Natuurbericht

Eikelmuis duikt weer op in Voeren

27 juli 2016

De Eikelmuis is een zeldzame verschijning geworden in Vlaanderen. Het aantal regio’s waar ze nog vaak wordt waargenomen, is op één hand te tellen. Ondanks de sterke achteruitgang worden er toch nog af en toe nieuwe populaties ontdekt en gebeuren er soms waarnemingen op plaatsen waar de slaapmuis met Zorro-masker en pluimstaart al lang niet meer met zekerheid gezien werd, zoals nu in Voeren.

In samenwerking met Natuurbericht.nl

Zoek nieuwsitems met een specifieke tag

Natuurbericht

Geruchten helpen om vuurvliegjes in kaart te brengen

26 juli 2016

De Kleine glimworm, beter bekend als het vuurvliegje, is vooral bekend van oude getuigenissen en verhalen. De voorbije decennia boerde de keversoort sterk achteruit in onze contreien, maar kennis over de precieze verspreiding ontbrak. De Glimwormenwerkgroep van Natuurpunt besloot oude en minder oude geruchten van de zwevende lichtjes te verifiëren. Met succes: deze zomer werden populaties ontdekt in Tervuren, Bertem, Tienen en Tongeren.

Vrijwilligers

Vrijwilliger onder de loep: Johan Broidioi

25 juli 2016

Johan Broidioi is al sinds jaar en dag secretaris van afdeling Middenkust. Daarnaast is hij ook (dag)vlinderteller, vogelteller en plantenspecialist. Hij heeft een hand in quasi alle aankopen van natuurgebieden aan de kust en in elk beleidsdossier weerklinkt zijn stem.

Verenigingsnieuws

Duval Guillaume ontwerpt advertentie De Standaard Solidariteitsprijs voor Natuurpunt

25 juli 2016

Elke zomer geeft De Standaard non-profitorganisaties de kans hun boodschap via een paginagrote advertentie te brengen voor hun lezers. Dit jaar koos Natuurpunt voor een duidelijke boodschap: natuur kan helpen overstromingen te voorkomen. Duval Guillaume ontwierp de advertentie.

Natuurbericht

Geen paniek: het is maar een Ringslang

25 juli 2016

In Meldert bij Hoegaarden rukte de politie vorige week twee keer uit om een Ringslang uit een tuin te komen wegvangen. In Zandhoven kwam de brandweer er zelfs bij aan te pas. Volkomen onnodig: Ringslangen zijn behalve erg zeldzaam ook volstrekt ongevaarlijk. Bovendien is het verhuizen van slangen geen goed idee.

Natuurbeleid

Natuurgebieden bieden bescherming tegen overstromingen door klimaatopwarming

25 juli 2016

Hoe moet Vlaanderen omgaan met de klimaatopwarming? Door de natuur het zware werk te laten doen. En door dichter bij elkaar te gaan wonen, zo blijkt.

Opinie

Groene en blauwe snelwegen voor de natuur

22 juli 2016

Langs beken en rivieren, over hagen en houtkanten, tot in het hart van onze steden. Natuur en waterlopen moeten worden verweven tot een groenblauw netwerk dat zich vertakt over heel Vlaanderen. Zo'n netwerk is de beste en goedkoopste oplossing om ons te wapenen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Waar wachten we op?

Natuurbericht

Belgische ornitholoog ontdekt onbekende uil op West-Afrikaans eiland

22 juli 2016

Tijdens een recente expeditie naar de afgelegen regenwouden van het West-Afrikaanse eiland Príncipe ontdekte de Belgische ornitholoog Philippe Verbelen een nieuwe soort dwergooruil.

Natuurbericht

Zelfs zeldzame Gladde slang gebruikt ecoduct Kikbeek

20 juli 2016

Het ecoduct Kikbeek, over de E314 in Maasmechelen, is een succes. Vooral vossen, everzwijnen en reeën maken er gebruik van om zich te verplaatsen tussen de versnipperde natuur. Op die manier kon het aantal aanrijdingen sterk teruggedrongen worden. Maar ook zeldzame soorten zoals de Gladde slang kruipen via het ecoduct de autostrade over. Dat blijkt uit langdurige monitoring sinds 2007.

Vrijwilligers

Je eigen Natuurpunttextiel

19 juli 2016

Als lokale Natuurpuntafdeling of studiegroep ben je steeds op zoek naar manieren om je bekend te maken aan het publiek. Een tijdschrift uitgeven of een begeleide wandeling organiseren zijn maar een paar van de klassieke instrumenten die we inzetten om te communiceren over onze werking. Maar heb je er al eens aan gedacht om T-shirts of fleeces te gebruiken als middel om op te vallen en te communiceren?

