Natuurpunt Mechels Rivierengebied, Kern Sint Katelijne Waver

Een steeds groeiend aantal wandelaars ontdekt het Waverwoud. De bezoeker is steeds aangenaam verrast door de rust en de ongerepte natuur in de verstedelijkte regio  tussen Mechelen en Antwerpen. Natuurpunt Kern Sint-Katelijne-Waver beheert verschillende bossen van het Waverwoud: de Hondsbossen, de Gasthuisbossen en het Vossenbergbos. In elk van deze natuurgebieden zijn er bewegwijzerde wandelpaden. 

In samenwerking met de gemeente werd een veilige en groene verbinding aangelegd tussen de Hondsbossen en de Gasthuisbossen waar zowel wandelaars als ruiters gebruik van kunnen maken. Vanaf april 2021 loopt een Waverwoudwandeling van ongeveer 18 km langs deze gebieden en de Brede Zeyp in Koningshooikt.

Contact kern Sint-Katelijne-Waver: natuurpunt.skw@gmail.com

Wat doen we?

Het beheerteam van de kern zorgt voor de toegankelijkheid van de natuurgebieden, beheert de gebieden conform het Waverwoud-beheerplan en onderhoudt de wandelpaden, informatieborden en bewegwijzering. In samenwerking met de gemeente werden in Hondsbossen en Gasthuisbossen speelse en avontuurlijke elementen toegevoegd, speciaal gericht op kinderen.

De bestuursploeg van de kern coördineert de lokale werking van Natuurpunt en stemt deze af op die van de overkoepelende afdeling:  Natuurpunt Mechels Rivierengebied. De kern plant kalenderwandelingen en natuurwerkdagen in de Kateiljnse natuurgebieden waar iedereen welkom is. Je kan ook een geleide wandeling aanvragen.

De kern zorgt ook voor de communicatie met de gemeente en vertegenwoordigt Natuurpunt in de verschillende gemeentelijke adviesraden.

Wil je meer info over de activiteiten of je inzetten als vrjiwilliger, neem dan contact op met Godelieve Janssens, 015 20 97 02, godelieve-jans@telenet.be

Paddenoverzet

Kern Sint-Katelijne-Waver heeft ook een werkgroep die zich toelegt op het wel en wee van de amfibieën in de gemeente.
Hyla inventariseert de aanwezige amfibieënsoorten, hun aantallen en leefgebieden in de gemeente. Elk jaar organiseert ze ook paddenoverzetacties om het aantal verkeersslachtoffers tijdens de voorjaarstrek te verminderen.
Heb je zin om mee te helpen met de overzetactie, dan kan je contact opnemen met Walter Van Camp, walter_van_camp@hotmail.com voor Sint-Katelijne-Waver en Wim Marnef, wim.marnef@hotmail.com  voor Onze-Lieve-Vrouw-Waver.

Algemene info vind je hier.

Waarnemingen

Bekijk alle waarnemingen op www.waarnemingen.be.

Voor de gebieden in Sint-Katelijne-Waver kan je volgende links gebruiken:

Hondsbossen: http://waarnemingen.be/gebied/view/24489

Gasthuisbossen: http://waarnemingen.be/gebied/view/29078

Zuurbossen: http://waarnemingen.be/gebied/view/35191

Vossenbergbos: https://waarnemingen.be/gebied/view/240642

Natuurgebieden

In Sint-Katelijne-Waver zijn de beheerverantwoordelijkheden van de verschillende natuurgebieden verdeeld. Hieronder de contactpersonen:

Hondsbossen:             Jimmy Luyckx, jimmyluyckx@gmail.com
Gasthuisbossen:         Jimmy Luyckx, jimmyluyckx@gmail.com
Zuurbossen:                Paul Wouters, paulwouters2861@gmail.com
Vossenbergbos:          Simon Jacobs, sim.jacobs@gmail.com
Oude spoorwegberm: Frank Hadermann, frank.hadermann@skynet.be in samenwerking met de gemeente.

Goorbosbeekvallei (beheerd door Natuurpunt Oude Spoorweg): Peter Geschier, peter.geschier@telenet.be

Mosterdpot (Retentiebekken en Fermerijbossen) (beheerd door Natuurpunt Oude Spoorweg): Lutgarde Van Driessche,      lutgarde.van.driessche@telenet.be

Peultenbossen (beheerd door Natuurpunt De Putter): info@natuurpuntdeputter.be

Nieuws

Hier vind je nieuws van Natuurpunt Mechels Rivierengebied, kern Sint-Katelijne-Waver.