Contact

Natuurpunt

Coxiestraat 11
2800 Mechelen
Openingsuren: 9u - 17u (weekdagen)

Onthaal: 015 29 72 20

Vragen?

Vind het antwoord in onderstaande rubrieken of 

> Gebruik het contactformulier

Vragen over je lidmaatschap?

 • Bekijk de veelgestelde vragen hieronder (adres wijzigen, lidkaart verloren, registratie probleem, fiscaal attest ...)
 • De ledenservice is telefonisch bereikbaar op: 015 29 72 50 (maandag tot vrijdag, van 9u tot 17u)
 • Of gebruik het contactformulier

Hoe word ik lid van Natuurpunt?

Vul het formulier in op onze website en kies voor een betaling van je lidgeld via online betaling of domiciliëring. Je ontvangt een bevestigingsmail na je registratie.

Je domiciliëring wordt niet meteen de dag zelf geïnd, maar aan het begin van de volgende maand. Vb. Als je lid wordt op 10/05/2023 via domiciliëring, zal de inning plaatsvinden rond 1/06/2023.

 

 

Kan ik lid worden via een gewone overschrijving?

Ja dat kan. Via onderstaande gegevens kan je jouw lidgeld betalen. Na het verwerken van de betaling wordt jouw welkomstpakket samen met de lidkaart opgestuurd

 • Bedrag: 38 euro
 • Rekeningnummer: BE17 2300 0442 3321
 • Begunstigde: Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen
 • Mededeling: Nieuw lid - Voornaam Naam, adres

Hoelang is mijn lidmaatschap geldig?

Een lidmaatschap bij Natuurpunt is 1 kalenderjaar geldig.

Als je lid wordt in de tweede helft van het jaar, moet je je lidmaatschap pas hernieuwen in december van het daaropvolgende jaar. Ook de abonnementen van de tijdschriften Natuur.focus of Natuur.oriolus lopen per kalenderjaar. 

Hoe verleng ik mijn lidmaatschap?

Dat kan je heel makkelijk doen via onze website. Je kan er je betaling regelen via domiciliëring of een online betaling. 

Heb je nog vragen hierover? Contacteer ons op 015 29 72 50.

Ik ben mijn lidkaart kwijt. Wat nu?

Voor nieuwe leden: Je ontvangt je nieuwe lidkaart samen met je welkomstpakket maximaal 2 weken na de aanmaak van je lidmaatschap. Deze pakketten worden handmatig door onze vrijwilligers op kantoor geplooid, gevuld en verzonden.

Voor hernieuwers: Je ontvangt je lidkaart voor het komende jaar samen met het laatste ledenblad van het huidige jaar. Dit ledenblad wordt begin december verzonden. Vb. In december 2023 ontvang je je lidkaart voor 2024. We doen dit om kosten te besparen. Dat uitgespaarde bedrag kunnen we investeren in meer natuur.

Ben je toch je lidkaart kwijt geraakt? Laat het ons weten via het contactformulier en we sturen je een nieuwe lidkaart op. Denk er aan om je lidnummer en correct adres te vermelden.

Ik wil mijn lidmaatschap opzeggen. Hoe doe ik dat?

We vinden het jammer je te zien vertrekken.

Betaal je je lidgeld via overschrijving? Dan is het voldoende om via het contactformulier te laten weten dat je je lidmaatschap wenst stop te zetten. Vermeld zeker naam, lidnummer en adres. Indien er een specifieke reden voor stopzetting is, dan horen we dit graag. Je kan je lidmaatschap later altijd weer herstarten.

Betaal je je lidgeld via domiciliëring? Contacteer ons via het contactformulier met de melding dat je je lidmaatschap met domiciliëring wilt stopzetten. Vermeld zeker naam, lidnummer en adres. Wij annuleren je mandaat, zodat er geen inningen meer gedaan kunnen worden via je rekeningnummer.

Indien er een specifieke reden voor stopzetting is, dan horen we dit graag. Je kan je lidmaatschap later altijd weer herstarten.

Hoe geef ik een lidmaatschap cadeau?

Geef je familie en vrienden een stukje natuur cadeau! Verras hen met een geschenklidmaatschap van Natuurpunt. Jij betaalt het lidgeld, zij ontvangen het welkomstpakket en genieten van alle leuke ledenvoordelen.

Vraag hier je geschenklidmaatschap aan en stort het lidgeld (38 euro) op onze ledenrekening: IBAN BE17 2300 0442 3321 BIC GEBABEBB mededeling: geschenklidmaatschap voor “naam begunstigde” via website

Let op: mogelijk is de ontvanger reeds lid van Natuurpunt en krijg je het lidgeld hiervoor teruggestort.

Heb je vragen over je geschenklidmaatschap? Contacteer ons via 015 29 72 17.

Ik ben verhuisd. Hoe geef ik een adreswijziging door?

