. De app herkent 18.000+ fauna- en florasoorten uit de Benelux. Die zijn verdeeld over verschillende soortgroepen, bijvoorbeeld: vogels, dag- en nachtvlinders, sprinkhanen en krekels, planten, paddenstoelen, zoogdieren, vliegen en muggen, spinnen, slakken, bijen, wespen, hommels, etc..
Wat doe ik best als de app geen 100% uitsluitsel geeft over de paddenstoelsoort?
Selecteer de soortnaam die procentueel het meest aansluit en klik op ‘bewaar identificatie’. Want des te meer foto's bewaard worden in de app, des te slimmer ObsIdentify wordt. Het is immers een zelflerende app.
Je kan ook altijd al even doorklikken op de voorgestelde soortnamen en kijken naar de foto’s en de informatie van de voorgestelde soort(en) nalezen. Lijkt de informatie te kloppen met wat je voor je ziet, klik dan op ‘bewaar identificatie’.
Alle bewaarde identificaties worden ook nagekeken door een team van vrijwilligers en experten. Blijkt de identificatie niet te kloppen, dan krijg je een bericht (indien ingelogd met een account) en de juiste soortnaam in je mailbox. Op deze manier leer je zelf bij en zorg je ervoor dat de app steeds beter wordt in het herkennen van soorten.