Hieronder vind je enkele veel gestelde vragen die mogelijk ook een antwoord geven op jouw vraag. Mocht deze website alsnog jou het antwoord schuldig blijven, neem dan contact op met de Zoogdierenwerkgroep.
Wat is dat, een steenmarter?
Steenmarters horen bij de familie van de marterachtigen. Steenmarters zijn kleine roofdieren. Van grootte zijn ze te vergelijken met een zeer slanke kat met korte poten. Je zou ze ook kunnen vergelijken met (grote) eekhoorns:ze klauteren even behendig. Het mannetje weegt 1,4-2,1 kg, het vrouwtje 0,7-1,7 kg. De witte, gevorkte vlek op de borst is zeer typerend. Ze eten vooral knaagdieren, vruchten, eieren, gevogelte en (keuken)afval. Klik hier om meer te weten te komen over de steenmarter.
Zitten we met een plaag?
Neen. Steenmarters horen thuis in onze streken. Vroeger werden ze echter zeer sterk bejaagd (onder andere voor hun pels) en actief bestreden. Tot enkele decennia terug vond je ze in Vlaanderen enkel nog maar in oostelijk Vlaams-Brabant en zuidelijk Limburg. De laatste jaren heeft het areaal zich echter terug uitgebreid: intussen komen ze weer zowat overal in Vlaanderen voor. Steenmarters zijn ook territoriale dieren, wat betekent dat er een vast aantal steenmarters in een gebied zal leven, met eventueel enkele jongen. Wanneer andere steenmarters zich in een ingenomen gebied willen vestigen zullen ze snel op andere gedachten gebracht worden door de bewoner van het territorium. Hun territorium is op het platteland doorgaans enkele vierkante kilometer groot; in dorpen en steden kan dat veel kleiner zijn door een groter voedselaanbod.
Zijn steenmarters gevaarlijk?
Hoewel steenmarters zich hebben aangepast aan het samenleven met de mens, zijn ze nog steeds erg mensenschuw. Bij een ontmoeting zullen ze dus gegarandeerd wegvluchten. Een steenmarter kan in principe wel drager zijn van bepaalde ziektes, zoals rabiës of hondsdolheid. Deze ziekte is evenwel reeds geruime tijd niet meer vastgesteld in ons land, noch in de buurlanden. Hondenziekte of canine distemper werd recent wel in Vlaanderen vastgesteld, maar is ongevaarlijk voor mensen. Ook voor honden stelt dit geen probleem, gezien deze als pups standaard na drie weken daartegen worden ingeënt.
Zitten steenmarters alleen op zolders?
Neen, steenmarters gebruiken veel verschillende soorten schuilplaatsen: takkenhopen, schuren, boomholtes, … Als het maar degelijk geïsoleerd is. Steenmarters die dergelijke schuilplaatsen gebruiken zijn veel minder opvallend. De afgelopen jaren zijn zolders wel meer in trek geraakt, door de goede isolatie en centrale verwarming en het verdwijnen van schuren en allerlei bergingen en hokken uit het Vlaamse landschap.
Kunnen steenmarters tegen mijn muur opklimmen?
Dat hangt af van geval tot geval. Zijn de voegen goed opgevuld, dan is het moeilijk voor een steenmarter om de muur te beklimmen. Bij diepliggende voegen, met een scherp randje, kan de steenmarter zonder problemen de muur op en af. Zeker op de hoeken van een gevel komt dit voor. Om hen tegen te houden kun je een 40 cm breed glad oppervlak (bv. plexiglas) of elektrische draden onder de dakrand monteren, zodat ze niet helemaal tot boven kunnen klimmen.
Kan ik een steenmarter vangen?
