De lokale afdeling van Natuurpunt te Riemst beheert ongeveer 60 hectare natuur verspreid over de Tiendeberg en het Plateau van Caestert. Een team van vrijwilligers is dagelijks bezig met het beheer van de terreinen. Daarnaast komt drie keer per jaar een groep jongeren van de Jeugdbond voor Natuur en Milieu op kamp. Zij spelen een belangrijke rol in het beheer van de gebieden. Er zijn jaarlijks ook een aantal publieksactiviteiten zoals rondleidingen in het gebied, excursies in de nabije omgeving en educatieve activiteiten met de scholen uit de buurt.

De Sint-Pietersberg is een grensoverschrijdend kalkplateau. Voor het beheer werken we daarom reeds geruime tijd samen met Natuurmonumenten en Natagora, de Nederlandse en Waalse partners. Door verwaarlozing groeiden de graslanden na de Tweede Wereldoorlog dicht en verloren hun bijzondere natuurwaarde. Om deze te herstellen is machinaal beheer onontbeerlijk. Eens de verruiging en de verbossing is teruggedrongen, helpen schaapskuddes het terrein verder te herstellen. Resultaten waren al snel zichtbaar in de vorm van bloemrijke graslanden met zeldzame orchideeën en vlinders.

Op dit moment zijn we volop bezig om nieuwe fondsen in te zamelen voor onze afdeling. Op 15 augustus werd immers al het motorisch aangedreven werkmateriaal (en toebehoren) gestolen uit de opslagplaats te Kanne. Het verlies werd geraamd op 15.000 euro. Er verdwenen 10 bosmaaiers, 6 kettingzagen, en al het materiaal dat daarbij hoort, zoals de bosmaaiervesten, helmen, gehoorbescherming, kettingzaagbroeken, reservemateriaal, etc.

U kan de lokale afdeling steunen op het rekeningnummer BE56 2930 2120 7588 met vermelding van "Project F-04017 Diefstal Riemst". U ontvangt een fiscaal attest dat geldig is in heel Europa.

Wij willen zo snel mogelijk terug aan de slag. De natuur wacht immers niet! De graslanden, bossen en houtkanten vragen elk een specifiek onderhoudsbeheer. Zonder materiaal en dus zonder beheer gaat de natuurwaarde zeer snel achteruit.

Help jij ons mee dit te verwezenlijken? Elke gift is belangrijk!

Gestolen materiaal legt St-Pietersberg plat!

TOP