Mijn Tuinlab

Afbeelding
Mijn Tuinlab
Natuurpunt Leuven

Doe mee en maak je tuin biodiverser

“Het grootste tuinonderzoek in Vlaanderen. Bezorg de wetenschap een schat aan informatie en maak je eigen tuin nog aantrekkelijker.“ Zo staat het project “Mijn Tuinlab” aangekondigd op de website van Natuurpunt Vlaanderen onder het thema biodiversiteit. Met dit project wil Natuurpunt tuineigenaars aanzetten om stil te staan bij het belang van hun tuin voor klimaat en biodiversiteit, en hen aanzetten om hun tuin (nog) wat interessanter te maken. Ondertussen zijn er al meer dan 35.000 tuineigenaars die meedoen en hun tuin beschreven, waarvan meer dan 800 in het Leuvense. Zowel de landelijke als de stads- en verkavelingstuinen halen gemiddeld minder dan 80/100 als score. Er is dus nog ruimte voor verbetering en wel het meest in de verkavelingen.

25% van de deelnemers hebben een verkavelingstuin. De groeiende bevolking van Leuven gaat meer in verkavelingen wonen, maar wie er wandelt merkt dat er misschien wel 50% groen is zoals opgelegd in de bouwvergunningen, maar dat het meestal blijft bij 50 tinten groen, zonder kleurrijke bloemen waar veel insecten nood aan hebben. Dat ook de eigenaars van deze verkavelingstuinen deelnemen, is dan ook positief omdat o.a. in deze tuinen nog heel wat verbetering mogelijk is. Meer bloeiende bloemen, minder maaien, een bijenhotel en nog veel meer kunnen voor de natuur een wereld van verschil maken.

Natuurpunt Leuven roept alle leden op om actief mee te doen. Je begint met jouw tuin te beschrijven – zelfs daktuinen kunnen meedoen – en dan in te gaan op de vele suggesties om jouw score te verbeteren. Ook word je aangemoedigd om mee te doen aan projecten zoals elke week vlinders of vogels tellen. Mijn Tuinlab is immers gekoppeld met waarnemingen.be zodat je ook op die manier helpt aan een goede monitoring van biodiversiteit.

Volgens Leuven2030 is ongeveer 15% van het Leuvens grondgebied bedekt met privétuinen. Dit is dus een aanzienlijke oppervlakte die voor meer biodiversiteit kan zorgen.  Samen met de mobiliteitstransitie en de daarbij gepaarde heraanleg van hele straten is nu het momentum voor meer groen in de straten en tuinen.

We zijn benieuwd welk deel van de Leuvense tuinen deelneemt aan Mijn Tuinlab en hoe deze natuur, en vooral de bewoners, in toenemende mate bijdragen aan biodiversiteit en natuurvoordelen in en rond de stad. Zo vergroten we het draagvlak niet alleen voor meer ambitieuze politieke maatregelen van het stadsbestuur, maar ook voor burgerinitiatieven zoals stadstuintjes verbinden en delen,  binnen wijken bomen planten en nestgelegenheden aanbrengen, ontharden van speelplaatsen en stoepen,….

Anna, een van onze Leuvense Natuurpunt-leden, getuigt over haar deelname aan Mijn Tuinlab:

“Begin mei kreeg ik van mijn papa een mailtje binnen met de link naar http://MijnTuinlab.be dat hij via mijn nonkel doorgestuurd had gekregen. Een van zijn collega’s aan de KULeuven had aan het project meegewerkt en riep hen op om het platform te bekijken, hun tuin te registreren en de link met een zo groot mogelijk aantal mensen te delen.
Toen ik de mail las die het project beschreef was ik meteen enthousiast om te weten hoeveel onze tuin zou halen. Ik registreerde me op de website, voerde wat eenvoudige basisgegevens in over het tuintype, de verschillende types planten die onze tuin telt en rond verharding, water in de tuin en tuinafschermingen. In enkele minuten tijd kreeg ik een tuinscore op 100.
77/100 stond er te lezen. Dit vond ik toch al een mooie score. Na nog wat meer gedetailleerde informatie toe te voegen aan ons tuinprofiel verminderde de score tot 73/100, maar toch was ik nog blij met deze score aangezien ik initieel minder had verwacht. Vooral aan de categorieën  luchtkwaliteit en voedselproductie kon blijkbaar gewerkt worden. De site gaf aan dat deze verbeterd konden worden door extra klimplanten en bessenstruiken te  plaatsen, de gevel te vergroenen en een vogelbosje aan te leggen.  
Een paar weken later hebben we dan ook de handen uit de mouwen gestoken. Samen met mijn mama bezocht ik het tuincentrum waar we klimplanten en bessenstruiken meenamen. Achteraan in de tuin hadden we al een aantal bessenstruiken staan en deze wilden we aanvullen met wat andere varianten. Voor een klimplant vroegen we wat hulp ter plaatse. We kochten verschillende soorten; sommigen voor hun gekend positief effect op de luchtkwaliteit en andere voor hun bijen- en vlinderlokkende bloemen. Deze laatsten plantten we bij de reeds bestaande klimop. Ook hadden we zaad en plantjes aangeschaft om een bloemenakker aan te leggen en om de tuin meer kleur te geven.
Natuurlijk liep niet alles zoals geplant. Zo ziet onze bloementuin er toch iets minder gevuld uit dan initieel gehoopt en hebben sommige bloemenplantjes de slakken of onze hond niet overleefd. Maar de overgrote meerderheid van de planten zijn nog steeds in topconditie en brengen wat meer kleur en leven in de tuin.
Onlangs voerde ik de gemaakte veranderingen in op mijn tuinprofiel en gaf ik een meer nauwkeurige schatting van de oppervlaktes. Tot mijn grote verbazing steeg mijn tuinscore tot 83/100!

Wij waren zeer positief verrast dat een aantal kleine ingrepen tot zo’n stijging konden leiden. Het was daarvoor voor ons niet duidelijk waar de zwakkere punten van onze tuin lagen en hoe we deze konden aanpakken, maar MijnTuinlab.be bood wel een eenvoudige manier om onze tuin op te waarderen.
Naast een aanmoediging om onze tuin nog eens extra onder handen te nemen heeft de site ons ook in aanraking gebracht met verschillende projecten zoals de wekelijkse vogel- en vlindertelling, en via waarnemingen.be ook met de app van ObsIdentify. Die app helpt om flora en fauna te identificeren en is gekoppeld aan de waarnemingenwebsite. Deze gebruiken we af toe tijdens wandelingen.
Mijn Tuinlab heeft ons ook meer bewust gemaakt van de mogelijkheden die onze tuin biedt om bij te dragen aan biodiversiteit en om andere natuurdiensten te verlenen. Zo hebben we ook een ‘wilde zone’ aangelegd in de tuin die we niet meer maaien, die later kan evolueren tot een bloemenweide en hebben we besloten over het algemeen ons gras minder frequent te maaien.”

Graag vernemen we van wie reeds deelneemt welke impact dit heeft gehad en nog steeds heeft. Kijk je anders naar je tuin? Welke ingrepen heb je gedaan en wat had het meest effect op je score? Praat je er in je gezin, op school en met buren over? Heb je ideeën hoe de stad, Natuurpunt Leuven of een andere instantie jou kan helpen individueel of buurtgewijs?

Contact: [email protected]