Proficiat met je nieuwe woonst. Vergeet niet je adresgegevens aan te passen, zodat je geen enkel nummer van Natuur.blad mist (enkel voor leden). Een adreswijziging invoeren is heel eenvoudig. Login en verander je adres bij je persoonlijke gegevens

Mijn e-mailadres is veranderd. Hoe pas ik dat aan?

Je kan je e-mail adres aanpassen bij je persoonlijke gegevens nadat je ingelogd bent met je oude mailadres. Als je het wachtwoord niet meer weet, dan kan je hier een nieuw wachtwoord opvragen. 

Indien je oude e-mailadres niet meer actief is en je daardoor geen nieuw wachtwoord kan opvragen, laat het even weten via het contactformulier, dan passen we je gegevens achter de schermen aan.

Je mailadres waarop je nieuwsbrieven ontvangt, pas je aan via de link die je onderaan elke nieuwsbrief vindt met je persoonlijke voorkeuren.

Ik verander van bank of van rekeningnummer en mijn lidmaatschap wordt betaald via een domiciliëring. Wat moet ik doen?

Download het domiciliëringsformulier, vul het in en stuur het op naar ledenadministratie@natuurpunt.be. Indien het digitaal niet mogelijk is, kan je ons nog steeds post sturen naar Natuurpunt Ledenservice, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen.

Zodra wij je formulier ontvangen hebben, doen wij het nodige om de nieuwe domiciliëring te activeren en de oude stop te zetten.

Ik wil mijn gegevens laten schrappen. Hoe doe ik dat?

Contacteer onze functionaris voor gegevensbescherming via 015 29 72 56 of privacy@natuurpunt.be of onze ledenservice via 015 29 72 50 of ledenservice@natuurpunt.be

Ik wil het ledenblad Natuur. niet meer op papier ontvangen, maar digitaal via e-mail. Hoe regel ik dat?

We passen je gegevens graag aan als je contact opneemt met de ledenservice via 015 29 72 50, mail: ledenservice@natuurpunt.be 

Het lukt niet om in te loggen op de winkel van Natuurpunt. Wat nu?

De login van Natuurpunt is helaas niet gekoppeld aan de login van de webwinkel van Natuurpunt. Omdat die website extern beheerd wordt, kunnen we je gegevens niet delen met onze partner. Als je al eerder besteld hebt, dan kan je proberen om een nieuw wachtwoord voor de winkel aan te vragen. Voor een nieuw account gebruik je de gegevens die gekoppeld zijn aan je lidmaatschap.

Mocht je hulp nodig hebben, kan je contact opnemen met de helpdesk van de Natuurpunt Winkel via 015-43 16 88  of het contactformulier op de website.

Telt het bedrag van mijn lidgeld mee voor het ontvangen van een fiscaal attest?

Neen, lidgelden worden door de fiscus niet beschouwd als een vrije gift. Je krijgt er namelijk iets voor terug (lidkaart, kortingen, ledenblad,...). Het is met andere woorden niet mogelijk om je lidgeld (38 euro) te betalen en daarbovenop 2 euro als vrije gift te storten om zo aan het minimumbedrag van 40 euro te komen.

Meer info over giften en fiscale voordelen

Vragen over inloggen?

Hoe log ik in?

Rechtsboven vind je de knop om in te loggen. Als je niet kunt inloggen, vraag dan hier een nieuw wachtwoord aan. Je krijgt een mailtje van it-robot@natuurpunt.be. De link is maar 5 minuten geldig. Controleer ook zeker je SPAM of postvak ongewenst of reclame als je niet direct een mail ontvangt. 

Krijg je geen mail om je wachtwoord te resetten? Vul dan het contactformulier hieronder in met je naam, adres en lidnummer. We proberen je account binnen 2 werkdagen in orde te brengen.

 

Hoe weet ik of ik een account heb?

Bij twijfel over je account of mailadres, probeer eerst in te loggen. Of als je geen wachtwoord weet, vraag dan direct een nieuw wachtwoord aan. Je krijgt een mailtje van it-robot@natuurpunt.be. De link is maar 5 minuten geldig. Controleer ook zeker je SPAM of postvak ongewenst of reclame als je niet direct een mail ontvangt.

Krijg je geen mail om je wachtwoord te resetten? Vul dan het contactformulier hieronder in met je naam, adres en lidnummer. We proberen je account binnen 2 werkdagen in orde te brengen.

Wil je liever een ander mailadres aan je account koppelen? Login en verander je mailadres bij je persoonlijke gegevens

Ben je vrijwilliger bij Natuurpunt?

 • Bezoek de vrijwilligerswebsite
 • Of neem contact op met je verenigingscoach via 015 29 72 20 (tijdens kantooruren van 9u - 17u)

Contact: Pers

Ben je journalist en heb je een vraag voor Natuurpunt, contacteer:

Heb je een vraag over de winkel van Natuurpunt?