Natuurbericht

Zuidelijke Ralreiger voelt zich thuis in Polder van Kruibeke

19 juli 2016

De Ralreiger is een vrij kleine, zuiderse reigersoort met een tropisch uiterlijk: goudbeige met een trosje zwart-witte sierpluimen op de kruin, blauwe snavel en gele poten. In de vlucht schuiven zijn witte vleugels open. Een Ralreiger vinden in België is een uitzonderlijke toevalstreffer, maar dat hij uitgerekend neerstrijkt in de polder van Kruibeke is minder toevallig.

Vrijwilligers

Bedankt vrijwilligers

18 juli 2016

Via mail ontvingen we een mooie en ontroerende uiting van appreciatie voor de enorme inzet van onze vele vrijwillige medewerkers.

Verenigingsnieuws

40 schapen werken aan meer natuur in het Grote Netewoud

15 juli 2016

GEEL, MEERHOUT - Wie komt wandelen in de Belse heide, een deelgebied van Het Grote Netewoud, kan er voortaan een groep van 40 schapen tegen het lijf lopen. De dieren zullen de vrijwilligers van Natuurpunt Geel-Meerhout helpen om de Belse heide te onderhouden.

Natuurbericht

Zouden we beter af zijn in een wereld zonder muggen?

13 juli 2016

Er zijn maar weinig mensen die een goed woord te vertellen hebben over muggen. Ze houden je ‘s avonds wakker, bezorgen je gigantische jeuk en zijn dragers van Zika en malaria. Vooral nu ze talrijk aanwezig zijn door de overvloedige regenbuien wordt er al wel eens gevraagd waarom die dieren überhaupt bestaan. En of we niet beter af zouden zijn in een wereld zonder muggen.

Natuurbericht

Gamma-uilen stelen de show op EK-finale

11 juli 2016

Ongeziene taferelen in het Stade de France: wanneer de EK-finale zondagavond begint zijn er niet alleen duizenden toeschouwers, maar ook duizenden nachtvlinders aanwezig in de voetbaltempel. Scheidsrechtersbaas Collina slaat de motten van zich af en wanneer Ronaldo geblesseerd op de grasmat zit, landt er zelfs ééntje op zijn voorhoofd. Wat voor beestjes zijn dit, vanwaar komen ze en wat drijft hen?

Natuurbericht

Taiwanese rattenslang plant zich voort dankzij microklimaat

07 juli 2016

Met de ontdekking van een nest met 6 eieren langs de spoorweg in Kuringen bij Hasselt staat het onomstotelijk vast: de Taiwanese rattenslang plant zich voort in ons land. Dankzij het opwarmende microklimaat langs de sporen en vlak bij steden lijkt het erop dat de populatie van de slangensoort in de toekomst alleen maar zal groeien.

Natuurbeleid

Officieel rapport bevestigt: Europese Vogel- en Habitatrichtlijn doorstaan de test, Commissie talmt met beslissing

06 juli 2016

Op vraag van WWF verscheen het officiële evaluatiedocument van de Vogel- en Habitatrichtlijn, de twee belangrijkste Europese natuurwetten. Eerder had de Commissie Juncker een procedure opgestart om de wetten aan een ‘fitness check’ te onderwerpen. Eindconclusie is dat de wetten de test doorstaan en dat ze sneller uitgevoerd moeten worden om de biodiversiteitsdoelen voor 2020 en 2050 te halen.

Natuurbericht

Waarom distelbestrijding niet meer van deze tijd is: 5 vragen & antwoorden

06 juli 2016

In een brief die minister van Staat Herman De Croo stuurde aan 308 burgemeesters, vraagt hij de strijd tegen de distel niet op te geven, ook niet in natuurgebied. Decroo verwijst daarbij naar een antiek stukje federale wetgeving dat niet meer geldig of relevant is. Resultaat: heel wat verwarring en consternatie. Hoog tijd voor duidelijkheid.

Natuurbericht

Luzernebehangersbij kent opmars in hete steden

04 juli 2016

De Luzernebehangersbij is een zuidelijke bijensoort die in 2013 voor het eerst werd waargenomen in ons land. Intussen is de soort begonnen aan een sterke opmars, en duikt ze her en der op in Vlaamse steden. Reden is wellicht het opwarmende microklimaat in onze steden.

Natuurbericht

Bastaardmodderkruipers stiekem binnengekomen in Nederland?

04 juli 2016

In 2015 werd bij genetisch onderzoek ontdekt dat er in Nederland naast de kleine modderkruiper ook hybride kleine modderkruipers voorkomen. Inmiddels is het onderzoek naar de verspreiding, herkomst en herkenning van deze bastaardmodderkruipers afgerond. De resultaten zijn vrijgegeven in een recent verschenen rapport.

Pagina's

TOP