Vrienden van de Hoge Venen
Wij bestaan sinds 2007, toen wij zijn begonnen met de organisatie van de eerste Hoge Venen Natuurgidsencursus. Ondertussen zijn er reeds drie cursussen georganiseerd in 2008, 2014 en 2022/23 en zijn er ongeveer een 70-tal Hoge Venen gidsen opgeleid. Een volgende cursus staat gepland voor 2025.
Deze cursussen worden steeds georganiseerd in samenwerking met plaatselijke organisaties zoals het Maison du Parc de Botrange, het wetenschappelijk station van de universiteit van Luik op Mont Rigi, Les Amis de la Fagne, het DNF en Natuurpunt
Jaarlijks organiseren wij een Wandeldriedaagse in of in natuurgebieden met een link met de Hoge Venen, een Terugkomweekend waarin dieper wordt ingegaan op onderwerpen specifiek voor de Hoge Venen, een oriëntatietocht en een Narcissenweekend.
Andere activiteiten zoals het begeleiden van wandelingen of bosklassen op aanvraag.
De Hoge Venen: Een wilde en mysterieuze wereld
Beschermd sinds 1957, vormen 5.000 hectare open veengebieden in de Hoge Venen niet alleen het oudste natuurreservaat van Wallonië, ze zijn met stip ook het meest bekende natuurgebied ten zuiden van de taalgrens.
Terwijl toponiemen als Signal de Botrange en Baraque Michel als verplichte kennis gebeiteld zitten in de eindtermen van het onderwijs, omvatten de 67.000 hectare bossen en venen van het nog veel grotere Natuurpark Hoge Venen-Eifel ook tal van minder bekende plaatsen en natuurgebieden. Qua schoonheid en ecologische waarde moeten die vaak niet onderdoen voor de alom bekende toeristische topbestemmingen.
Op de flanken van het hoogplateau liggen dorpen en kleine steden, maar de kern van het gebied, zo groot als een halve provincie, is behoorlijk ongerept, zonder bewoning of sporen van landbouw. In het desolate oerlandschap bovenop het plateau overheersen de weidsheid en de rauwe leegte, zeker in de winter.
Een ruige omgeving, maar een droom voor echte wandelaars en natuurgenieters! De bodem is hier extreem voedselarm, het klimaat ronduit arctisch. Alles groeit hier ontzettend traag – tot rust komen, te voet gaan en genieten van langzaamheid en traagheid – dat vinden bezoekers terug in natuurlandschappen zoals de Hoge Venen.
De kern van het gebied is een bergrug van oude leisteen, met toppen tot 694 meter boven zeeniveau, meteen het hoogst gelegen deel van de hele Benelux. Op de schrale, moeilijk waterdoorlatende bodem vormden zich 10.000 jaar geleden – na de laatste ijstijd – de eerste hoogvenen.
Nieuws
Blijf op de hoogte: Schrijf in op onze nieuwsbrief
Contact
- Ben je geïnteresseerd in de Hoge Venen
- Zoek je een gids voor een wandeling in de Hoge Venen
- Heb je een vraag over de Hoge Venen of onze werking
- Wens je deel te nemen aan één van onze activiteiten
neem dan contact op met:
- Eric Mertens : [email protected]
- Dirk Tas : [email protected]
Ontvang nieuws over onze natuur en activiteiten rechtstreeks in je mailbox.
Abonneer je op onze nieuwsbrief