 • Voor de winkel is een aparte login nodig.
 • Voor een nieuw account gebruik je het mailadres en de gegevens die gekoppeld zijn aan je lidmaatschap.
 • Als je al eerder besteld hebt, dan kan je proberen om hier een nieuw wachtwoord voor de winkel aan te vragen.
 • Vragen? Neem contact op met de Helpdesk van Natuurpunt Winkel

Soorten herkennen in een vingerknip

Installeer de gratis app ObsIdentify op je telefoon (beschikbaar voor iPhone en Android), en ontdek op basis van een foto welke soorten je tegenkomt in de natuur!

 • Ontdek onmiddellijk op basis van een foto welke soorten je tegenkomt
 • Maak leuke lijstjes aan van je waarnemingen in de natuur
 • Neem deel aan challenges, telprojecten van Natuurpunt en daag je vrienden of familie uit

Natuurherkenner in je broekzak

Wild dier in nood

Ik heb een gewond zoogdier of gewonde vogel gevonden

 • Indien er gevaar is voor de veiligheid van weggebruikers, verwittig je best de politie via het noodnummer 101.
 • Neem contact op met een opvangcentrum voor wilde dieren in je buurt.
  • VOC Malderen: 052 33 64 10
  • VOC Oostende: 059 80 67 66
  • VOC Beernem: 050 79 09 59
  • VOC Merelbeke: 09 230 46 46
  • SOS Wilde Dieren: 0468 28 23 68
  • VOC Kieldrecht: 03 773 34 86 of 0472 36 51 03
  • VOC Brasschaat-Kapellen: 03 376 45 15
  • VOC Neteland: 014 51 40 41
  • Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder: 011 43 70 89
  • Natuurhulpcentrum Oudsbergen: 089 85 49 06
  • Wildlife Taxi Team: 03 331 97 00
  • VOC Anderlecht: 02 521 28 50
  • Zeehond in nood, bel het NorthSealTeam: 0491 74 32 78

Ik heb een dood zoogdier of dode vogel gevonden

 • Als er een gevaar is voor de veiligheid van weggebruikers, verwittig je de politie op het noodnummer 101.
 • Het heeft niet altijd zin om dode dieren te (laten) verwijderen. Je kan ze eventueel in de wegberm leggen, waar ze voedsel vormen voor aaseters.
  Raak een dood dier nooit aan met blote handen.
  Je kan het dier melden bij het Meldpunt Wegen of de gemeente (waarin het dode dier zich bevindt).
   

 • Gaat het over een boommarterbever, bunzingdas, hermelijnAmerikaanse nerts, lynx, muntjak, otter, stinkdier, wezelwasbeerwasbeerhond, wilde kat of wolf? 
  Neem dan contact op met het Marternetwerk. Een vrijwilliger komt dan het kadaver ophalen. Het dier wordt daarna onderzocht door wetenschappers.
   
 • Gaat het om een everzwijn?
  Voor de vroegtijdige detectie van Afrikaanse Varkenspest, is het heel belangrijk om dood gevonden everzwijnen meteen te melden aan de bevoegde regionale autoriteit.
   
 • Roofvogel die op onnatuurlijke manier is gestorven?
  Als je een dode roofvogel vindt en vermoedt dat het om kwaad opzet gaat (vergif, schotwonden ...), laat de vogel dan liggen en meld het bij de Natuurinspectie van het Agentschap voor Natuur en Bos

Dieren onder de Wielen

Heb je een dood dier op of langs de weg gezien of gevonden? Dan is het nuttig om dat te melden. Onderzoek van die gegevens kan leiden tot minder slachtoffers in de toekomst. Meld je waarneming van een dierlijk slachtoffer van het verkeer daarom via Dieren onder de wielen.

Afbeelding
Grote grazers in de natuur
Wim Dirckx

Loslopende koeien, schapen of paarden melden

Binnen een natuurgebied van Natuurpunt?

 • Contacteer Karen Helsen via 015 29 72 16 (kantooruren)
 • In het weekend neem je contact op met de conservator van het natuurgebied. De gegevens vind je op de webpagina van het natuurgebied.

Heb je een vraag over privacy?

Ondernemingsnummers Natuurpunt

Natuurpunt vzw
0434.364.713, RPR Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen

Natuurpunt Beheer vzw, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, 
ON 0409.423.736, RPR - Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen

Natuurpunt Natuuracademie vzw, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen,
ON 0409.154.512, RPR - Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen

Natuurpunt Studie vzw, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen,
ON 0408.032.874, RPR - Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Mechelen

Natuur- en Landschapszorg vzw, Steenstraat 25, 2180 Ekeren,
ON 0466.855.258, RPR - Ondernemingsrechtbank Antwerpen