Duivenbos

Herzele
Oppervlakte
Middelgroot gebied - Tussen 10 en 50 hectare
 • Honden zijn welkom, maar moeten wel aan een leiband.
 • Eten en drinken
Het Duivenbos verhult zijn geheimen, maar eens ontdekt, opent er zich een nieuwe wereld in Sint-Antelinks. Al wandelend ontdek je de bronnen en de verbluffende bloemenpracht in de lente. Een wandeling door het Duivenbos toont moerasbossen, droog bos, graslanden en weides. Zeldzame eikelmuisjes huizen er in de ruigtes.

Toegankelijkheid

Het hele jaar vrij toegankelijk op de wandelpaden. Laarzen of stevig schoeisel zijn aangeraden bij regenweer. Honden welkom, aan de leiband. In het natuurgebied kan je een wandeling maken van 3,3 of 5 km.

 Top

Leuk voor kinderen

Voor kinderen is er een speciale kaart, met uitleg door gids "Herman de eikelmuis". De kaart bevat ook leuke raadseltjes.

 Top

Boskers

Beschrijving van het natuurgebied

Het Duivenbos ligt verscholen in een komvormig dal in het heuvelachtig landschap in de Vlaamse Ardennen. Het oostelijk deel is het oudst. Hier borrelt er her en der water tot aan de oppervlakte. Het zijn echte bronnen. Door de tijd is de natuur in dit brongebied geëvolueerd naar een bos. De kern van het Duivenbos is erg nat. Op sommige plaatsen gebeurt de waterafvoer traag. Hierdoor ontstaan moerasbossen. De omliggende graslanden zijn ruig, de weilanden verlaten. Bramen klauteren over de kruidlaag. Ezels of runderen grazen hier en daar en houden zo de kruidvegetatie open. Het Duivenbos is een belangrijk gebied in het Vlaams netwerk van natuurgebieden en maakt daardoor deel uit van het Vlaams Ecologisch Netwerk (VEN).

Mogelijk is de naam "Duivenbos" een verbastering van "Duivelsbos". Nochtans was het gebied vroeger belangrijk voor de dorpsgemeenschap van Sint-Antelinks. Tijdens de oorlog diende het bos als schuilplaats. Maar men ging er ook hout halen en deed er aan kleinschalige landbouw. Schapen graasden in het gebied. De kleine landschapselementen die overgebleven zijn uit die tijd zijn ecologisch erg nuttig. Je ziet er flarden van in en rond het natuurgebied: holle wegen, bermen, houtkanten, heggen en hagen, poelen, sloten, hellingen (taluds) en graften. De fontein langs de rode wandeling werd vroeger gebruikt door dorpsbewoners om water te halen. Nu leven er padden en kikkers.

 Top

Bosanemonen

Hoogtepunten op de wandelroutes

Wandel over het knuppelpad door het oudste gedeelte van het Duivenbos. Het is een nat stuk bos met in het voorjaar bosanemonen. In het noorden van het gebied ligt een poel vol leven. Het is een ideale plaats voor een rustpauze. Schaatsenrijders, poelslakken, libellen en waterjuffers zijn hier thuis. Zwaluwen scheren rakelings over het water om ze op te eten. Kikkers en padden laten van zich horen. In de zomer grazen er ezels op de ezelweide en later op het jaar staan er runderen in het midden van het natuurgebied.

De kerk van Sint-Antelinks is het startpunt van de blauwe en de rode wandeling. Ze ligt op een hoogte van 77 meter. De kerktoren dateert uit 1847. Op het kerkhof staat een oriëntatietafel. Ze biedt een uitzicht over de vallei van de Beverbeek en de Dendervallei. Bij helder weer is ook de Oudenberg in Geraardsbergen zichtbaar, bekend van de muur van Geraardsbergen.

