Hoe kies je een verrekijker?

Icon
Icoon_Groot - Verrekijker

Kijken en genieten

Je wil vogelkijken op vakantie of tijdens een van je vele natuurwandelingen. Of je wil de vogeltrek van zéér dichtbij bewonderen. Je wil dus een verrekijker kopen. Maar het aanbod is groot, welke moet je kiezen? Twee Natuurexperts geven raad.

Beginner of gevorderd?

Raad geven over een verrekijker is erg moeilijk door de voortdurende evolutie van de kwaliteit en de vele persoonlijke voorkeuren. Maar er is een gouden regel: voor beginnende vogelkijkers is het aangeraden te starten met een kijker uit de middenklasse. Die kan zelfs blijven volstaan wanneer je slechts nu en dan het veld in trekt, en niet uren door de kijker moet speuren, zoals op een trektelpost.  Wanneer je fervent en zeer regelmatig op pad gaat, is het ultieme beeld van een topkijker een echte aanrader. 

Kijk en vergelijk

Er bestaat een hele reeks standaard aanwijzingen, details die je best eventjes zelf test voor de aanschaf ervan. Vergelijken is daarbij een minimale eis die je moet stellen. Ga er nooit vanuit dat een kijker goed is zonder hem te vergelijken met andere kijkers uit dezelfde klasse maar van een ander merk, of met een andere vergroting. Of met een grotere diameter van objectief (de voorste lens van de kijker, die instaat voor het tweede getal). Stel dit als een eis wanneer je een winkel binnen stapt.

Project Kijkers voor kijkers

Heb je een nieuwe verrekijker of telescoop gekozen? Gooi je oude toestel niet weg, het kan nog veel betekenen voor de bescherming van vogels in ontwikkelingslanden. Lever hem daarom in bij "Kijkers voor Kijkers". Hiermee help je de bescherming van vogels en natuur in landen waar dat het hardst nodig is. Natuurpunt werkt samen met Vogelbescherming Nederland en de Afrikaanse Birdlife partners om de verrekijkers bij de juiste mensen te krijgen.

Lever je oude verrekijker in

Checklist

Onderwerp de kijker(s) die je in gedachte had aan een grondige test en werk daarbij een checklist af. Zo weet je zeker of je voldoende bewust bent van de plus- en minpunten van de kijker die je aanschaft. 
Ga ervan uit dat elke kijker zijn nadelen heeft, want ook individuele voorkeuren, zoals ergonomie, kleur en materiaal kunnen een zekere voorkeur dragen en niet elke combinatie is altijd beschikbaar in één product.

  • Gewicht (afhankelijk van gewoontes en voorkeur, maar ook van bv. gebruik van andere optiek zoals camera)
  • Scherpte (controleer de scherpte tot in de randen van het beeld)
  • Helderheid bij slecht licht of duisternis (kijk bv. naar obstakels in een zeer donker hoekje)
  • Dichtste focusafstand (zeker indien je ook naar insecten kijkt)
  • Vlot scherpstellen van 5 naar 100 meter (hoeveel keer moet je draaien?)
  • Dieptescherpte
  • Kleurechtheid
  • Beeldvervorming (beweeg een rechte lijn zoals een paal over en weer door je beeld)
  • Kleurweergave in fel zonnig tegenlicht
  • Beelddefinitie (geen felgekleurde randen rond dichte objecten met fel contrast in tegenlicht; controleer met bv. bladeren of en tak tegen de lucht op korte afstand)
  • Ergonomie: ligt de kijker goed in je hand, ook bij langdurig kijken?
  • Waterproof
  • Is de dioptrie gemakkelijk in te stellen
  • Gezichtsveld (wordt uitgedrukt in beeldbreedte op een afstand van 1000m.)
  • Zitten de oogdoppen stevig vast. Risico op verlies.
  • Is de hoogte van de oogdoppen gemakkelijk verstelbaar?
  • Robuustheid

Vergroting

De vergroting kan je kiezen in functie van je kennis, of het terrein dat je bezoekt. Bij open terrein kan een 10x zeer nuttig zijn, voor bosgebied volstaat een 8x. Houd er rekening mee dat een kijker met sterke vergroting moeilijker stabiel is te houden. Hoger dan 10x is sterk afgeraden. Overweeg dan eerder om het gebruik van de verrekijker te combineren met een telescoop.

Verrekijkers of telescopen uit de midden- en topklasse, je hebt er zoveel meer aan. Vooral in de topklasse mag je er in principe van uitgaan dat de kans op een miskoop is uitgesloten. Je eigen test zal moeten doorwegen op de vaak commerciële tips van de verkoper, dus wees vastberaden in wat jezelf zag en voelde. Vaak is die beslissing afhankelijk van een klein detail.

Merken en types

We willen hier geen merken of types van kijkers aanraden. Met bovenstaande tips lukt het zeker om zelf je ideale kijker te selecteren. Informeer eventueel op voorhand bij andere gebruikers hoe de service van de respectievelijke merken op dat moment is en vraag de nodige garanties aan je verdeler. Een dure kijker met een slechte service naverkoop, is het risico en zijn prijs soms zelfs niet waard. De kwaliteit en  de kwantiteit van je kijker beschouw je samen met de service van het merk of de verdeler dus best steeds als één pakket.

Onderhoud

Reinig regelmatig je lenzen. De duurste topkijker waarvan de lenzen vuil zijn, geeft een slechter beeld dan een kijker uit de middenklasse met zuivere lenzen.

Reinigen kan je op de volgende manier

  • Verwijder zandkorreltjes met een lensborsteltje
  • Neem zuiver, lauw kraantjeswater met een weinig, neutraal afwasproduct
  • Breng dit met zuivere, gladde vinger water aan op de lens en wrijf zachtjes over de lens
  • Spoel het vuile water weg
  • Droog de lens met een lensdoekje of, indien niet beschikbaar, met zacht toiletpapier. Keukenrol is veel harder en het gebruik ervan is afgeraden.
  • Vermijd te allen tijde om zandkorrels of stof te verwijderen met je zakdoek of kleding. Dit kan onherstelbare (mini-)krassen tot gevolg hebben, die de beeldkwaliteit onherroepelijk negatief beïnvloeden.

Verrekijkers uit het Natuurpuntaanbod

Natuurpunt selecteerde verrekijkers of telescopen die garant staan voor ultiem waarnemingsgenot. We bieden in de online Natuurpunt Winkel een ruime keuze aan zodat elke natuur en vogelliefhebber hier zijn gading vindt. Zowel de beginnende als de gevorderde liefhebber kan bij ons terecht.

We bieden verschillende merken aan: van het Belgische Kite tot de internationaal gerenommeerde merken als Leica en Swarovski. Binnen deze merken kan je kiezen uit instapmodellen tot de topproducten. We bieden verrekijkers, telescopen, onderhoudsproducten tot statieven en beschermingsproducten.

Alle artikelen voldoen aan strenge kwaliteitsvoorwaarden en je geniet van een jarenlange garantie. Mocht je toch problemen ondervinden met je toestel, voorzien onze leveranciers een goede dienst naverkoop. De levertijd van de producten in de categorie Optiek kan oplopen tot maximaal 1 week.

Bekijk het aanbod in de Natuurpunt Winkel

PS: Als lid geniet je altijd 10% korting!