Beheerteam Latemse Meersen

Afbeelding
Herdwick schaap Latemse Meersen
Tom Embo

Het Beheerteam Latemse Meersen is actief in de Latemse Meersen in Sint-Martens-Latem en maakt deel uit van de Werkgroep Deurle-Latem.

Natuurbeheer

Het beheer in de Latemse Meersen bestaat uit hooien, begrazen, wilgen knotten en houtkanten onderhouden om het landschap gaaf te houden. Hiervoor werken we samen met lokale landbouwers en vrijwilligers.

In de Latemse Meersen kun je ook onze Herdwickschapen bewonderen. Ze zijn afkomstig uit het Engelse Lake District. Het gure klimaat en de arme vegetaties op de bergflanken daar maken van de Herdwick een perfect natuurschaap. Deze schapen helpen ons de natte graslanden te onderhouden. Je leert er alles over op www.herdwick.org of je kunt de kudde en de natuur die ze realiseren dagelijks volgen via de Facebookpagina ‘Herdwick Sheep - Westerplas Flock’.

Soorten die wel varen bij ons natuurbeheer

De bloemrijke natte hooi- en weilanden van de Latemse Meersen zijn een lust voor het oog. Op verschillende plaatsen kun je in het voorjaar dotterbloem, pinksterbloem en echte koekoeksbloem bewonderen. Duizenden planten van de grote ratelaar kleuren de graslanden helemaal geel.

Die bloemenweelde trekt insecten aan zoals sprinkhanen, bijen en vlinders. De Latemse Meersen zijn ook het favoriete terrein van reeën, vossen en marterachtigen zoals bunzing, hermelijn, steenmarter en wezel. Verschillende soorten vleermuizen jagen er 's nachts op kevers, nachtvlinders en andere insecten. 

Spectaculair is ook de winterslaapplaats van rietgorzen in het rietveld in de Latemse Meersen in de Baarle Frankrijkstraat. Van oktober tot april komen daar tientallen, soms wel meer dan 150 rietgorzen bijeen om te slapen. Vaak zijn ze vergezeld van een kleinere groep waterpiepers die hier vanuit de Europese berggebieden komen overwinteren terwijl jij misschien aan het skiën bent in hun broedbiotoop. Niet zelden hoor je er ook het gekrijs van de mysterieuze waterral.

Aan de oevers van de Leie, in kwelzones en de zandige donk, vind je dan weer andere typische vogels: rietgors, bosrietzanger, ijsvogel, waterral, grote zilverreiger, winterkoning, wespendief, steenuil en andere. Als er gemaaid is, duiken tegenwoordig steeds vaker zwartkopmeeuwen en ooievaars op.

Activiteiten

We organiseren regelmatig werk­momenten zoals knot­dagen om de knotwilgen in de meersen in vorm te houden. Op die beheeractiviteiten is iedereen welkom!

Ontdek onze activiteiten en kom eens langs

Contact opnemen

Heb je een vraag? Wil je graag deel uitmaken van ons beheerteam?

Neem contact op via [email protected]