 Top

Vos

Dieren en planten

Bosanemoon, daslook en dotterbloem betoveren de bosgrond in het voorjaar. Aan de oevers van de beek bloeit ook paarse schubwortel in de lente. Deze mysterieuze plant leeft aan de voet van wilgen en populieren. In vochtige graslanden staan kruiden zoals sint-janskruid en valse salie. De vochtige zomen worden gedomineerd door reuzenpaardenstaart, grote berenklauw en moesdistel. Ook moerasspirea, pinksterbloem en moerasvergeet-mij-nietje schitteren in deze vochtige vegetaties. Paddenstoelen als judasoor, elfenschermpje en reuzenbovist komen er voor.

In de kerktoren van Sint-Antelinks is door Natuurpunt een uilenkast geplaatst. Ook in het "Uilenbosje" zijn er nestkasten opgehangen voor de bosuil, torenvalk en vleermuizen. De grote bonte specht, groene specht en sperwer zijn thuis in het Duivenbos. De boomklever zie je wel eens aan de poel. Kamsalamanders, alpenwatersalamanders en vinpootsalamanders komen er eveneens voor. Eikelmuizen wonen in de prikkelhagen aan de rand van de weides. Percelen die overgroeid zijn met bramen, zijn ook ideale schuilplaatsen voor vossen.

 Top

Natuurbeheer

Het voedsel voor planten zijn voedingsstoffen in de bodem, zoals stikstof, fosfor en kalium. De weides in het natuurgebied waren te rijk, door vroegere bemesting. Dit was duidelijk te zien doordat er vroeger veel brandnetels groeiden. Natuurpunt maait jaarlijks deze weides en voert het strooisel af. Hierdoor worden voedingsstoffen afgevoerd. Nu kunnen zeldzame planten en kruiden hun plaats innemen. Weides met weinig voedingsstoffen laten vaak een hogere diversiteit aan plantensoorten toe. Veel voedingsstoffen zorgen ervoor dat slechts enkele soorten erg productief zijn.

Natuurpunt werkt ook samen met een bioboer. Hij hooit een groot perceel in het midden van het natuurgebied. Dit hooiland laat hij later op het jaar begrazen door runderen. Doordat er weinig dieren staan op een grote oppervlakte, ontstaat er een structuurrijke variatie waarin verschillende planten en dieren hun gading vinden. 

In de buurt van de beek plantte Natuurpunt een bos met wilgen en ander streekeigen groen. Dit gebied is op korte tijd een paradijs geworden voor zangvogels. Natuurpunt zorgt er ook voor dat enkele omgevallen bomen blijven liggen. Dood hout is cruciaal in een bosecosysteem. Het biedt veel kansen voor insecten en paddenstoelen. Natuurpunt zou ook graag meer bos willen rond de kern van het oude bronbos. In het Duivenbos is het bestrijden van exoten, zoals Japanse duizendknoop ook belangrijk.

 Top

Verder wandelen

Moenebroek

Parkbos-Uilenbroek

Den Dotter

 Top

Lees meer
Krijg de kaart en de routes
3.30km

Duivenbos - Blauwe wandeling

5.00km

Duivenbos - Rode Wandeling

 • Duivenbos - Vertrekpunt Kerk Sint-Antelinks

  Kerk Sint-Antelinks
  Huigeveldstraat 1
  9550 Sint-Antelinks
  Bekijk de vervoersmogelijkheden

Horeca

 • 't Flesken - Huigeveldstraat 24, Sint-Antelinks 

Steun dit natuurgebied met een gift.
 • Gebieden aankopen en beheren is de beste manier om de natuur te beschermen
 • Voor elke gift van 40 euro of meer krijg je een fiscaal attest

Help Duivenbos groeien

Gift via overschrijving

Stort je bijdrage op BE56 2930 2120 7588 met de vermelding van "Gift Duivenbos".

Op stap met een ervaren wandelgids

Wil je het Duivenbos verkennen onder begeleiding van een ervaren wandelgids? Boek dan een afspraak met Dries Van Nieuwenhuyse, 054-50 37 89 Steven Rowaert, 054-58 83 53; info@natuurpuntherzele.be; www.natuurpunt.be/herzele

Iets te melden?

Zijn er wandelbordjes verdwenen? Heb je iets te melden over een natuurgebied? Bezorg ons je feedback.