In België is de steenmarter beschermd. Het is zelfs niet toegelaten om een steenmarter te vangen om elders vrij te laten, al kan hier wel een uitzondering worden aangevraagd bij ANB door de bestuurlijke overheden wegens overlast. Om overlast te vermijden is het bovendien nutteloos om steenmarters te vangen of te doden, omdat er algauw een andere steenmarter in de plaats komt. Door de geurklieren in hun voetzolen laten ze overal waar ze lopen geursporen na. Het geurspoor geurt daarom ook het sterkst bij hun schuilplaats.
Steenmarters verdedigen hun territorium tegen soortgenoten, maar als een andere marter merkt dat het territorium niet meer verdedigd wordt, zal hij via de geursporen de ideale nestplaats op jouw zolder snel weten te vinden. Toegangen tot jouw huis dichtmaken is dus de enige efficiënte en duurzame oplossing om hinder door steenmarters te vermijden. Klik hier voor meer informatie over steenmarters vangen en bejagen.
Ben ik verzekerd voor steenmarterschade?
Dat hangt af van verzekering tot verzekering. Sommige verzekeraars vergoeden steenmarterschade aan auto’s onder hun omnium verzekering, anderen vergoeden niets. Het hangt er vooral van af hoe de verzekeraar “schade door wild” interpreteert. Bij de ene verzekering wordt dit vrij algemeen geïnterpreteerd, bij de andere denkt men daarbij alleen aan aanrijdingen met wilde dieren, zoals herten. Vraag dit dus zeker na.
Waarom bijt een steenmarter in autokabels?
Steenmarters die in autokabels bijten werden rond 1980 voor het eerst waargenomen in Zwitserland. Sindsdien is het fenomeen opgeschoven naar België. De precieze oorzaak van dit bijtgedrag blijft onduidelijk. Sommigen opperen dat de verwerking van visolie of vismeel in het rubber de dieren aantrekt, maar daarvoor bestaan geen bewijzen.
Tijdens de paartijd (maart-juli) vertonen steenmarters een versterkt territoriaal gedrag. Ze markeren objecten, waaronder auto’s, in hun omgeving intensiever met geursporen. Auto’s veranderen regelmatig van plaats en bevatten nogal vreemde geuren. Zo kan een auto met de geur van de ene steenmarter in een territorium van een andere steenmarter geparkeerd worden. De steenmarter in dat gebied denkt dan dat er een vreemde steenmarter zijn territorium is binnengedrongen. Hierop kunnen ze heftig reageren en het kan gebeuren dat ze daarbij in auto-onderdelen bijten. Ook speels gedrag van jonge steenmarters wordt genoemd als mogelijke oorzaak.
Welke auto-onderdelen worden beschadigd?
Steenmarters bijten vooral in rubberen leidingen en kabels met kunststof omhuld, bijvoorbeeld elektrische kabels, koelvloeistofleidingen, … Ook schade aan de motorkapisolatie komt voor. Schade aan remkabels zou bij een goed onderhouden wagen niet mogen voorkomen. Er moet immers al een zekere slijt op zitten voordat een steenmarter er schade kan aan toebrengen.
Zijn steenmarters een gevaar voor mijn huisdieren?
Kat: Steenmarters hebben eerder te vrezen van katten dan omgekeerd. Katten durven een steenmarter al eens opjagen. Een steenmarter die zelf een kat aanvalt is nog niet geobserveerd.
Hond: Middelgrote en grote hondenrassen kunnen steenmarters doodbijten. Bij dergelijke uitgelokte confrontaties kunnen honden op hun beurt soms kleine bijtwonden oplopen. Let wel op voor mogelijk contact tussen steenmarters en kleine puppies. Steenmarters kunnen drager zijn van de hondenziekte, een ziekte waartegen honden pas drie weken na geboorte worden ingeënt.
Kleine huisdieren zoals kippen, konijnen, cavia’s, hamsters, duiven, kwartels, sierfazanten… : Steenmarters roven af en toe een kip en ook andere kleine huisdieren zouden op hun menu kunnen terechtkomen. Het is toch aangeraden om de hokken van deze dieren goed te beveiligen, zeker indien deze ’s nachts buiten staan. Lees er meer over.