Vogelwerkgroep 's Heerenbosch

Vogelwerkgroep 's Heerenbosch is actief in Buggenhout, Lebbeke en Baasrode (Dendermonde).

Wat doen we juist?

Observeren, bestuderen en beschermen van vogels in onze regio. De wondere vogelwereld bij het grote publiek brengen door middel van:

  • georganiseerde maandelijkse vogeltellingen in onze regio,
  • maandelijkse vogeluitstappen naar vogelrijke gebieden in Vlaanderen en Nederland,
  • gegidste reizen naar interessante Europese natuurgebieden,
  • cursussen voor beginners en gevorderden.
Afbeelding
Grutto
Saxifraga - Jan Nijendijk

Onze activiteiten

De Vogelwerkgroep van Natuurpunt ’s Heerenbosch organiseert elk jaar meer dan 50 activiteiten.

Vogeltellingen

De Vogelwerkgroep van Natuurpunt ’s Heerenbosch telt maandelijks de vogelsoorten in welbepaalde gebieden van onze regio en registreert deze gegevens op de website www.waarnemingen.be, samen met vele honderden vrijwilligers van andere afdelingen.

Dit digitale platform is een bron van informatie die door iedereen kan worden geraadpleegd. Deze gegevens zijn het vertrekpunt van divers wetenschappelijk onderzoek en beleidsmaatregelen in Vlaanderen.

Iedereen is van harte welkom op deze maandelijkse natuurwandelingen van 2 à 3 uur.

Hier vind je onze kalender 2024

Daguitstappen

Volgende daguistappen staan alvast op de planning voor 2024. 

Afbeelding
Papegaaiduikers
pixabay

Reizen

Onze vogelwerkgroep organiseert regelmatig reizen naar interessante Europese natuurgebieden in Europa. Voor onze 13de reis maken we in het voorjaar van 2025 een 5-daagse trip naar de Brenne in Frankrijk. Geïnteresseerd? Neem contact met de coördinatoren Luc Bruggeman ([email protected]) en Geert Aerts ([email protected]).

Hieronder vind je enkele van onze reisverslagen (worden binnenkort aangevuld): 

  • reis naar Bulgarije in 2022 (9 dagen)
  • reis naar N-O Spanje in 2018 (10 dagen)
  • reis naar Lesbos - Griekenland in 2016 (9 dagen)
  • reis naar Estland in 2014 (9 dagen)

Onze projecten

Project Akkervogels

Het is allang geen verrassing meer dat de meeste vogels van het boerenland het de laatste decennia barslecht doen. Heel wat soorten akkervogels zijn intussen zelfs op de Rode Lijst beland. Daarom werd in 2017 een project akkervogels opgestart.

In de ruime omgeving van Buggenhout is natuur en open ruimte schaars. Een van de weinige aaneengesloten groene gebieden is gesitueerd rond de Hoge Jan. Het is een van de laatste plaatsen in de regio waar akkervogels als patrijs, veldleeuwerik, gele kwikstaart, kneu, torenvalk, kievit en roodborsttapuit nog jaarlijks voorkomen.

Door het inrichten van een kruidenrijke voedselakker van 2 ha aansluitend op en in het kader van de bosuitbreiding van 8 ha in 2023, hoopten we de akkerflora en - fauna in de omgeving een duw in de rug te geven.

Ons ambitieus en gedetailleerd project werd besproken binnen het ANB (Agentschap voor Natuur en Bos) maar uiteindelijk niet weerhouden. In de huidige klimaatproblematiek (terugdringen van de broeikasgassen) is de creatie van zoveel mogelijk bos op deze locatie immers een topprioriteit. Geen plaats dus voor een kruidenrijke voedselakker in het kader van een akkervogelproject.

Spijtig, maar niet alle projecten kunnen nu eenmaal worden gerealiseerd. We blijven ons echter inzetten voor de akkervogels. In samenwerking met de gemeente Buggenhout pogen we in de directe omgeving van deze locatie zo veel mogelijk kleine landschapselementen te herstellen en aan te planten.

Vlassenbroek krijgt een Oeverzwaluwwand

De doelstelling van dit project was sinds de start in 2018 duidelijk voor de vogelwerkgroep: creëren van een broedplaats voor een kolonie oeverzwaluwen in onze regio via het aanleggen van een oeverzwaluwwand.

De populatie van oeverzwaluwen in Vlaanderen is sterk gedaald: op 20 jaar tijd van 6.000 à 7.000 paren naar 2.000 paren. De oeverzwaluw maakt zijn nest in steile rivieroevers. Maar omdat de meeste van die oevers door de mens werden vernietigd, zoekt onze kleinste zwaluw steeds vaker zijn toevlucht tot kunstmatige nestwanden.

Met de inrichting van het Sigmagebied Vlassenbroek zou er een ideaal leefgebied voor de oeverzwaluw ontstaan langs de Schelde. Onze vogelwerkgroep ijverde dan ook voor het plaatsen van een oeverzwaluwwand, zodat de vogels zich hier kunnen vestigen. De oeverzwaluwwand werd finaal geplaatst in oktober 2023 in het zuidelijk overstromingsgebied van Vlassenbroek. Deze is voorzien van 88 gaten waarin de oeverzwaluwen hun nestholen tot 80 cm diep kunnen uitgraven. Met dank aan het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Waterweg.

Enkele enthousiaste vrijwilligers van de vogelwerkgroep 's Heerenbosch zullen het onderhoud en de monitoring van de oeverzwaluwwand op zich nemen. Laat de oeverzwaluwen maar komen! Deze schattige insecteneter is hartelijk welkom.

Afbeelding
Jonge oeverzwaluwen
Saxifraga - Piet Munsterman
Jonge oeverzwaluwen, binnenkort een vertrouwd beeld langs de Schelde in Vlassenbroek?

Nieuwe Vlaamse vogelatlas 2020 – 2023

De vogelwerkgroep van Natuurpunt ’s Heerenbosch participeert actief in de realisatie van een nieuwe Vlaamse vogelatlas (de derde vogelatlas voor broedvogels, de eerste voor wintervogels). Het project wordt gestuurd door het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek) en Natuurpunt nationaal.

De vrijwilligers van de lokale vogelwerkgroepen nemen alle veldonderzoek voor hun rekening volgens een specifiek protocol. Een paar vrijwilligers van onze werkgroep inventariseren 4 atlasblokken van telkens 25km², goed voor 10.000 ha onderzoek. Het geïnventariseerde gebied betreft vooral Buggenhout, Lebbeke, Opwijk en delen van Dendermonde, Hamme, Zele, Londerzeel, Merchtem en een stukje Aalst.