Gotta catch 'em all!
- 1 Pimpernelblauwtje (Boortmeerbeek)
- 2 Moerassteekmier (Boortmeerbeek)
- 3 Huiszwaluw (Bonheiden)
- 4 Boerenzwaluw (Keerbergen)
- 5 Bruine kikker (Keerbergen)
- 6 Blauwborst (Keerb./Haacht)
- 7 Pos (Kampenhout)
- 8 Rietvoorn (Kampenhout)
- 9 Snoek (Boortmeerbeek)
- 10 Gaai (Zemst)
- 11 Alpenwatersalamander (Zemst)
- 12 Kievit (Zemst)
- 13 Vogeltrek (Zemst)
- 14 Europese bever (Mechelen)
- 15 Kokmeeuw (Mechelen)
- 16 Roodwitte celspin (Mechelen)
- 17 Koninginnepage (Mechelen)
- 18 Ekster (Mechelen)
- 19 Rode eekhoorn (Mechelen)
- 20 Gevlekte ringslang (Mech.)
- 21 Artistiek Vogelobservatorium
- 22 Kerkuil (Willebroek)
- 23 Aalscholver (Willebroek)
- 24 Europese otter (Willebroek)
- 25 Vos (Mechelen)
- 26 Steenmarter (Mechelen)
- 27 Buizerd (Duffel)
- 28 Blauwe reiger (St.-Kat.-W.)
- 29 Citroenvlinder (St.-Kat.-W.)
- 30 Ree (St.-Kat.-W.)
- 31 Ree (St.-Kat.-W.)
- 32 Knautiabij (Mechelen)
- 33 West-Europese egel (Mechelen)
- 34 Vermiljoenkever (Mechelen)
- 35 IJsvogel (Mechelen)
- 36 Muurhagedis (Mechelen)
- 37 Paling (Mechelen)
- 38 Ooievaar (Mechelen)
- 39 Kleine vuurvlinder (Bonheiden)
- 40 Grauwe klauwier (Bonheiden)
- 41 Bot (Vilvoorde)
- 42 Kamsalamander (Zemst)
Ontdek Natuurpark Rivierenland met Animalinas
Wetenschappelijke rapporten tonen aan dat 25% van onze planten- en diersoorten op aarde met uitsterven bedreigd is. Verstedelijking, industrialisering en intensieve landbouw vormen de hoofdoorzaken van dit verlies. De laatste 60 jaar verloor Vlaanderen 75% van zijn natte natuurgebieden. Nergens in Europa is de natuur zo versnipperd als hier. Omdat 90% van de natuurgebieden in Vlaanderen amper 1 hectare groot is, spreekt men soms zelfs schertsend over 'postzegelnatuur'.
Naast het biodiversiteitsverlies in de natuur, kampt de natuurbeweging ook met een diversiteitsgebrek. Daarnaast merken we ook dat veel mensen natuurblind zijn geworden en geen oog meer hebben voor de natuurlijke schoonheid. Onbekend maakt onbemind. Wie niet door de natuur geraakt wordt, zal er ook geen zorg voor dragen. Daarom willen we dan ook sterk inzetten op het 'democratiseren' van de natuurbeleving.
In Natuurpark Rivierenland pakken we deze uitdagingen aan op het snijvlak van cultuur en natuur. Met Animalinas stippelden we een route uit van 100km die de snippers natuur in het Rivierenland verbindt en zo het ontsnipperingspotentieel toont. Langs deze route brachten we de soorten die er leven in kaart, aan de hand van muurkunst, van de hand van het werk van de gerenommeerde graffitikunstenaar Dzia. De afgebeelde soorten vertellen het verhaal van lokale fauna, en tonen die in al hun pracht.
Studenten van de lerarenopleiding van de Thomas More-hogeschool in Mechelen werkten in 2024 korte teksten uit bij de Animalinas-werken, die door bekende Vlamingen worden ingesproken:
- Staf Coppens
- Hanne Verbruggen
- Tijmen Govaerts
- Sander Gillis
- Els Broekmans
- Roos Van Acker
- Ward Kerremans
Deze geluidsfragmenten zullen ter beschikking gesteld worden in een gratis downloadbare app met GPS van Visit Mechelen, en er worden ook QR-codes aangebracht bij de werken. In 2025 zullen er vertalingen van de fragmenten in het Engels, Duits en Frans toegevoegd worden die zullen ingesproken worden door anderstalige nieuwkomers van Crescendo CVO. Verder zal de opleiding Duurzaam toerisme van Thomas More in het academiejaar 2024-2025 een overnachtingsformule uitwerken voor meerdaags toerisme en een visitor paybacksysteem voor de Animalinas-route.