Kijkverdriet

Het kwetsbare Kijkverdriet (18ha) met zijn rijke diversiteit aan fauna en flora, schittert als de natuurparel van de regio.  Het is erkend als cultuurhistorisch landschap sinds 1987. Je vindt er prachtige flora zoals blauwe knoop, kleine zonnedauw, heidekartelblad en gevlekte orchis. Het Kijkverdriet kan je alleen bezoeken met een gids wegens de zeldzame plantensoorten. Op de meeste percelen wordt een maaibeheer (verschralingsbeheer) toegepast, al dan  niet gevolgd door nabegrazing, afhankelijk van plaatselijke evoluties.

Voor een gegidste wandeling neem je best contact met Toon Moeskops: moeskopstoon@gmail.com.

Je kan het natuurgebied Kijkverdriet steunen door een gift op IBAN BE56 2930 2120 7588; BIC= GEBABEBB van Natuurpunt, Coxiestraat 11, 2800 Mechelen, met vermelding van project 7705 – Kijkverdriet. Voor giften vanaf 40 euro wordt een fiscaal attest afgeleverd.

Team Ogentroost wandelt op 27 en 28 juni 65km ten voordele van dit gebied tijdens Expeditie Natuurpunt.  Steun hen op de pagina van de Expeditie

Boshuis

Het Boshuis is elke zondag geopend van 11 u tot 18 u. Je kan er een klein natuurmuseum en een ecologische tuin bezoeken. Elke derde zondag van de maand neemt een ervaren gids je gratis mee op pad. Elke laatste woensdag van de maand is het Boshuis ook open van 13 u tot 17 u. Dan ligt de focus op een activiteit voor kinderen

Je wilt graag de natuur in voor een verkwikkende wandeling? Vanuit het Bezoekerscentrum Het Boshuis, Jachtweg 27, 2380 Ravels kan je kiezen uit vier bewegwijzerde trajecten, variërend van 2,8 km tot 10km. 

Startpunt: Wandelknooppunt 84 van het Kempens Landgoed.

Wandelingen:

  • Paarse Wandeling Bos 2.8 km
  • Gele Wandeling Kijkverdriet 4.5 km
  • Blauwe Wandeling Kesseven 4.6 km
  • Rode Wandeling Combi 7.8 km
  • Rode driehoek: Bruggentjeswandeling 10km

Na een wandeling kan je op zondag gezellig nagenieten in de chalet van het Boshuis of een bezoek brengen aan het natuurmuseum en de ecologische tuin. In samenwerking met de Ravelse compostmeesters en Velt is deze educatieve plek de pleisterplaats voor de leerlingen van de bosklassen. Ze vinden er een amfibieënpoel, diverse inheemse struiken en bomen, bijenhotels en interactieve informatie. Een paradijsje voor kinderen.

Bereikbaarheid: vanuit het centrum van Ravels worden het Boshuis en de bijhorende parkeergelegenheden bewegwijzerd.

Met het openbaar vervoer: neem de trein tot in Turnhout en daarna de bus lijn 450 Turnhout-Poppel-Tilburg.  Meer info: www.belgianrail.be en www.delijn.be.

Met de fiets: het gebied is gelegen aan knooppunten 55 en 57. Meer info: www.fietsnet.be.


Meer info:

boshuis@natuurpunt-turnhoutsekempen.be

TOP